Întreaga conducere a Procuraturii Anticorupție a fost audiată, anunță Comisia de evaluare a procurorilor
Comisia de evaluare a procurorilor anunță luni, 14 iulie, că a încheiat audierile dedicate conducerii Procuraturii Anticorupție (PA), parte a procesului de evaluare externă extraordinară. Potrivit unui comunicat al Comisiei, ultimul membru al echipei manageriale care a fost audiat este Victor Muntean, adjunct interimar al procurorului-șef. El a fost invitat în fața Comisiei vineri, 11 iulie.
Pe parcursul audierii, membrii Comisiei au discutat cu procurorul pentru a clarifica anumite aspecte din dosarul său de evaluare. Victor Muntean a avut ocazia să ofere explicații suplimentare și să aducă precizări pentru completarea informațiilor analizate de evaluatori.
În luna iunie, au fost audiați și ceilalți membri ai conducerii instituției – procurorul-șef interimar, Marcel Dumbravan, și adjuncții interimari Octavian Iachimovschi și Mariana Leahu.
„Astfel, întreaga echipă de conducere a Procuraturii Anticorupție a parcurs etapa de audiere prevăzută în cadrul evaluării.
Tot vineri, 11 iulie, în fața Comisiei a fost invitat și procurorul Gheorghe Caragia, angajat al Procuraturii Anticorupție. Și în cazul său, discuțiile au vizat clarificarea unor informații din dosarul de evaluare (…).
Audierile reprezintă un pas important în procesul de evaluare, oferind Comisiei ocazia să discute direct cu procurorii și să lămurească eventuale neclarități legate de activitatea și integritatea acestora. În același timp, procurorii pot aduce explicații suplimentare și informații relevante care pot susține evaluarea lor. După audiere, Comisia are la dispoziție până la 30 de zile lucrătoare pentru a elabora un raport motivat privind promovarea sau nepromovarea evaluării. Ulterior, Consiliul Superior al Procurorilor examinează raportul în ședință publică și adoptă o decizie finală”, precizează reprezentanții Comisiei de evaluare a procurorilor în comunicat.
Evaluarea este realizată în baza Legii nr. 252/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, precum și a Regulamentului de organizare și funcționare al Comisiei. Conform procedurii legale, dosarele de evaluare sunt repartizate aleatoriu între cele două complete ale Comisiei, fiecare format din trei membri, naționali și internaționali.