Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   (foto, doc) Casele candidatului Năstase

(foto, doc) Casele candidatului Năstase

Colaj: ZdG

Andrei Năstase, candidatul Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr” la funcţia de preşedinte, locuieşte, aşa cum a scris anterior ZdG, într-un imobil de milioane din or. Codru, mun. Chişinău, construcţia căruia a finalizat-o în anul 2014. Casa, evaluată de experţi imobiliari la „6-7 milioane de lei” este însă înregistrată pe numele mamei politicianului, Anna, pensionară care locuieşte, de fapt, în s. Mândreşti, Teleneşti, într-un imobil pe care i l-a donat, în 2010, candidatului la funcţia de preşedinte. Deși Năstase indică în declarația sa depusă la Comisia Electorală Centrală că ar avea nu mai puțin de 10 case, în realitate, acesta este proprietarul a „doar” 3 case, celelalte 7 fiind construcții accesorii și anexe. În ultimii doi ani, candidatul Năstase susţine că a avut venituri de aproximativ 3,7 milioane de lei. 

Andrei Năstase a fost înregistrat cu numărul 4 în buletinul de vot pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016. Acesta are 41 de ani, este jurist de profesie şi a fost înaintat la funcţia de preşedinte al ţării din partea partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr” (PPDA), al cărui preşedinte a fost ales la data de 13 decembrie 2015.

586-andrei-nastaseCV-ul candidatului Năstase

Înainte de a se lansa în politică, Năstase, din 2002 şi până în 2015, a fost avocat. Anterior, în 1997, a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi, la scurt timp, a fost angajat în funcţia de ajutor interimar al procurorului, iar peste un an a devenit ajutor al şefului Procuraturii Transporturilor. A fost procuror până în aprilie 2000, când este numit vicedirector al Air Moldova, companie de stat care în acel an a fost reorganizată. În urma unui contract cu Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile, o firmă înregistrată în Germania, „Unistar Ventures Gmbh”, a preluat 49% din AIR Moldova contra sumei de 2,3 milioane USD. Celelalte 51% erau deţinute de Guvern. Compania nou-creată a fost declarată succesoarea de drept a Air Moldova. Năstase a lucrat acolo până în august 2002, când instanţele de judecată au decis desfiinţarea întreprinderii moldo-germane. Între părţi, respectiv firma din Germania şi Guvernul R. Moldova, a urmat un proces de judecată. Punctul final l-a pus CtEDO, care, în decembrie 2008, a decis despăgubirea firmei fondate în Germania cu 6,7 milioane de euro. În faţa magistraţilor de la Strasbourg, „Unistar Ventures Gmbh” a fost reprezentată de avocaţii Vitalie Nagacevschi şi Andrei Năstase.

Presa a scris că firma germană a fost fondată de fapt de către moldoveanul Victor Ţopa, fost director la Air Moldova în perioada reorganizării companiei. Țopa este astăzi naşul de cununie al candidatului Andrei Năstase, fiind condamnat la 7 ani de închisoare pentru şantaj. În ultimii ani, acesta locuieşte în Germania, acuzându-l de condamnare pe fostul său partener de business, Vladimir Plahotniuc. Din Germania, Ţopa deţine postul de televiziune Jurnal TV prin intermediul firmei „Rheinstein Media Management Germany GMBH”. Ultima monitorizare a presei efectuată de Asociaţia Presei Independente şi Centrul pentru Jurnalism Independent arată că „postul de televiziune cu acoperire regională Jurnal TV a alocat foarte mult spaţiu pentru apariţiile şi intervenţiile lui Andrei Năstase şi ale reprezentanţilor PPDA, majoritatea în context pozitiv”. Năstase a fost avocatul lui Victor Ţopa în mai multe procese pe care acesta le-a avut pe teritoriul R. Moldova.

Casa din or. Codru, mun. Chişinău, în care locuieşte Andrei Năstase
Casa din or. Codru, mun. Chişinău, în care locuieşte Andrei Năstase

Casa înscrisă pe numele mamei şi donaţiile

Candidatul la prezidenţiale Andrei Năstase locuieşte într-o casă de lux din or. Codru, mun. Chişinău, care a fost, oficial, dată în exploatare în 2014. Casa este însă înregistrată pe numele mamei sale, Anna, care va împlini în această lună 77 de ani. Pensionara stă însă în satul ei de baştină, Mândreşti, Teleneşti. Oficial, conform datelor cadastrale, imobilul valorează 2,23 milioane de lei şi are o suprafaţă de 156 m. p., deşi în realitate este mult mai spaţios. Preţul de piaţă al casei este şi el de câteva ori mai mare decât valoarea sa cadastrală. Un asemenea imobil, în zonă, este vândut cu sume cuprinse între 6 şi 7 milioane de lei. Mama lui Andrei Năstase a intrat în posesia terenului în 2012, şi a reuşit construcţia casei în doar doi ani. Din 2010, Andrei, împreună cu soţia sa, Angela, mai deţin o încăpere de 31 m. p. pe str. Grădescu din capitală, iar până în 2012, Andrei Năstase a avut şi un apartament de 51 m.p. pe str. Hristo Botev, tot din Chişinău, după care l-a vândut.

