• COVID-19

  298 cazuri confirmate 15 cazuri de recuperare 2 decese
 • VIDEO/ Cum ar urma să ajungă gazul în R. Moldova, după 31 decembrie 2019. Anunțul făcut de directorul SA Moldovagaz

  VIDEO/ Cum ar urma să ajungă gazul în R. Moldova, după 31 decembrie 2019. Anunțul făcut de directorul SA Moldovagaz
  17 decembrie 2019 | 11:07

  Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, anunță că R. Moldova a semnat deja mai multe acorduri de interconectare la gaze naturale cu Bulgaria, Ucraina și România. În cazul în care Naftogaz (Ucraina) și Gazprom (Federația Rusă) nu semnează un nou acord până la 31 decembrie 2019, privind tranzitarea gazelor naturale pe căile tradiționale, gazul va putea ajunge în R. Moldova prin revers.

  Potrivit lui Ceban, gazoductul de pe teritoriul Bulgariei este deja plin cu gaz care ar putea să ajungă în R. Moldova, în cazul în care nu vom putea obține gaz pe calea tradițională.

  „Nu putem aștepta să vedem dacă va fi sau nu semnat contractul între Naftogaz și Gazprom. Noi ne-am asigurat. Acordurile de interconectare dintre toți operatorii din Bulgaria, din România, din Ucraina au fost semnate.

  Scenariu de bază rămâne varianta clasică, însă daca acest lucru nu se va întâmpla, gazul va ajunge prin revers. Nu am asteptat să fie semnate contracte între Ucraina și Rusia. Noi ne-am pregatit din timp.
  Gazoductul e plin cu gaze, pe teritoriul Bulgariei, asteptăm să vedem”, a declarat Ceban.

  Declarațiile directorului SA Moldovagaz:

  Contractele cu aprovizionare cu gaze naturale semnate de R. Moldova

  „Săptâmâna viitoare vom semna contractele de prelungire a contractului privind aprovizionarea cu gaze cu Gazprom. Este vorba de câteva amendamente. Prelungirea contractului respectiv va fi semnat pentru următorii 3 ani. Furnizorul principal nu se schimbă, rămâne SA Gazprom.

  În amendamente vom vorbi și despre posibilitatea de prelevare a gazelor naturale din diferite puncte. Dacă anterior, prelevarea gazului avea loc la hotarul dintre Ucraina și R. Moldova, la Grebenichi sau Alexeevca, acum discutăm despre posibilitatea de prelevare gazelor la alte hotare, alte puncte.
  Acum se discută acordul dintre operatorul tehnic sisteme – gaze dintre Ucraina și Federația Rusă și noi vom avea posibilitatea, inclusiv prelevarea gazelor la hotarul Federația Rusă și Ucraina. Al doilea punct – noi am lucrat foarte intensiv pe coridorul transbalcanic și respectiv am coordonat posibilitatea de prelevare a gazelor la hotarul România – Ucraina.

  În contractul cu Gazprom nu vor fi schimbări esențiale. Va rămâne aceeași formulă prin care se stabilește prețul de achiziție a gazelor naturale. Pentru anul viitor, prețul mediu moderat va fi circa 173 – 175 de dolari o mie de metri cubi.

  Acordurile tehnice. Pentru a preleva gazul de la Gazprom, sursa principală, noi trebuie să semnăm acordul tehnic cu Ucraina, până la sfârșitul anului, noi trebuie să semnăm contract tehnic.
  Noi am definitivat textul tuturor acordurilor, vor fi câteva acorduri.

  Căile alternative
  Coridorul transbalcanic se dicută deja în cadrul UE din 2016. Acum am reușit să intrăm în acest proces, să putem obține până la 16 milioane de cubi pe zi. Este important că reușim să accesăm acest coridor, să avem o alternativă reală și viabilă.
  Am finalizat reparația segmentului gazoductului Razdelnaia – Ismail, în zona raionului Căuşeni. Am investit 50 de milioane de lei. Suntem gata pentru revers”.

  Contractul de tranzit al gazelor naturale semnat între Ucraina și Federația Rusă expiră la 31 decembrie 2019.

  MAIL AUTOR
  [gs-fb-comments]

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Premierul Chicu: Moldovenii blocați în Franța, induși în eroare de „escroci”. Zborul nu a fost autorizat

  „Comisia pentru Situații Excepționale a autorizat zborul pentru mâine, iar escrocii intenționat au adunat oamenii în aeroport astăzi, ca să-și bată joc de ei”, este reacția premierului Ion Chicu la faptul că 22…
  Premierul Chicu: Moldovenii blocați în Franța, induși în eroare de „escroci”. Zborul nu a fost autorizat

  Moldovenii blocați pe aeroportul de la Paris au primit alimente și locuri unde să doarmă

  Reprezentanții aeroportului unde au rămas blocați cei 220 de moldoveni azi, le-au distribuit alimente. De asemenea, vor primi locuri unde să doarmă. „Au organizat acum reprezentanții aeroportului unde să dorm…
  Moldovenii blocați pe aeroportul de la Paris au primit alimente și locuri unde să doarmă

  VIDEO/ Când se poate răspândi coronavirusul prin aer. Explicația unui profesor din Coreea de Sud

  Un profesor de boli infecțioase din Coreea de Sud a explicat că sunt șanse mici ca noul coronavirus să poată fi transmis prin aer, însă în anumite situații acest lucru poate fi posibil, relatează Asian Boss, ci…
  VIDEO/ Când se poate răspândi coronavirusul prin aer. Explicația unui profesor din Coreea de Sud

  Câteva companii din R. Moldova donează milioane de lei pentru lupta împotriva COVID-19

  Criza cauzată de noul coronavirus a creat un val de solidaritate în R. Moldova. Câteva companii s-au mobilizat și au făcut donații importante pentru spitalele și cadrele medicale din țară.
  Câteva companii din R. Moldova donează milioane de lei pentru lupta împotriva COVID-19

  Coronavirus, studiul asupra sfârșitului iadului: DATA infecțiilor zero

  Un raport al Institutului Einaudi identifică dată estimativă a sfârșitului situației de urgență. Luni, 30 martie, în Italia, toți, unii mai mult, alții mai puțin, se întreabă: când se vor termina toate acestea?…
  Coronavirus, studiul asupra sfârșitului iadului: DATA infecțiilor zero

  Dodon, despre moldovenii de peste hotare care vor să revină în R. Moldova: „Noi ne dorim să reveniți acasă, dar… ce facem noi cu 200 de mii de moldoveni deodată?”

  Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) este unica instituție care, în baza deciziilor aprobate de către Comisa Situații Excepționale, poate organiza curse charter pentru a aduce cetățenii…
  Dodon, despre moldovenii de peste hotare care vor să revină în R. Moldova: „Noi ne dorim să reveniți acasă, dar… ce facem noi cu 200 de mii de moldoveni deodată?”