Principală  —  IMPORTANTE   —   Vacanță pe timp de pandemie.…

Vacanță pe timp de pandemie. Când va fi posibilă redeschiderea destinațiilor preferate ale cetățenilor R. Moldova și ce se schimbă în turism

Unde își vor petrece cetățenii R. Moldova vacanța din 2020 este una dintre întrebările pe care le are o bună parte a populației. În timpul pandemiei de coronavirus, turismul și companiile de aviație au fost și sunt printre cele mai afectate domenii.

Însă, odată cu relaxarea măsurilor anti-COVID-19, agențiile de turism și companiile avia speră la o amelioare a situației. De-a lungul anilor, destinațiile preferate de cetățenii R. Moldova au fost Turcia, Bulgaria și Grecia.

Autoritățile de la Atena au făcut publică la 31 mai, lista celor 29 de țări ai căror turiști vor putea vizita Grecia începând cu 15 iunie. În lista respectivă nu se numără însă și R. Moldova. Totodată, de la 1 iunie, turiști, la fel din 29 de țări, pot vizita și Bulgaria, fără a fi plasați în carantină. Nici în această listă R. Moldova nu se regăsește. Ministerul Turismului din Bulgaria a precizat, însă, că lista poate fi actualizată și completată în funcție de evoluția situației epidemice și de deciziile guvernului Bulgariei.

Turcia, însă, dă startul sezonului turistic și pentru cetățenii R. Moldova începând cu 15 iunie.

Autoritățile R. Moldova consideră că prin măsurile dure de carantină, au reușit să țină sub control epidemia de coronavirus, însă ultimele date statistice privind numărul cazurilor noi de infectări cu noul tip de coronavirus arată contrariul. Numărul este în continuă creștere. Doar în ultimele patru zile au fost confirmate 778 de cazuri noi de infectare. Cu toate acestea, o parte dintre cetățeni sunt în căutarea ofertelor de vacanțe pentru această vară, iar unele agenții au început a vinde chiar și pachete turistice.

Contactați de Ziarul de Gardă, câțiva directori ai agențiilor de turism din Chișinău ne-au comunicat că înainte de a pleca în vacanțe, oamenii vor urmări foarte mult evoluția COVID-19 în R. Moldova, dar și în celelalte țări. Totodată oamenii se interesează din în ce mai mult referitor la măsurile de siguranță pe care le vor lua hotelurile dar și mijloacele de transport.

Totodată, aceștia ne-au comunicat că majoritatea țărilor își vor redeschide granițele pentru R. Moldova începând cu 1 iulie.

Majoritatea țărilor sau cel puțin destinațiile cele mai cunoscute și preferate de către cetățenii moldoveni sunt Grecia, Bulgaria, Turcia și Muntenegru. Avem informația că aceste țări își vor deschide granițele pentru noi începând cu 1 iulie. Acum dacă pleci în aceste țări ești obligat să stai două săptămâni în carantină. Începând cu iulie, acest lucru nu va fi obligatoriu”, ne-a comunicat Ion Jardan, fondatorul agenției de turism Favorit Tur”.

Cu toate acestea, potrivit directorului agenției, oamenii vor trebui să respecte toate normele de siguranță împotriva COVID-19.

Aceștia vor fi obligați să poarte măști de protecție, să păstreze distanța socială. Plajele vor fi amenajate special. În Turcia se preconizează să fie făcute și testele COVID-19 la aterizare”.

Jardan ne-a comunicat că oamenii acum nu se simt în siguranță și așteaptă să vadă cum va decurge atât la noi țară situația privind COVID-19, cât și în țările unde vor dori să plece.

În acest an preconizăm ca majoritatea turiștilor vor rezerva vacanțele cu 2-3 zile înainte de plecare. Oamenii acum nu se simt în siguranță, ei așteaptă să vadă ce se va întâmpla atât la noi în țară, cât și în țările unde vor dori să plece. La momentul actual, în Grecia, Bulgaria, Muntenegru situația pare a fi sub control și nu înregistrează multe cazuri noi de infectare.

Grecia și Bulgaria și-a deschis granițele pentru unele țări începând cu 15 iunie, dar autoritățile de acolo urmează să mai revizuiască lista și poate și R. Moldova va fi inclusă. Totul depinde de cum evoluează situația epidemiologică. Dacă numărul de cazuri noi va fi mereu în creștere sau dacă nu se înregistrează o stabilitate la noi, acest lucru poate crea un impediment pentru țara noastră”, susține directorul agenției.

Totodată, oamenii sunt reticenți în a cumpără acum pachete turistice.

La acest moment avem câteva cereri, dar e un număr extrem de mic. Anul trecut, în această perioadă aveam stabilite mai multe contracte pe zi. Mulți oameni doar se informează despre oferte, despre siguranță, dar și despre condiții.

