Principală  —  Ştiri   —   Un nou caz de deces…

Un nou caz de deces provocat de malarie, înregistrat în R. Moldova: tânărul de 26 de ani a călătorit în Africa de Vest

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunță miercuri, 17 august, despre înregistrarea unui nou caz de deces provocat de malarie tropică, de această dată a unui cetățean al R. Moldova, recent revenit dintr-o regiune endemică. Este vorba de un bărbat, în vârstă de 26 de ani, angajat al unei companii de construcții, care în perioada iunie-iulie s-a aflat în Benin, Africa de Vest, fără a-i fi administrat tratamentul specific antimalaric, recomandat în asemenea cazuri.

Potrivit anchetei epidemiologice, primele semne clinice ale bolii au apărut la data de 6 august, caracterizate prin febră de 38 C, dureri de cap, slăbiciuni generale și transpirație abundentă. 

Pe parcurs, starea bolnavului s-a agravat și a fost solicitat serviciul de asistență medicală urgentă, acesta fiind internat în IMSP SCBI „T. Ciorbă”. În aceeași zi, a fost confirmată diagnoza de malarie tropică, bolnavul fiind transferat în stare critică în secția de terapie intensivă a IMSP Institutul de Medicină Urgentă.

„În pofida tuturor eforturilor depuse de către lucrătorii medicali, pacientul a decedat”, se arată într-un comunicat al ANSP.

Potrivit autorităților din sănătate, malaria poate fi prevenită şi tratată dacă sunt respectate cinci principii de protecție recomandate de către Organizația Mondială a Sănătății, inclusiv:

  • Conștientizarea riscului de răspândire a malariei în țările care urmează să călătoriți, perioada de incubație și simptomele bolii.  
  • Întreprinderea măsurilor de protejare a mușcăturilor de țânțar (repelenți, protecție mecanică, etc.).
  • Administrarea tratamentului specific antimalaric, conform recomandărilor specialiștilor din sănătate.
  • Adresarea după asistență medicală la apariția primelor semne de boală pentru stabilirea diagnosticului precoce și a tratamentului eficace.
  • Evitarea activitățile în aer liber în apropierea locurilor de reproducere a țânțarilor, (lacuri, iazuri sau zone mlăștinoase), mai ales seara târziu și noaptea.

Persoanele care urmează să plece în țări endemice la malarie trebuie să administreze tratament profilactic antimalaric cu 2 săptămâni până la plecare, pe tot parcursul aflării în zona endemică și 4 săptămâni după părăsirea ei.

Manifestările clinice caracteristice malariei pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în ţara endemică şi până la doi ani după părăsirea acesteia și se caracterizează prin: febră înaltă, frisoane, dureri de cap.

La apariția febrei după o călătorie în zonele endemice la malarie, cetățenii sunt îndemnați să solicite asistența medicală și să comunice lucrătorului medical perioada și țara, regiune unde a călătorit.

Companiile care contractează angajați pentru muncă în zone endemice la malarie, indiferent de durata deplasării, sunt obligate:

  • să informeze angajații despre riscurile pentru sănătate la care sunt supuși pe perioada aflării în aceste zone și modul de prevenire;
  • să asigure tratamentul profilactic antimalaric conform recomandărilor OMS.

R. Moldova, de mai bine de jumătate de secol, este o țară liberă de malarie indigenă, dar sistematic înregistrează cazuri de malarie cu statut de import. Pe parcursul ultimilor ani (2019-2021), s-au înregistrat 7 cazuri de îmbolnăvire: 2019-3 cazuri; 2020 și 2021-câte 2 cazuri.

Aşezarea geografică şi condițiile climaterice (clima temperată, prezența țânțarilor din genul Anopheles, migrația intensă a populației, inclusiv în zonele endemice) situează Republica Moldova în rândul ţărilor cu risc sporit de transmitere a malariei, menționează ANSP.