Principală  —  IMPORTANTE   —   Opinia Guvernului la propunerea unor…

Opinia Guvernului la propunerea unor deputați de amnistiere a sancțiunilor aplicate în perioada pandemiei

Deputații grupului „Pro Moldova” au elaborat un proiect de lege prin care au propus declararea amnistiei asupra aplicării sancțiunilor impuse persoanelor care au încălcat măsurile de prevenire și combaterea a bolilor epidemice, în contextul noului tip de coronavirus. Parlamentarii și-au argumentat proiectul prin faptul că aceste amenzi sunt aplicate selectiv și se transformă într-un instrument de colectare de taxe pentru suplinirea bugetului.

De cealaltă parte, în urma analizei proiectului respectiv, reprezentații Guvernului au elaborat un aviz negativ la această inițiativă, menționând că prin amnistiere nu va fi atins scopul cu privire la prevenirea săvârșirii de noi contravenții.

Conform notei informative a proiectului de lege, deputații consideră că sancțiunile trebuie să fie excluse sau moderate, în special, „în contextul în care populația este sărăcită de criza creată”. Totodată, aceștia precizează că mesajele contradictorii ale unor exponenți ai puterii, cum ar fi președintele Igor Dodon sau premierul Ion Chicu, au provocat confuzie în rândul populației, fapt ce a determinat cetățenii „să aibă un comportament sancționat ulterior prin aplicarea amenzilor”.

Astfel, aleșii poporului propun restituirea din bugetul de stat a sumei de 36 de milioane de lei care au fost încasate cu titlu de sancțiune contravențională în această perioadă.

Potrivit avizului elaborat de Guvern, ce urmează a fi aprobat la 10 iunie, Executivul precizează că sancțiunile au fost înăsprite în această perioadă „prin prisma protecției sănătății populației”. Acesta mai subliniază că motivul invocat de deputați cu privire la aplicarea defectuoasă și discreționară a legii a fost înaintat fără o analiză complexă care ar susține această obiecție.

Totodată, reprezentanții Guvernului sunt de părerea că prin aministiere nu va fi atins scopul cu privire la prevenirea săvârșirii de noi contravenții. Aceștia menționează că în cazul adoptării amnistierii, persoanele care au achitat amenzile aplicate ca urmare a săvârșirii altor tipuri de contravenții, vor fi descurajați în a respecta în continuare legea, ceea ce va determina în ultimă instanță, majorarea gradului de indisciplină în materie contravențională. Având în vedere aceste aspecte, Guvernul nu susținea inițiativa grupului de deputați.


În perioada pandemiei, poliţia a sancţionat mai mulţi transportatori, oameni de afaceri şi cetăţeni de rând care au încălcat regimul de carantină. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne(MAI), până la 26 mai au fost documentate în total 2192 de contravenții, iar suma amenzilor aplicate este de aproximativ 43 de milioane de lei. 

La 12 martie Parlamentul a aprobat modificări la Codul contravențional și cel penal cu privire la înăsprirea pedepselor în cazul nerespectării măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice.

Astfel, persoanele care nu respectă măsurile de prevenire sau combatere a bolilor epidemice și provoacă răspândirea unei asemenea boli, vor fi pedepsiți (pedeapsa maximă) cu amendă în mărime de până la 1000 unităţi convenţionale (până la suma de 50 000 de lei) sau cu închisoare de până la 3 ani. 

Codului contravențional a fost completat și cu un nou articol, intitulat „Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice”.

Potrivit noului articol, nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică se va sancționa cu amendă de la 22 500 lei la 25 000 de lei aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 50 000 lei la 75 000 lei aplicată persoanei juridice. Totodată, prezentarea intenționată falsă sau incompletă a datelor ori refuzul de a prezenta datele necesare completării fișei epidemiologice se va sancționează cu amendă de la 450 la 500 unități convenționale.”

Totodată, după ce Parlamentul R. Moldova a declarat stare de urgență în legătură cu răspândirea coronavirusului de tip nou pentru perioada 17 martie – 15 mai, la 20 martie, R. Moldova a notificat secretarul general al Consiliului Europei activând derogarea art. 15 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului(CtEDO), cerând astfel să fie scutită de unele eventuale încălcări ale drepturilor omului care ar putea fi produse în această perioadă.

În urma acestei derogări, Ziarul de Gardă a publicat un articol în care mai mulți experți în domeniu, ne-au comunicat că persoanele pedepsite cu amenzi de peste 22,5 mii de lei în perioada stării de urgență se pot adresa la CtEDO.

Ziarul de Gardă a relatat anterior câteva dintre cazurile în care autoritățile au decis să amendeze persoanele pentru încălcarea regulilor impuse pe perioada stării de urgență: