Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „Cuvântu-i osul sfânt pe…

VIDEO „Cuvântu-i osul sfânt pe care trăieşte sufletul în om”. Cu ocazia Zilei Limbii Române, ambasadorul SUA în R. Moldova recită o poezie împreună cu poetul Vasile Romanciuc

De Ziua Limbii Române, Kent D. Logsdon, ambasadorul SUA în R. Moldova, recită o poezie împreună cu poetul Vasile Romanciuc.

„Sunt onorat să-l am astăzi alături de mine pe poetul Vasile Romanciuc, o figură marcantă pentru universul literar al R. Moldova, autorul versurilor pe care vreau să le recit împreună cu dumnealui cu ocazia Zilei Limbii Române”, a declarat ambasadorul SUA în țara noastră.

„De parcă te ascultă Eminescu”, recitată de Kent D. Logsdon și Vasile Romanciuc (autorul poeziei n.red.):

Astăzi, 31 august, în R. Moldova este celebrată Ziua Limbii Române. În acest an se împlinesc 34 de ani de când pe teritoriul fostei RSSM, Sovietul Suprem al fostei republici sovietice a votat instituirea limbii române ca limbă de stat și revenirea la grafia latină.

Este considerată una dintre cele mai importante realizări ale Mișcării de Eliberare Națională din anii ’80. A fost precedată de o Mare Adunare Națională, convocată la 27 august 1989, la care ar fi participat circa 750 de mii de oameni. Practic, fiecare al 6-lea cetățean al fostei republici sovietice a participat la adunarea care a decretat limba română drept limbă de stat în RSSM și trecerea la grafia latină.