Casa lui Năstase din s. Mândreşti, Teleneşti, donată de mama candidatului
Casa lui Năstase din s. Mândreşti, Teleneşti, donată de mama candidatului

Conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate depuse recent la Comisia Electorală Centrală (CEC), Andrei Năstase are şi alte bunuri imobile, atât în suburbiile capitalei, cât şi în satul său de baştină din raionul Teleneşti. totuși, deși acesta declară că deține 10 case de locuit, în realitate, familia sa este proprietara a trei case, celelalte bunuri imobile fiind construcții accesorii sau anexe la acestea. Liderul PPDA declară că este proprietarul a şapte terenuri agricole, cu o suprafaţă totală de 2 hectare, şi a unei case cu mai multe anexe în satul Mândreşti. Imobilul din satul de baştină, în care locuieşte de fapt mama sa, i-a fost donat liderului PPDA de către aceasta în 2010.

Casa familiei Năstase din s. Bâc, com. Bubuieci, donată de soacra candidatului
Casa familiei Năstase din s. Bâc, com. Bubuieci, donată de soacra candidatului

Năstase a declarat şi un alt imobil, de 159 m.p., situat în satul Bâc, comuna Bubuieci din suburbia capitalei, care, la fel, are mai multe construcții accesorii. Soţia politicianului a primit drept moştenire de la mama sa 2/3 din acest imobil încă în 2004. În preajmă, pe aceeaşi stradă, soţii Năstase mai deţin şi două terenuri pentru construcţii: unul de 25 de ari, cumpărat în 2010 de la mama soţiei politicianului, şi altul cu o suprafaţă de 14 ari. În zonă, un ar de teren se vinde cu aproximativ o mie de euro.

Năstase mai indică în declaraţia depusă la CEC şi două terenuri extravilane în oraşul Durleşti, mun. Chişinău. Liderul PPDA deţine un Mercedes-Benz S 350, pe care anterior menţiona că-l foloseşte soţia sa, Angela, în Germania, şi un Nissan Maxima.

Venituri de 3,7 milioane de lei în doi ani

În perioada anilor 2014—2015 Andrei Năstase susține că a acumulat venituri totale în sumă de 3,7 milioane de lei. Cei mai mulţi bani, 160,5 mii de euro (echivalentul a 3,5 milioane de lei) Năstase declară că i-a obţinut din „burse, indemnizaţii şi premii”. 120 de mii de lei candidatul la funcţia de şef al statului i-a încasat din vânzarea unui bun, iar 2500 de euro şi 30 mii de lei din depozitele financiare care erau, în momentul depunerii declaraţiei la CEC, în sumă de 32,5 mii de euro. Presa a scris că Andrei Năstase ar fi beneficiat, în perioada 2009—2013, de o sumă de aproape 200 de mii de euro transferaţi de către o firmă străină, înregistrată într-o zonă off-shore, pe conturile mamei, respectiv soacrei politicianului. Cel puţin în R. Moldova, nici unul din membrii importanţi ai familiei Năstase nu deţine firme. Andrei Năstase este fratele jurnalistului Vasile Năstase, în prezent şi el membru al PPDA, fost deputat în primul Parlament şi semnatar al Declaraţiei de Independenţă.

Năstase despre case, bani şi relaţia cu Ţopa

Andrei Năstase a precizat că imobilul din or. Codru, mun. Chişinău „este casa familiei mele, în care un loc aparte îl are mama mea. Ca o măsură de protecţie împotriva abuzurilor justiţiei lui Plahotniuc, am înregistrat-o pe numele mamei şi această informaţie am prezentat-o public, personal. Casa a fost construită din banii munciţi de mine şi soţia mea. Am construit în viaţa mea o casă, care aparţine familiei mele. Casa de la Mândreşti şi cea de la Bâc, sunt case moştenite de la părinţii noştri. Am indicat în declaraţia de avere toate bunurile pe care le am, conform înregistrărilor de la Cadastru”, precizează acesta. L-am întrebat de unde sunt cei 160 mii de euro trecuţi în declaraţia depusă la CEC drept bani proveniţi din „pensii, indemnizaţii, prime”. „Reiterez – toţi banii acumulaţi în timp de mine şi familia mea, provin din surse legale, prevăzute de legislaţia R. Moldova, din activităţi private din interiorul şi din afara ţării”.

Năstase ne-a mai zis că Victor Ţopa nu-l ajută financiar. „Am răspuns la această întrebare de nenumărate ori. Sunt într-o relaţie frumoasă de prietenie cu Victor Ţopa şi familia acestuia. Singura relaţie financiară pe care am avut-o cu Victor Ţopa, este doar de avocat – client”. Candidatul la funcţia de preşedinte din parteaa PPDA susţine că în declaraţia de avere depusă la CEC sunt indicate toate bunurile pe care le are. „Nu am în străinătate nici firme, nici apartamente, nici case şi acest lucru se vede foarte clar în declaraţia mea depusă la CEC. Cea mai mare bogăţie pe care o am în străinătate, este familia mea”, a conchis Andrei Năstase, într-un răspuns pe care ni l-a remis în scris.