Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Președintele Curții de Conturi îi…

Președintele Curții de Conturi îi cere unei angajate să dezmintă declarațiile prin care a fost acuzat de „avansuri sexuale”. Tatiana Vozian spune că Marian Lupu „încearcă să o sperie, dar nu-i va reuși”

Șefa Direcției generale metodologie, planificare și raportare a Curții de Conturi, Tatiana Vozian, și președintele Curții de Conturi, Marian Lupu. Foto: Colaj ZdG

Președintele Curții de Conturi a R. Moldova (CCRM), Marian Lupu, îi cere șefei Direcției generale metodologie, planificare și raportare din cadrul aceleași instituții, Tatiana Vozian, să dezmintă informațiile difuzate de aceasta pe 11 aprilie, prin care Lupu a fost acuzat de „avansuri sexuale”. Potrivit Curții de Conturi, Marian Lupu a expediat sesizări la adresa Poliției și Procuraturii „în legătură cu informațiile mincinoase” difuzate de Tatiana Vozian, „care a lovit” inclusiv în CCRM și în colectivul instituției.

Solicitată de Ziarul de Gardă, Tatiana Vozian a declarat că Marian Lupu „se ascunde după colegi și Curte”: „Este ordinar comportamentului dlui, să mintă și să manipuleze folosind resursa Curții de Conturi”.


Curtea de Conturi a anunțat pe 18 aprilie că președintele instituției, Marian Lupu, a inițiat oficial mai multe „acțiuni legale”, în contextul declarațiilor Tatianei Vozian, șefa Direcției generale metodologie, planificare și raportare, privind „avansurile sexuale” făcute de președintele instituției la adresa sa. Astfel, potrivit instituției, Marian Lupu a expediat:

  1. Cerere prealabilă în temeiul art. 15 din Legea cu privire la libertatea de exprimare, prin care, în ordine extrajudiciară, se solicită Tatianei Vozian dezmințirea informațiilor mincinoase și defăimătoare, conținute în mesajul postat public la data de 11.04.2023, prin care se lezează onoarea, demnitatea și reputația mea profesională, precum și repararea prejudiciului moral;
  2. Sesizare în adresa Poliției, prin care se solicită atragerea la răspundere contravențională a angajatei Curții de Conturi pentru săvârșirea contravenției prevăzute la art. 70 Cod contravențional (Calomnia), pe faptul comis;
  3. Sesizare în adresa Procuraturii, prin care se solicită examinarea pretinselor acțiuni ilegale în raport cu persoana în cauză (denunțate public prin mesajul respectiv), cu emiterea unei soluții la caz, în modul prevăzut de lege.

„T. Vozian a mințit cu nerușinare și trebuie să-și asume consecințele. Ea a lovit nu doar în mine, ci și în familia mea, precum și în CCRM, și în colectivul instituției. (…) Dacă nu va dezminți informațiile răspândite, voi apela la toate posibilitățile prevăzute de legislația în vigoare pentru a apăra onoarea și demnitatea familiei, reputația profesională, dar și imaginea instituției pe care o conduc”, a declarat președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, citat de serviciul de presă al instituției pe care o conduce.

În replică, șefa Direcției generale metodologie, planificare și raportare din cadrul aceleași instituții, Tatiana Vozian, susține că Marian Lupu încearcă să o „sperie” și că acest lucru „nu îi va reuși”. Vozian susține că „va cere demisia” președintelui instituției și că asta-l „înspăimântă”.

„Este ordinar comportamentului dlui, să mintă și să manipuleze folosind resursa Curții de Conturi”. (…) Voi acționa conform cadrului legal, dlui încearcă să mă „sperie”, nu îi va reuși. O săi cer demisia și asta îl înspăimântă”, a declarat pentru ZdG, Tatiana Vozian.

Într-o reacție pe Facebook, Tatiana Vozian a precizat că Constituția R. Moldova garantează dreptul la opinie funcționarilor publici. „Astfel, fiecare angajat al Curții de Conturi poate avea viziunea sa proprie față de o anumită situație care se referă la imaginea instituției sau a colectivului în care activează”, scrie Vozian făcând referire la Constituția țării.

Potrivit Legii cu privire la organizarea și funcționarea Curții de Conturi a R. Moldova (CCRM), președintele Curții de Conturi se numește de Parlament pe un termen de 5 ani, la propunerea președintelui Parlamentului, în bază de concurs public, cu votul majorității deputaților aleși. Revocarea membrului Curții de Conturi se dispune prin hotărâre a Parlamentului, adoptată cu votul a 2/3 din deputații aleși.

Fostul deputat democrat Marian Lupu a fost numit în funcția de președinte al Curții de Conturi, prin hotărârea Parlamentului din 7 februarie 2019, în perioada guvernării partidului condus de Vlad Plahotniuc.

Pe 11 aprilie 2023, Tatiana Vozian l-a acuzat pe președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, de „avansuri sexuale” și a declarat că după ce ar fi refuzat aceste avansuri i-a fost aplicată o mustrare aspră. Într-o reacție oficială, Curtea de Conturi a declarat că acuzațiile angajatei sunt „calomnii și insinuări”.

Instituția menționa că „declarațiile calomnioase au fost previzibile și au fost enunțate îndată după informarea angajatei despre decizia Comisiei de disciplină a Curții de Conturi” privind aplicarea sancțiunii disciplinare „pentru nerespectarea normelor de conduită”.

A doua zi, Curtea de Conturi a anunțat că președintele instituției, Marian Lupu, o va acționa în judecată pe Tatiana Vozian pentru „calomnie și defăimare”, iar câteva zile mai târziu, Tatiana Vozian a înaintat o scrisoare deschisă către conducerea țării în care își exprimă „îngrijorarea cu privire la practicile preluate dintr-un regim oligarhic și dictatorial din care provine actualul președinte al Curții de Conturi”.