Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Stare de asediu la…

VIDEO Stare de asediu la Istanbul. Peste 200 de persoane au fost arestate în timpul unor proteste violente de 1 mai

Foto: Kemal Aslan/ AFP

La Istanbul, poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva participanților la un miting organizat cu ocazia zilei de 1 mai după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a interzis mitingurile de Ziua Internațională a Muncii în piață Taksim. Poliţia turcă a arestat în total 210 persoane care se strânseseră la manifestație.

„Au fost arestate 210 persoane care nu au dat curs avertismentelor, care au încercat să avanseze către Piaţa Taksim şi care au atacat poliţiştii pe 1 Mai, de Ziua muncii şi a solidarităţii, la Istanbul”, a comunicat ministrul într-un mesaj postat pe platforma X.

Poliția a folosit gaze lacrimogene, gaze cu piper și gloanțe de cauciuc împotriva protestatarilor. Cei adunați în Piața Taksim se apărau de oamenii legii cu pietre și steaguri, lovind cu ele scuturile poliției, notează Novaia Gazeta Europe.

Vorbind alături de primar, preşedintele CHP, principalul partid de opoziţie, care a fost și el prezent la miting, a declarat că vor „continua eforturile până când Piaţa Taksim va fi liberă”.

„Taksim le aparţine muncitorilor”, a declarat el. „Aceşti muncitori nu sunt inamicii voştri. Singura noastră dorinţă este ca această zi să fie celebrată ca o sărbătoare. Nu dorim conflict”, li s-a adresat acesta poliţiştilor, potrivit digi24.

Adunările nu mai sunt autorizate în Piaţa Taksim, devenită epicentrul contestării puterii lui Recep Tayyip Erdogan după valul de proteste din 2013, transmite agenția de știri Agerpres. Cu toate acestea, organizaţii sindicale şi politice îşi cheamă constant membrii să se adune în acest loc.

Marţi seară, preşedintele Erdogan a denunţat „organizaţiile teroriste care vor să facă din 1 Mai un instrument de propagandă”, şi a avertizat sindicatele şi partidele în legătură cu „orice acţiune care ar strica atmosfera de 1 Mai”, menționează Agerpres.