Din țările din regiune, R. Moldova este fruntaș la numărului noi de cazuri de infecție, iar situația nu pare să se îmbunătățească, în acest sens riscăm să nu putem călători în timpul apropiat”.

Cum va arăta o vacanță în Turcia?

Autoritățile din Turcia au declarat că din data de 15 iunie toate cursele charter își pot relua zborurile. Cu toate acestea, autoritățile de acolo susțin că totul depinde de cum evoluează situația epidemică la noi în R. Moldova. Totodată, referitor la vacanțele în Bulgaria, deciziile finale vor fi luate de autorități în 2-3 zile.

Anul acesta o vacanță în Turcia va arătă diferit față de anii trecuți. Potrivit Vioricăi Cașu, director al agenției de turism Cangaltur”, hotelurile promit ca iau măsuri stricte pentru protejarea clienților.

„Turistul la vamă va fi obligat să îndeplinească o declarație (care conține informații despre toate riscurile COVID-19). Totodată, urmează să se stabilească unde se va trata turistul dacă se va infecta cu COVID-19 acolo.
Anterior, în Turcia se dicuta despre faptul că fiecare turist va fi testat la COVID-19, acum această restricție a fost scoasă. Turiștii vor fi supuși procesului de termometrie. Dacă se va constata că totul este în regulă, turistul își va continua călătoria. Din câte cunosc, Turcia este unica țară din lume în care la moment trec cele mai drastice verificări. Hotelurile trebuie să îndeplinească un șir de 350 de criterii pentru a primi certificatul de sănătate. Un element important este că toți angajații vor fi echipați cu măști, mănuși și viziere.

La intrare în hotel vor fi dezinfectate toate bagajele și toți turiștii vor fi obligați să completeze o anchetă epidimiologică. Peste tot vor amplasate soluții dezinfectante. Camera turisului va fi supusă de asemenea unei dezinfectări stricte, ulterior timp de 24 de ore camera va fi liberă. La plaje nimeni nu va purta măști. Șezlong-urile vor fi amplasate la o distanță de 1.5 m fiecare. Avem garanția că după fiecare turist, totul va fi dezinfectat.


Capacitatea hotelurilor nu va fi mai mare de 50-60%. Distracțiile pentru copii vor avea un alt format. Va fi limitat numărul acestora pe terenurile de joacă și totul se va face conform unui orar stabilit din timp.

Referitor la modul de alimentare. Au fost excluse mesele tip bufet, pentru că preparatele vor fi servite direct la mesele lor, de către personal. Distanța dintre mese va fi la fel de min 1.5 m. În acest sens nu va mai fi formată îmbulzeală și totul se va face într-o manieră civilizată
.

Prețurile comparativ cu anul trecut nu s-au schimbat. Nu s-a înregistrat o scădere din moment ce hotelurile vor funcționa la capacitatea 50-60 %. Fiecare hotel va avea acum foarte mari cheltuieli. Va trebui angajat mai mult personal. Toatele măsurile de protecție: măști, dezinfectanți etc. la fel costă foarte mult. Sunt unele hoteluri care au la moment reduceri de 15-20%”, ne-a comunicat Viorica Cașu.

Partenerii noștri afirmă clar că vom putea călători spre destinațiile preferate și că moldovenii sunt așteptați cu drag”

Directorul agenției de turism „Panda Tur”, Ion Curmei, susține că acum sunt vândute pachete turistice pentru trei destinații populare: Grecia, Bulgaria și Turcia.

„Aceste trei destinații sunt și cele mai întrebate și avem semnale clare că din 1 iulie vom putea călătorii fără probleme spre ele. Chiar dacă la acest moment R. Moldova încă nu se află pe lista țărilor la care le este deschisă granița, partenerii noștri afirmă clar că vom putea călători spre ele și că moldovenii sunt așteptați cu drag”, susține Curmei.

Acesta ne-a mai spus că în ultimele două săptămâni, un număr semnificativ de oameni apelează în oficiul agenției pentru a se interesa de pachetele turistice pentru lunile iulie, august și septembrie.

„De ce acum? Deoarece încă sunt prețurile neschimbate pentru unele hoteluri, ceea ce face să fie destul de accesibile vacanțele”, susține Curmei.

Totodată, în cazul apariției unui risc de anulare a vacanței, turiștilor le este garantată întoarcerea banilor, iar pentru turiștii care au făcut rezervări din timp, problema a fost soluționată.

„Pentru turiștii care au făcut rezervări din timp le facem reprogramare pentru anul acesta și anul viitor. Discutăm cu fiecare turist în parte și ne străduim să rezolvăm pozitiv fiecare situație”.

