Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ministrul Apărării susține că Chișinău…

Ministrul Apărării susține că Chișinău nu a primit o explicație oficială din partea Moscovei cu privire la survolarea spațiului aerian al țării noastre de către rachetele rusești: „Rusia solicită mai multe detalii din partea noastră”

Ministrul Apărării al R. Moldova, Anatolie Nosatîi, susține că Chișinău nu a primit o „explicație oficială” din partea Moscovei cu privire la survolarea spațiului aerian al țării noastre de către rachetele rusești. Mai mult, ministrul declară că partea rusă solicită de la R. Moldova „mai multe detalii” care ar confirma că într-adevăr a fost încălcat spațiul aerian al țării noastre. Declarații în acest sens a fost făcute în cadrul unui interviu pentru Radio Moldova.

„Nu am primit o explicație oficială (din partea Rusiei cu privire la survolarea spațiului aerian al R. Moldova n. red.). Din discuțiile pe care le-au avut colegii de la Ministerul Afacerilor Externe și din discuțiile pe care le-am avut și eu cu atașatul militar, partea rusă ia o poziție mai în apărarea acțiunilor sale și solicită mai multe detalii din partea noastră, decât ei să recunoască despre acest caz.(Solicită n. red.) confirmare că într-adevăr a fost violat spațiul aerian al R. Moldova”, a declarat ministrul Anatolie Nosatîi.

Ministrul Apărării susține că țara noastră nu are capacitatea de a reacționa pentru interceptarea țintelor zburătoare. În condițiile actuale, potrivit lui Anatolie Nosatîi, R. Moldova „a fost în stare să depisteze aceste ținte și să le confirme”.

„În condiții normale, în caz de încălcare a spațiului aerian, forțele de apărare aeriană trec într-o stare de luptă și se întreprind măsuri pentru interceptarea țintelor zburătoare, rachete sau avioane care încalcă teritoriul național al oricărui stat. (…) Când vorbim despre mijloace de observare/monitorizare, asta sunt în primul rând radare, noi mai avem aceste mijloace. Am fost în stare să depistăm aceste ținte și să le confirmăm.

Ce ține de mijloace de interceptare, la capitolul acesta suntem într-o situație mai rea și nu avem capacitate pentru a reacționa. Pentru a intercepta o țintă aeriană, avion sau rachetă, este nevoie de o altă rachetă sau de un avion de vânătoare care ar doborî această țintă”, a mai adăugat ministrul Apărării.

Ministerul Apărării a anunțat pe 10 octombrie că între orele 8:33-9:02, structurile specializate ale instituției de apărare au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al R. Moldova

Potrivit Ministerului Apărării, țintele respective au parcurs următoarele direcții:

1. Localitățile Ciornaia -Moghilev Podolsk (Ucraina) – Rîbnița – Soroca – Moghilev Podolsk.

2. Ciornaia – Voronovka (Ucraina) – Rîbnița – Rudi (Soroca)

3. Ciornaia (Ucraina) – s. Popencu (Republica Moldova) – Cineșcăuți (Florești) – în direcția Ucrainei.

Aceste ținte au fost confirmate, inclusiv de structuri responsabile din Ministerul Apărării Naționale al României și al Ucrainei, subliniază autoritățile de la Chișinău. Totodată, țintele au fost observate de sistemele de monitorizare ale Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian „MOLDATSA”.

„Țintele prezentau pericol pentru infrastructura R. Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul aerian al țării”, precizează Ministerul.

Atunci, șeful diplomației R. Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgență a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a solicita explicații părții ruse în legătură cu acest caz.

„Încălcarea spațiului nostru aerian național este complet inacceptabilă. Bombardarea țării vecine trebuie oprită imediat”, se arată în mesajul publicat de MAEIE.

De o săptămână, forțele ruse au reluat atacurile masive asupra mai multor regiuni din Ucraina. Rusia țintește infrastructura energetică a Ucrainei, fiind lovite mai multe centrale electrice. Astfel, din 11 octombrie, Ucraina a anunțat că oprește exportul de energie electrică către Europa. Cea mai afectată țară în urma acestei decizii a fost R. Moldova, care importa 30% din consumul de energie electrică din Ucraina.