Principală  —  Video  —  Anchete   —   VIDEO/ Un tânăr a murit…

VIDEO Un tânăr a murit după ce a căzut de la etajul doi al unui apartament în care locuia fiica unei judecătoare. Familia victimei acuză: „Feciorul de un an de zile putrezește în pământ, dar aici nu s-a hotărât nimic. N-au descoperit măcar un învinuit”

Octombrie 2021. Un tânăr în vârstă de 33 de ani, originar din raionul Basarabeasca, moare în circumstanțe dubioase: cade de la etajul doi al unui apartament din Chișinău pe acoperișul unui magazin, și ulterior pe asfalt. În apartamentul în care s-a produs incidentul locuia fiica unei judecătoare de la Curtea de Apel Chișinău.

Tatăl tânărului decedat susține că fiul său a fost bătut și aruncat de la etaj. Pe marginea acestui caz a fost deschis un dosar penal. Inițial, acesta a fost clasat de către ofițerul de urmărire penală și de un procuror care și-a dat demisia, la scurt timp de la luarea deciziei. Ulterior, după insistențele familiei victimei, urmărirea penală a fost reluată. 

Evenimentele care s-au produs în urmă cu un an au fost înregistrate de mai multe camere video. Acestea nu au fost însă supuse unei expertize judiciare, oamenii legii motivând că nu există specialiști care să se expună asupra conținutului materialului video. După decesul bărbatului, doi copii, un băiat de trei ani și o fată, născută la câteva luni după moartea sa, au rămas fără tată. 

Urmărirea penală, încetată, apoi reluată, după insistențele familiei victimei

22 octombrie 2021. Dintr-un apartament de pe str. Dokuceaev din capitală, acolo unde locuia Cătălina Coropat, fiica judecătoarei Elena Cojocari de la Curtea de Apel (CA) Chișinău a căzut Victor Grecu, un tânăr de 33 de ani, care locuia într-un apartament din vecinătate. Din cauza traumelor suferite, Victor a decedat la 4 zile după căzătură.

În raportul de expertiză judiciară, emis la 2 decembrie 2021, bazat pe datele din ordonanța de începe a urmăririi penale este menționat că „la orele 04:40 (dimineața, n.r.) Victor Grecu a venit în ospeție la vecina sa Cătălina Coropat, fiind într-o stare vizibilă de ebrietate, sub pretextul că se simte rău și are nevoie de o pastilă pentru dureri de cap. Ulterior a intrat în apartament și împreună cu Coropat Cătălina, s-au deplasat la balcon, pentru ca ultimul să fumeze o țigară. La un moment dat, Victor Grecu a ieșit la balcon prin fereastră, pe acoperișul cazangeriei din adiacentul blocului locativ, de unde a căzut în gol de la etajul 2. Ulterior a fost transportat la Spitalul de Urgență”.

Medicii legiști au constatat că decesul tânărului a survenit în rezultatul traumei cranio-cerebrale și traumei închise a toracelui, obținute în urma căzăturii de la aproximativ 8 metri. Conform raportului de cercetare toxicologică, în corpul său nu s-a depistat alcool etilic, deși oamenii legii afirmau că acesta ar fi fost în stare de ebrietate. 

Blocul din care a căzut Victor Grecu

„S-a constatat că faptul căderii cet. Grecu Victor, demonstrează o atitudine neglijentă în raport cu situația periculoasă în care se afla”

Inițial, organele de drept au calificat moartea lui Victor drept o întâmplare, în care nimeni nu este vinovat și au încetat urmărirea penală. În ordonanța din 6 ianuarie 2022, prin care procurorul Marcel Șaban a dispus clasarea cazului, este indicat că „apreciind în cumul circumstanțele de fapt reținute prin prisma probatoriului administrat în cadrul procesului penal, s-a constatat că faptul căderii cet. Grecu Victor, soldat cu decesul acestuia, demonstrează o atitudine neglijentă în raport cu situația periculoasă în care se afla, în asemenea mod pierzându-și echilibrul a căzut la sol, ceea ce în speța dată exclude dincolo de orice dubiu rezonabil existența faptului infracțiunii”, se indică în ordonanța semnată de procurorul Marcel Șaban. Procurorul și-a bazat decizia pe raportul ofițerului de urmărire penală care a audiat mai mulți martori, având la bază declarațiile Cătălinei Coropat.

Familia Grecu nu a acceptat decizia procurorilor și a depus o plângere adresată mai multor instituții de stat. Astfel, în februarie 2022, procurorul Veaceslav Toderiță, șeful adjunct al Procuraturii Oficiul Centru, a admis plângerea înaintată de avocați și a dispus anularea ordonanței de refuz în pornirea urmăririi penale. Potrivit procurorului Toderiță, „circumstanțele cazului nu au fost cercetate sub toate aspectele, complet și obiectiv”. În ordonanță sunt specificate și acțiunile ce urmau a fi efectuate de organele de anchetă, precum „identificarea și audierea vecinilor, examinarea detaliată a imaginilor video anexate la procesul penal, antrenarea unui specialist la examinarea imaginilor video unde Victor Grecu cade de pe acoperiș, audierea suplimentară a martorului Cătălina Coropat și ridicarea la necesitate a telefonului lui Victor Grecu.”

