• Precizările ANI cu privire la sesizările expediate, de deputați, în ultimele săptămâni: „Instituția nu va admite nicio ingerință în activitatea sa din partea politicului sau a altor persoane”

  Precizările ANI cu privire la sesizările expediate, de deputați, în ultimele săptămâni: „Instituția nu va admite nicio ingerință în activitatea sa din partea politicului sau a altor persoane”
  vizualizări
  14 august 2020 | 13:56

  Reprezentanții Autorității Naționale de Integritate au emis vineri, 14 august, o notă informativă unde vin cu mai multe precizări în legătură cu sesizarile exepediate de mai mulți deputați în ultimele săptămâni.

  Astfel, responsabilii de la ANI menționează că „toate petițiile și sesizările care sunt expediate în atenția Autorității, de către organizațiile publice, organizațiile non guvernamentale, demnitari, aleși locali, sunt distribuite spre examinare Inspectoratului de Integritate, în mod aleatoriu, prin sistemul electronic „e-Integritate”, dar și că instituția nu va admite nicio ingerință în activitatea sa din partea politicului sau a altor persoane”.

  Precizări făcute de ANI cu privire la sesizările expediate în ultimele săptămâni de deputați:

  În contextul unui șir de sesizări din ultimele săptămâni, legate de anumite neconformități din declarațiile de avere și interese personale ale unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova, care au fost expediate de alți deputați, și apoi intens mediatizate în spațiul public, inclusiv cu pronunțarea unor comentarii negative cu caracter politic, care planează asupra independenței inspectorilor de integritate, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) intervine cu următoarele precizări:

  Toate petițiile și sesizările care sunt expediate în atenția Autorității, de către organizațiile publice, organizațiile non guvernamentale, demnitari, aleși locali, sunt distribuite spre examinare Inspectoratului de Integritate, în mod aleatoriu, prin sistemul electronic „e-Integritate”.

  La rândul său, conform legilor speciale ale ANI, inspectorii de integritate își îndeplinesc atribuțiile în mod obiectiv, fiind total independenți în luarea deciziilor, nu solicită și nici nu primesc dispoziții, inclusiv de la președintele sau vicepreședintele ANI, fiind direct responsabili de calitatea controalelor efectuate și a actelor de constatare emise.

  ANI nu a admis în niciun caz prioritizări sau favorizări în procedura de examinare a petițiilor după categoria subiecților declarării averii și intereselor personale, toate sesizările fiind obligatorii și examinate în conformitate cu legislația în vigoare, inclusiv și demersurile expediate din numele deputaților, indiferent din care fracțiune parlamentară sunt parte, sunt tratate în mod egal. Iar în cazul în care se va stabili încălcări ale legislației, Inspectoratul de Integritate al ANI va emite acte de constatare, cu informarea subiecților și a publicului.

  În activitatea sa, ANI se bazează și respectă cu strictețe principiile legalității, independenței, imparțialității, transparenței și egalității, clar stabilite de prevederile legale, și nu va admite nicio ingerință în activitatea sa din partea politicului sau a altor persoane.

  De aceea, solicităm ca numele Autorității să nu mai fie atras în declarațiile politice”, menționează ANI în nota sa.

  În ultimele zile, mai mulți deputați au anunțat că au sesizat ANI în legătură cu verificarea informațiilor din declarațiile de avere și interese a unor oficiali și colegi din Parlament.

  Printre cei care au sesizat ANI sunt deputații socialiști Vladimir Odnostalco, Vasile Bolea și Grigore Novac.

  Un alt deputat care a sesizat ANI este Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dan Perciun. La 12 august parlamentarul a solicitat Procuraturii Generale(PG) și Agenției Naționale pentru Integritate(ANI) să verifice averea fratelului lui Igor Dodon, Alexandru Dodon. Perciun susține că afacerile lui Alexandru Dodon ar fi, de fapt, ale lui Igor Dodon, iar fratele său ar fi un „simplu interpus”.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  LIVE/ Consilierii municipali s-au întrunit în ședință. Pe agendă – 12 subiecte

  Consilierii municipali s-au întrunit astăzi, 24 septembrie, în ședință. Pe ordinea de zi sunt programate 12 subiecte. Printre se subiecte se numără proiectul de decizie cu privire la audierea raportului privind…
  LIVE/ Consilierii municipali s-au întrunit în ședință. Pe agendă – 12 subiecte

  Declarațiile președintelui Uniunii Avocaților din R. Moldova, în legătură cu afirmațiile făcute de către fostul avocat al lui Vlad Filat

  Uniunea Avocaților din R. Moldova urmează să analizeze toate declarațiile făcute de către Igor Popa, fostul avocat al actualului lider al PLDM, Vlad Filat, în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal T…
  Declarațiile președintelui Uniunii Avocaților din R. Moldova, în legătură cu afirmațiile făcute de către fostul avocat al lui Vlad Filat

  150 de calculatoare din Republica Coreea vor ajunge în instituțiile de învățământ general din R. Moldova

  Instituțiile de învățământ general, a căror clase de informatică nu corespund standardelor de dotare cu tehnologii informaționale și comunicaționale, vor beneficia de 150 calculatoare, transmise printr-o hotărâ…
  150 de calculatoare din Republica Coreea vor ajunge în instituțiile de învățământ general din R. Moldova

  Reacția lui Filat la acuzațiile lansate de fostul său avocat: O serie întreagă de dezinformări și minciuni

  Vlad Filat a venit cu o reacție după ce aseară în cadrul în cadrul talk-showului „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, Igor Popa, fostul avocat al său, a lansat mai multe acuzații la adresa sa. Filat califică de…
  Reacția lui Filat la acuzațiile lansate de fostul său avocat: O serie întreagă de dezinformări și minciuni

  Juriști și avocați, indignați de declarațiile fostului avocat a lui Vlad Filat: „Uniunea Avocaților va reacționa?”

  Mai mulți avocați și juriști din R. Moldova condamnă declarațiile făcute miercuri seară, 23 septembrie, de către fostul avocat al fostului premier Vlad Filat, Igor Popa, în cadrul emisiunii „Secretele puterii”…
  Juriști și avocați, indignați de declarațiile fostului avocat a lui Vlad Filat: „Uniunea Avocaților va reacționa?”

  Cântăreții din kuliok

  Ieri, la a șaptea săptămână de protest după alegerile fraudate din Belarus, Alexandr Lukașenka s-a inaugurat președinte de stat pentru a șasea oară. Nu s-a făcut niciun anunț public privind cea de-a șasea inaug…
  Cântăreții din kuliok