Principală  —  Ştiri   —   Fostul deputat fugar Ilan Șor…

Fostul deputat fugar Ilan Șor a revenit în Israel

Colaj foto: ZdG

Șeful Centrului de cooperare polițienească internațională, din cadrul Inspectoratului General al Poliției, Viorel Țenti, a declarat că fostul deputat fugar Ilan Șor a revenit în Israel, pentru Moldova 1. Potrivit autorităților de la Tel Aviv, Ilan Șor a revenit, joi, 9 noiembrie, însă nu se cunoaște destinația aleasă de oligarh.

Anterior, sursele Ziarului de Gardă din cadrul organelor de drept, au menționat că avionul în care se afla oligarhul fugar Ilan Șor a decolat luni seara, 6 noiembrie, la ora 16:30, de pe aeroportul din Tel Aviv și că acesta ar fi aterizat la Moscova.

Surse citate de Jurnal TV spuneau că Ilan Șor urma să se întâlnească cu miliardarul rus Roman Abramovici la Istanbul, de unde cei doi ar fi zburat spre Rusia.

La Moscova, urmau să ajungă socialiștii Adrian Albu și Bogdan Țârdea, dar și liderul socialist, secretarul executiv al PSRM, cercetat în dosarul „Kuliok”, Igor Dodon.

Ulterior, Albu a calificat informațiile apărute în public drept „falsuri”, susținând că participă în calitate de deputat și membru al Comisiei securitate națională la o reuniune a reprezentanților țărilor din Comunitatea Statelor Independente, dedicată subiectelor de securitate. Țîrdea susține că și el participă la această conferință, scriind pe Telegram că „din păcate, nu i-am văzut acolo nici pe Șor, nici pe Abramovici”.

Igor Dodon a negat că ar urma să se întâlnească la Moscova cu fostul deputat fugar Ilan Șor, care a părăsit Israelul pe 6 noiembrie. Socialistul afirma că și-a procurat biletele de avion pe 10 octombrie și că n-are „nicio dorință” să se întâlnească „cu Șor sau cu Plahotniuc”. Motivul vizitei sale în Rusia fiind ziua de naștere a unuia dintre cei doi fii ai săi, care studiază la Kazan, dar nu a specificat cât timp va dura vizita sa.

Magistrații Curții de Apel Chișinău l-au condamnat definitiv pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani, în dosarul „Frauda bancară”, la 13 aprilie 2023.

Ambasadorul UE în Moldova, Jānis Mažeiks, a numit partidul Șansă, care este afiliat lui Șor și care, potrivit unui raport al SIS, este finanțat de Federația Rusă, drept grup infracțional organizat. La acestea, fugarul condamnat Șor i-a dedicat o postare, în care îi cere ambasadorului UE să părăsească țara și afirmă că acesta trebuie să fie declarat persona non grata.

Răspunsul ambasadorului UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, nu s-a lăsat așteptat mult. Acesta a declarat că este sigur că „mulți moldoveni și-ar dori ca „„cel mai altruist și onest politician” să revină în Moldova”, pentru a-și ispăși pedeapsa de 15 ani de închisoare la care acesta a fost condamnat.