Curmei ne-a mai comunicat că se așteaptă la o creștere de prețuri la pachetele turistice începând cu luna iulie.

Totodată, directorii agențiilor de turism au precizat că în această perioadă este recomandat ca planificarea unei vacanțe să se facă prin intermediul unei agenții de turism, fiindcă în așa mod, cetățenii au siguranța că totul va decurge în maximă siguranță și fără probleme.

„La sigur sezonul de vacanță va fi, doar că va arătă diferit față de anii precedenți”

Anna Crețu, președinta Asociației Naționale a Agenților Economici de Turism din R. Moldova dă asigurări că sezonul de vacanță 2020 va fi, doar că va arătă diferit față de anii precedenți.

„Vacanțele vor avea reguli neobișnuite pentru oamenii, comparativ cu anii precedenți. Cetățenii noștri vor călători cu siguranță în Grecia, în Turcia, în Bulgaria. Turcia deja anunțat că începând cu 15 iunie, se va permite intrarea în țară a cetățenilor. Din partea Greciei la fel așteptăm o altă listă, unde să se regăsească și R. Moldova. Fiecare țară ne va trimite și regulamentele de aflare pe teritoriul său. Informația aceasta va fi completată cu mai multe elemente aproximativ peste o săptămână. Vacanțele în acest an vor arată altfel. Oamenii vor trebui să respecte toate măsurile de protecție. Distanța socială este una dintre principalele măsuri care vor fi impuse către toate structurile de cazare. Noi suntem în așteptarea deciziilor pe care le vor lua autoritățele în sensul dat.

Unele state au anunțat și unele elemente importante. În Grecia spre exemplu a fost anunțat că în cazul în care un turist va suferi de COVID-19, vor fi amenajate hotele unde aceste persoane vor fi plasate în carantină și tratate. Cu toate acestea a călători înseamnă a trăi viața. Îndemn lumea să călătorească cât mai mult, dar trebuie să fie foarte atenți și precauți”, a declarat pentru Ziarul de Gardă Anna Crețu, președinta Asociației Naționale a Agenților Economici de Turism din R. Moldova.

Ce spune ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene ne-au comunicat că deocamdată nu au fost anunțați despre o posibilă redeschidere a granițelor pentru cetățeniii R. Moldova. Aceștia recomandă să se urmărească misiunile R. Moldova în țările interesate. Totodată aceștia ne-au mai spus că sunt posibile unele schimbări, iar R. Moldova să fie inclusă în lista țărilor ale căror turiști să poate pleca în vacanțe.

Care este prețul unui pachet turistic în această perioadă?

Ziarul de Gardă a analizat câteva variante de pachete turistice.

Vacanță în Turcia. Pentru luna iulie, prețul unui pachet de vacanță timp de 7 zile, cu zbor din Chișinău, pentru o persoană începe de la 400 de euro. Oferta este valabilă pentru un hotel cu 5 stele. Tipul de masă în aceste hotel este All Inclusive.

Turcia este una dintre cele mai afectate țări de noul tip de coronavirus. Până astăzi, 10 iunie, au fost confirmate 172.114 de cazuri de infectare. Totodată, au fost înregistrate 4729 decese.

Vacanță în Bulgaria. O vacanță timp de o săptămână pe litoralurile din Bulgaria, începe de la 300 de euro pentru o persoană, într-un hotel cu cinci stele. Tipul de masă este All Inclusive, iar deplasarea se face cu autocarul din Chișinău.

Potrivit ultimelor date, în Bulgaria până acum au fost confirmate 2810 cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus. Totodată, au fost înregistrate în total 164 de decese.

Vacanță în Grecia. La fel pentru luna iulie, cu zbor din Chișinău, insula Creta, prețurile încep de la 325 de euro pentru o persoană, într-un hotel de două-trei stele. Pachetul include cazarea pentru 7 nopți, asigurarea medicală, transportul și micul dejul. Pentru hotel de trei stele care are tipul de masă All Inclusive, o persoană trebuie să scoată din buzunar aproximativ o sumă care începe de la 500 de euro.

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 10. 025 de cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1.056 în Transnistria. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 5930, iar al deceselor la 367 de cazuri.

La nivelul Uniunii Europene, se discută un plan comun, care urmează să fie finalizat, însă condițiile de siguranță pentru turiști și presiunea economică a companiilor din domeniu trebuie să ajungă la un compromis, în funcție de evoluția răspândirii noului coronavirus.

UE recomandă ca în cazul vacanțelor anulate deja, agențiile de turism să acorde vouchere pentru reprogamarea în termen de 12 luni a acestora sau, în cazul agențiilor care au dat faliment deja, statul să se implice în acordarea unor astfel de vouchere.