Principală  —  Video   —   VIDEO/ Ideologiile politice în prezent…

VIDEO Ideologiile politice în prezent – privire în ansamblu | ABC Politic

În acest episod de ABC Politic, ultimul din această serie, aruncăm o privire de ansamblu asupra ideologiilor politice din prezent.

Ce este ABC Politic? Pe scurt – o serie de clipuri scurte și informative care te vor ajuta să înțelegi mai bine care-i treaba cu ideologiile și să iei decizii independente atunci când mergi la vot. Din cele 8 episoade vei afla ce principii stau la baza ideologiilor, ce este de fapt o ideologie, ce sunt liberalismul, conservatismul, socialismul și alte ideologii, dar și care este starea ideologiilor în lumea din prezent, unde viața politică e într-o schimbare continuă, dinamică.

La începutul anilor ’90, odată cu prăbușirea imperiului sovietic, s-ar fi crezut că epoca în care marile ideologii erau în competiție s-a terminat. URSS, blocul comunist, s-a dezintegrat, iar liberalismul lumii vestice a câștigat aparent Războiul Rece. 

Parțial, putem da dreptate acestei perspective. Totuși, în prezent avem dovezi palpabile chiar în instituțiile liberale care influențează în mod pozitiv viețile oamenilor de pe tot globul. Fondul Monetar Internațional încurajează cooperarea economică la nivel global, promovează prosperitatea și încearcă să descurajeze politicile care dăunează prosperității. Organizația Mondială a Comerțului încearcă să gestioneze relațiile comerciale, asigurându-se că membrii săi nu încalcă reguli prin practici neloiale de competiție. 

Banca Mondială oferă asistență financiară și consultanță pentru țările aflate în curs de dezvoltare. Organizația Națiunilor Unite (ONU) reprezintă un forum și platformă de discuții pentru toate statele lumii, având o sumedenie de direcții de acțiune, cum ar fi administrarea crizelor de refugiați, reducerea sărăciei, furnizarea de alimente în zonele afectate de dezastre. ONU are chiar și puterea de a acționa militar datorită consiliului de securitate, unde pot fi luate decizii pentru intervenție în anumite situații unde statele nu mai pot îndeplini datoria lor de apărare a drepturilor omului.

Există și dovezi teoretice că liberalismul vestic a devenit ideologia dominantă. Principiile sale devin incorporate în modul de activare al acestor instituții dar și a societății de zi cu zi – importanța individului, libertatea de exprimare, egalitatea în fața legii, drepturile fundamentale ale omului – la educație, sănătate, familie și tot așa mai departe, au devenit principii pe care le cunoaște practic fiecare!

Cu toate acestea, observăm că pacea mondială este departe de a fi atinsă. Pe lângă războiul barbar al Rusiei în Ucraina, există o mulțime de alte conflicte armate, care iau vieți și violează drepturi, și care ne arată că sistemul internațional este, totuși, imperfect. 

Pe lângă conflictele militare, există probleme chiar și în societățile pașnice. Inegalitatea economică este în creștere, și devine tot mai accentuată de crizele economice și de inflație. Populismul, deși pe alocuri necesar, devine tot mai des un curent periculos care pune în pericol echilibrul politic din statele democratice. Făcând uz de limbaj violent, care incită la ură, acesta crează blocaje și fragmentează societatea pe grupuri. Schimbările climatice, care ne afectează pe toți, sunt adesea neglijate și soluțiile sunt amânate pentru încă niște ani – lasă că or rezolva următorii.

Suntem în epoca în care cei care dețin informația, dețin și puterea. Mai mult, cei care generează informația – adică universitățile, mediul academic, dar și instituții media ca televiziuni, ziare, bloguri, sau chiar și formatori de opinie individuali – toți au o influență foarte mare asupra societății, întrucât ei sunt cei care modelează opinia publică. Dacă acești generatori de informație uită de responsabilitatea care se află pe umerii lor, opiniile și ideile din societate pot deveni radicalizate, periculoase pentru binele comun. 

Astfel, puteți înțelege și voi că aceste probleme – sau soluțiile pentru ele nu fac parte încă din vreo ideologie concretă, care să aibă răspunsul la toate. Suntem încă departe de momentul unde putem spune că unul sau alt curent politic este cel care va salva lumea și ne va uni în jurul unui scop comun, ca civilizație. 

Mai degrabă, este timpul ca partidele politice să învețe să se desprindă de dogma scrisă pe hârtie și să întreprindă măsuri direcționate spre problemele practice din societate. Iar noi, alegătorii, cei care dețin puterea votului, să știm să ne analizăm propriile convingeri – adică în ce măsură dăm importanță loialității ideologice, și perspectivele partidelor – adică ce măsuri sunt gata ele să întreprindă pentru a îndeplini cerințele noastre, exprimate democratic.

Cu aceste gânduri, rubrica noastră ia sfârșit. Eu vă mulțumesc că ați dedicat timpul și curiozitatea voastră pentru a învăța mai mult despre politică, ideologii și ideile care ne conduc societatea. Vă îndemn să vă informați calitativ în continuare, și să nu vă temeți să vă modelați opiniile pe măsură ce aflați mai multe – anume aceasta arată adevărata maturitate politică. Eu am fost Sabin Rufa, cu rubrica ABC Politic. Rămâneți curioși!

Acest material jurnalistic a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a beneficiarului EU4IM (Ziarul de Gardă) și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.