Principală  —  IMPORTANTE   —   Viceprim-ministrul Andrei Spînu, întrebat dacă…

Viceprim-ministrul Andrei Spînu, întrebat dacă tariful la gazele naturale ar putea să scadă: „Ar fi un motiv să se reducă nu cu foarte mult, probabil în jur de 10%”

Tariful la gazele naturale s-ar putea reduce în februarie „probabil în jur de 10%”, a declarat joi seară, 19 ianuarie, viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regional, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.

Spînu a menționat că reducerea tarifelor depinde de prețul mediu cu care compania de stat „Energocom” va vinde gazele naturale către SA „Moldovagaz”.

„(…) Eu deja am solicitat și așteptăm de la ANRE o analiză să ne spună dacă sunt premise pentru scăderea tarifului (…). Trebuie să ne răspundă ANRE-ul. La moment, din ceea ce vedem noi ar fi un motiv să se reducă tariful nu cu foarte mult, procentual, probabil în jur de 10%, probabil din februarie (…)”, a declarat Andrei Spînu.

Întrebat de ce nu a fost publicat contractul de furnizare a energiei electrice semnat de S.A. „Energocom” și Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) „cu hașurarea acelor părți care sunt considerate secret comercial”, viceprim-ministrul Andrei Spînu a spus că „Energocom” încă nu a primit un răspuns de la MGRES.

„Energocom a solicitat de la MGRES dreptul de a publica contractul. Nu avem încă un răspuns, pentru că este o clauză în contract care nu permite publicarea lui. Contractul este confidențial (…). Vom insista ca următorul contract să nu aibă această clauză de confidențialitate”, a declarat Spînu.

Anterior, Andrei Spînu a declarat că va „veni cu o recomandare” către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să analizeze „în cel mai scurt timp” datele privind prețul de achiziție al gazelor naturale de către Energocom și să decidă „dacă sunt premise” de reducere a tarifului pentru consumatori.

Pe 17 ianuarie, Andrei Spînu a venit cu precizări în legătură cu prețul gazelor naturale pe bursa europeană și despre acțiunile care urmează să fie întreprinse de către Guvern în următoarea perioadă.

„O eventuală reducere a tarifului de gaz poate avea loc doar dupa ce ANRE va analiza toate costurilor ce țin de achiziția, transportarea, distribuția și furnizarea gazului către consumatori. Voi veni cu recomandarea către ANRE să analizeze în cel mai scurt timp aceste date și să decidă dacă sunt premise de reducere a tarifului”, a spus Spînu.

Oficialul a anunțat anterior că societatea pe acțiuni Energocom va continua să achiziționeze gaze naturale, deși a anunțat anterior că „volumul de gaze naturale procurat este suficient pentru ca malul drept al râului Nistru să treacă de sezonul de iarnă”.