Principală  —  Video   —   VIDEO/ Ce este conservatismul -…

VIDEO Ce este conservatismul – o ideologie unde ordinea și tradiția stau în capul mesei | ABC Politic

Ce este ABC Politic? Pe scurt – o serie de clipuri scurte și informative care te vor ajuta să înțelegi mai bine care-i treaba cu ideologiile și să iei decizii independente atunci când mergi la vot. Din cele 8 episoade vei afla ce principii stau la baza ideologiilor, ce este de fapt o ideologie, ce sunt liberalismul, conservatismul, socialismul și alte ideologii, dar și care este starea ideologiilor în lumea din prezent, unde viața politică e într-o schimbare continuă, dinamică.

În linii generale, conservatismul susține că există o ordine socială naturală, o ierarhie care trebuie să gestioneze modul nostru de viață – (un fel de mesaj care spune fiecăruia că mereu există un șef mare decât tine).

Guvernarea și funcționarea societății trebuie să aibă loc bazat mai mult pe experiență, tradiții și intuiție, iar schimbările și reformele se fac doar foarte încet – practic, nu introducem chestii noi, ci doar le îmbunătățim pe cele vechi. Pentru foarte mult timp – secole și chiar milenii – majoritatea statelor lumii au urmat aceste principii conservatoare de guvernare, chiar dacă nu le etichetau în acest mod.

Originea conservatismului ca ideologie este totuși mult mai târzie. Ideile sale au fost formulate pe la sfârșitul anilor 1700, ca răspuns la Revoluția Franceză, care a răsturnat peste cap monarhia franceză. Ca să înțelegeți de ce a fost formulat abia atunci conservatismul, închipuiți-vă următorul scenariu. Ați trăit toată viața considerând regele drept trimisul și unsul lui Dumnezeu pe pământ, autoritatea supremă incontestabilă – și hop, cineva organizează o răscoală, arestează acest trimis și îi taie capul. Frica și panica se răspândesc în statele vecine, și respectiv politicienii și gânditorii britanici vin cu niște idei menite să lupte împotriva revoluției.

Astfel, pilonii originali ai conservatismului au devenit în mod special: Coroana și Biserica drept fundament al ordinii sociale, dreptul divin al regelui și recunoașterea unei ierarhii existențiale, „de la viermi la îngeri”. Gândiți-vă la acestea ca la principiile fundamentale pe care conservatorismul le-a introdus pentru a contracara tulburările provocate de Revoluția Franceză. Revoluționarii tocmai înlăturaseră atât monarhia, cât și biserica, urmărind să construiască o societate bazată pe libertate, egalitate și fraternitate – exact opusul a ceea ce reprezenta conservatorismul.

Inițial, conservatorii au fost precauți în fața industrializării și a democratizării – ei vedeau acești factori drept distructivi pentru societate. Dar rapid și-au dat seama că au nevoie de o schimbare de imagine pentru a rămâne relevanți. Până în anii 1830, aceștia au adoptat priorități precum proprietatea de terenuri și o formă limitată de democrație. Trecând rapid prin timp la anii 1980, și putem vedea cum conservatismul a mai făcut un „rebranding” – acum a încorporat idei liberale și neoliberale. Democrația era acum în plină desfășurare, toți având dreptul la vot, iar accentul său s-a mutat pe menținerea unui stat cât mai puțin implicat în societate.

De ce e important să vedem această evoluție? Păi, ea demonstrează cum s-a transformat conservatismul, de la adversar al comerțului liber, al competiției sau democrației depline, la un susținător al pieței libere, privatizării și a implicării sociale. Acest cameleon ideologic s-a adaptat pentru a rămâne relevant de-a lungul timpului, încorporând noi elemente pentru a rămâne o forță în peisajul politic în continuă schimbare. Chiar și în prezent, putem observa un nou trend conservatist, care readuce în discuție valorile morale și de familie, religia, populismul naționalist și alți factori, care au fost cel mai probabil activați de globalizarea din ultimele decenii.

Deci, ca să recapitulăm – care sunt piesele principale din puzzle-ul conservator?

Avem o societate organică și atotcuprinzătoare – adică societatea trebuie văzută ca un tot întreg, în care elementele nu pot exista unele fără altele – națiunea, cultura, oamenii ș.a.m.d – ca o orchestră care nu poate fi completă fără toate instrumentele sale. Spre deosebire de unele ideologii care tratează societatea ca o marionetă economică, conservatismul consideră că societatea este independentă moral de economie.

Apoi avem ceea ce se numește „funcționalism”. Nu e nimic complicat – practic, conservatismul spune că acest tot întreg care este societatea, este ca o mașinărie care FUNCȚIONEAZĂ numai atunci când fiecare piesă lucrează bine – adică atunci când fiecare om face ceea de ce este responsabil – adică își îndeplinește funcția. Simplu – dar eficient.

Conservatismul este pragmatic – adică vede oamenii drept imperfecți, emoționali sau chiar egoiști. De aceea, pentru a menține echilibrul în societate, conservatorii susțin că trebuie să avem mecanisme puternice de control și instituții care trag la răspundere pe rol de arbitri – cum sunt poliția, judecătorii, procurorii.

Fiind un curent anti-revoluționar, conservatismul în mod evident spune că schimbările și reformele trebuie să aibă loc lent, treptat. În mod ideal, nu trebuie introduse concepte noi, ci trebuie să continuăm și îmbunătățim ce am moștenit. În termeni moderni, conservatorii preferă mai degrabă o actualizare de software pe un dispozitiv vechi, decât cumpărarea unui dispozitiv nou-nouț.

În materie de guvernare, conservatismul este pur manifestarea principiilor de mai sus. O guvernare conservatoare autentică va opta pentru taxe mai mici ca să limiteze implicarea statului în societate; în același timp, întrucât consideră ordinea și controlul drept foarte importante, această guvernare va investi în armată, poliție și sistemul de justiție. Va încerca, parțial cum o face și neoliberalismul, să motiveze individul să nu ceară de la stat dar să-și obțină singur prosperitatea – adică ar putea tăia anumite pensii speciale ca ajutorul de șomaj. Unii conservatori ar putea pune un anumit accent și pe probleme cum sunt religia, tradițiile și familia sau chiar și migrația.

Ei bine, aici încheiem și discuția despre conservatism. Eu sper că ați găsit informația interesantă, utilă, și că sunteți motivați să vizionați și episoadele care urmează. Până atunci, vă invităm să distribuiți acest videoclip cu prietenii și cunoscuții voștri, iar dacă aveți anumite întrebări, nu ezitați să mi le trimiteți la adresa de email indicată mai jos. Rămâneți curioși! 

Acest material jurnalistic a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a beneficiarului EU4IM (Ziarul de Gardă) și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.