Procurorul care a încetat urmărirea penală și-a dat demisia

La 14 ianuarie, procurorul Marcel Șaban a emis un document prin care a informat familia Grecu că „în rezultatul examinării materialelor procesului penal, pe faptul căderii de la înălțime a cetățeanului Grecu Victor, soldat cu decesul acestuia, prin ordonanța procurorului s-a dispus refuzul în pornirea urmăririi penale și clasarea procesului penal, în temeiul lipsei faptului infracțiunii.” 

La scurt timp, procurorul și-a dat demisia și a plecat peste hotarele țării. În acea perioadă au apărut informații, că Marcel Șaban ar fi fost prins în flagrant cu mită în valoare de 7000 de euro. Procurorul a fost eliberat din funcție pe 3 martie, 2022. 

Marcel Șaban, procurorul ce a clasat inițial dosarul. Sursa: anticorupție.md

„Eu cred că fiul a fost lovit în cap și pe urmă aruncat”

Mihail Grecu, tatăl tânărului decedat, susține că înregistrările video de la un local din apropiere au fost obținute de el personal, iar poliția nu și-a făcut pe deplin munca. „De ce nu au descoperit toate faptele? Noi le-am spus, să se ducă să se uite la material, acolo nu-i scris tot ce le-am spus eu. În înregistrările video se vede cum cade… corpul și din urmă cade ciorapul. Cum să descalți ciorapul în aer? El trebuia să fie ținut de picioare, iar pe acoperiș, la înregistrările video, se văd umbre acolo. Acolo sunt cel puțin două persoane. Și nimeni nu-i bănuit, nimeni nu-i învinuit că… Eu cred că fiul a fost lovit în cap și pe urmă aruncat. La așa înălțime nu poate să se întâmple așa ceva, atât de grav. Cade lumea și de la înălțime mai mare, dar aici se primesc nici două etaje”, susține Mihail Grecu. 

Mihail Grecu, tatăl tânărului decedat

„Fiul meu a fost vecin cu Cătălina Coropat, care spune că el a fost la ea după o pastilă, că îl durea capul, ce a fost în realitate nu știu. Toate camerele din jurul blocului au lucrat, dar anume acelea de unde a căzut nu au lucrat atunci. Noi am obținut materialele video de la un salon de frumusețe din preajmă. Când ne-am dus luni să luăm înregistrarea video, fratele Cătălinei a fost și el acolo și mai să sară la bătaie, ca să ia el înregistrarea video. Ce-i trebuie lui înregistrarea video, dacă ei nu sunt vinovați? Pentru ce le trebuie? Noi le-am luat, că o decedat fiul, dar lor de ce le trebuie dacă nu sunt vinovați?”, se întreabă bărbatul.

„Sunt efectuate acţiuni de urmărire penală în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor cazului”

Într-un alt material video obținut de familia Grecu apare judecătoarea Elena Cojocari și fiica sa Cătălina Coropat, la scurt timp după ce Victor Grecu căzuse. Ele au discutat câteva minute în curtea acelui bloc, iar ulterior au intrat ambele în incinta blocului. În aceleași imagini poate fi observați angajații poliției, care au ajuns la fața locului, exact după ce judecătoarea Elena Cojocari a părăsit curtea blocului. 

„Inițial, ofițerul de urmărire penală mi-a zis că Ministerul Justiției a refuzat să facă expertiza la înregistrările video. Ei spun că n-au specialist și expertiza se face la o firmă particulară. Noi o să fim nevoiți să o facem peste hotare. Dacă nu se rezolvă nimic, o să fim nevoiți să apelăm la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, să ne căutăm dreptatea. Feciorul un an de zile deja putrezește în pământ, dar aici nu s-a hotărât nimic. N-au descoperit un învinuit, măcar ceva”, povestește Mihail Grecu.

Într-un răspuns oficial semnat de Victor Țurcan, procuror în cadrul Procuraturii Oficiul Centru am fost informați că „la moment, de către organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliţie Centru al Direcţiei de Poliţie mun. Chişinău, sunt efectuate acţiuni de urmărire penală în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor cazului. Cu referire la solicitarea dvs., de a vă informa despre unele acţiuni procesuale, având în vedere că, se desfăşoară urmărirea penală, consider imposibil la etapa actuală să vă fie eliberată asemenea informaţie”, scrie în răspunsul primit de la Procuratura Oficiul Centru.

„Pentru Ziarul de Gardă n-am nicio replică”

Judecătoarea Elena Cojocari și Asistenta judiciară Cătălina Coropat, surprinse de o cameră la scara blocului în ziua când Victor Grecu a căzut de la etajul doi

Cătălina Coropat a refuzat să comenteze cele întâmplate în urmă cu un an. „Deja atâtea ori am spus, atâtea investigații s-au făcut, chiar nu cred că este necesar să mă repet pe aceeași temă. Unde a trebuit m-am expus, pentru Ziarul de Gardă n-am nici o replică”, a punctat Cătălina Coropat.

Judecătoarea Elena Cojocari a declarat și ea că nu dorește să răspundă la întrebări legate de decesul lui Victor Grecu „A fost un caz tragic, dar s-a întâmplat din neatenția lui (Victor Grecu, n.r.), dar a fost și un caz tragic în viața copilului meu, care-i marcată pe viață, că s-a întâmplat aceasta la ea acasă. N-am de gând să vă răspund la întrebări, nu vă supărați. Cred că este pe rol cauza la organele de urmărire penală și în cazul în care o să fie necesar, o să răspund la toate întrebările”, ne-a zis Elena Cojocari.