Principală  —  Video   —   VIDEO/ Feminismul - ideologia care…

VIDEO Feminismul – ideologia care are drept scop egalitatea economică, politică și socială între sexe | ABC Politic

În acest episod de ABC Politic aflăm mai multe despre feminism – ideologia care are drept scop egalitatea economică, politică și socială între sexe!

Ce este ABC Politic? Pe scurt – o serie de clipuri scurte și informative care te vor ajuta să înțelegi mai bine care-i treaba cu ideologiile și să iei decizii independente atunci când mergi la vot. Din cele 8 episoade vei afla ce principii stau la baza ideologiilor, ce este de fapt o ideologie, ce sunt liberalismul, conservatismul, socialismul și alte ideologii, dar și care este starea ideologiilor în lumea din prezent, unde viața politică e într-o schimbare continuă, dinamică.

În esență, feminismul susține că nu ar trebui să existe diferențe sistemice în ceea ce privește oportunitățile pentru bărbați și femei. Asta trece dincolo de drepturile legale, adică situația de jure, și realitatea trăită, adică situația de facto. Feminismul dorește astfel să pună capăt discriminărilor zilnice împotriva femeilor.

Un aspect important din această ideologie este viziunea asupra inegalității de gen. În viziunea ei, inegalitatea de gen duce adesea la faptul ca femeile să fie:

– excluse din punct de vedere politic
– vulnerabile din punct de vedere economic
– să aibă locuri de muncă cu statut inferior
–  să lucreze, dar munca lor să nu fie clasificată ca fiind „muncă” (cum ar fi îngrijirea copiilor sau treburile menajere)
– și să fie expuse unui risc mai mare de violență și agresiune sexuală.

Este important de reținut că fundamental, feminismul nu are ca scop ridicarea femeilor deasupra bărbaților, ci mai degrabă desființarea sistemelor opresive care limitează oportunitățile în funcție de gen. În esență, el luptă pentru o lume în care indivizii sunt liberi să își urmărească obiectivele, fără a fi împovărați de așteptările sociale legate de gen.

Deși există multe ramuri ale feminismului, noi vom discuta despre 3 dintre acestea, cel mai des abordate în discursul politic.

Feminismul liberal se concentrează pe asigurarea drepturilor femeilor și pe promovarea justiției sociale prin implementarea unor reforme juridice și politice în cadrul cadrelor sociale existente. Susținătorii feminismului liberal pun accentul în special pe probleme precum dreptul la avort, hărțuirea sexuală, îngrijirea accesibilă a copiilor, drepturile reproductive și violența domestică.

Feminismul radical susține că societatea contemporană acordă prioritate perspectivei masculine, și că rolurile de gen sunt adânc înrădăcinate în fiecare aspect al vieții moderne. Potrivit feminismului radical, egalitatea autentică poate fi obținută doar printr-o restructurare cuprinzătoare a sistemului actual din societate, prin contestarea normelor și structurilor de putere adânc înrădăcinate care perpetuează inegalitatea de gen.

Feminismul marxist și socialist se bazează în mare măsură pe principiile marxiste, afirmând că capitalismul este structurat în mod intenționat pentru a favoriza ierarhiile patriarhale – adică construite de bărbați – și a perpetua subjugarea femeilor. Susținătorii feminismului socialist și marxist susțin că atingerea egalității de gen necesită desființarea sistemelor economice capitaliste care exploatează și subestimează munca femeilor.

Feminismul ca ideologie a trecut prin 3 faze principale, acum aflându-se în cea de-a 4-a fază de dezvoltare – noi le vom discuta pe toate în cele ce urmează.

Prima fază a pornit pe la mijlocul anilor 1800 până la începutul anilor 1900, și avea drept priorități egalitatea de oportunități în educație, muncă și politică. Pe atunci femeile nu puteau vota, uneori erau considerate proprietatea soților lor. Închipuiți-vă – chiar și în țări precum Elveția sau Portugalia, femeile au primit dreptul de vot egal cu bărbații abia în anii 1970!

Cel de-al doilea val feminist a venit după cel de-al doilea război mondial,  și opta pentru egalitate de gen mai largă. Astfel s-au făcut campanii pentru a asigura schimbări legislative pentru egalitatea de gen într-o gamă largă de probleme, cum ar fi egalitatea în viața domestică. De exemplu, feminismul radical din anii 1960 vedea familia drept o instituție cu roluri de gen încorporate – adică se consideră că e normal ca doar femeia să aibă grijă de copii, să spele, curețe, gătească. De asemenea, alte domenii cuprindeau drepturile și oportunitățile la locul de muncă, drepturile educaționale și reproductive, drepturile rasiale și altele.

Cel de-al treilea val feminist a pornit prin anii 80, și se concentra mai puțin pe puterea centralizată, adică pe politica la nivel de stat. Atenția de data asta se punea pe cultura și pe discursul politic din societate – adică se încerca emanciparea femeilor la nivelele de bază din societate. O idee unică în acest val este intersecționalitatea. Ce înseamnă asta? Practic, e atunci când anumite caracteristici ale unei persoane se suprapun, și din cauza asta ea suferă și mai mult de discriminare. De exemplu o persoană poate să fie atât femeie, cât și dintr-o minoritate etnica și dintr-o pătură vulnerabilă economic. Asta înseamnă că va fi triplu dezavantajată sau discriminată în anumite situații.

Al patrulea val feminist a pornit prin anii 2010 și este încă în desfășurare. În general, acesta se concentrează pe remunerarea egală a femeilor și bărbaților, pe eradicarea violenței sexuale, reprezentarea grupurilor marginalizate și alte aspecte. Acest ultim val totodată critică sistemul capitalist, spunând că uneori preia anumite idei feministe cum ar fi emanciparea femeilor doar pentru a se menține popular sau pentru a genera profituri.

Deși această ideologie mai are multe aspecte și ramificații, noi oprim discuția aici și vă încurajăm să vă documentați și independent. Eu sper că ați găsit informația interesantă, utilă, și că sunteți motivați să vizionați și episoadele care urmează. Până atunci, vă invităm să distribuiți acest videoclip cu prietenii și cunoscuții voștri, iar dacă aveți anumite întrebări, nu ezitați să mi le trimiteți la adresa de email indicată mai jos. Rămâneți curioși! 

Acest material jurnalistic a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a beneficiarului EU4IM (Ziarul de Gardă) și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.