Principală  —  IMPORTANTE   —   Jumătate din banii furați de…

Jumătate din banii furați de la cetățeni, în urma schemelor de procurare a energiei electrice, cu implicarea, potrivit experților, a lui Dodon și Greceanîi au ajuns într-un offshore controlat de Plahotniuc: Cu banii, a fost cumpărat un ceas elvețian de 50 000 $. Ce spun socialiștii

Imagine simbol

În schema de procurare a energiei electrice din Ucraina în care, potrivit experților în energetică, au fost implicați socialiștii Igor Dodon și Zinaida Grecianîi și prin care, în 2008, cetățenii R. Moldova au fost păgubiți cu 14,5 milioane de dolari, s-au găsit legături și cu Vladimir Plahotniuc. Cel puțin asta afirmă experții în energetică Sergiu Tofilat și Tudor Șoitu, care susțin că, în contextul reluării, la 5 mai curent, a urmăririi penale pe acest caz, procurorii de la PCCOCS au furnizat informații precum că jumătate din banii furați de la cetățeni au ajuns într-un offshore controlat de fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc.

Expertul în energetică, fost consilier prezidențial în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, a declarat miercuri, 9 iunie, că acum două luni, când încă deținea funcția de consilier prezidențial, la Președinție a parvenit un document de la Serviciul Prevenire și Combaterea Spărării Banilor (SPCSB) cu informații confidențiale pe marginea acestui caz. Tofilat susține că nu poate divulga conținutul documentului, însă menționează că acolo sunt informații despre faptul că jumătate din banii pe care i-a câștigat compania Energo-Partner cu care R. Moldova a semnat în 2008 contracte pentru furnizarea energiei electrice au ajuns într-un offshore, cu denumirea Borgh Traders Corp, controlată de fostul lider al democraților, Vladimir Plahotniuc.

„Două luni în urmă la Președinție a parvenit o informație, scrisoare de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. Informația este cu parafă secretă, deci este confidențială, eu nu am dreptul să o fac publică și nici Președinția nu are dreptul. Am să dau câteva detalii pe care societatea trebuie să le cunoască. Potrivit informației transmise de SPCSB jumătate din banii pe care i-a câștigat pe spatele nostru acest intermediar „Energo-Partner” a ajuns la un offshore, Borgh Traders Corp, de-a lui Vladimir Plahotniuc. A fost și un transfer direct de la „Energ-Partener” către offshore și din primul transfer acela a fost cumpărat un ceas elvețian de 50 000 $. Având toate aceste materiale, Procuratura a înțeles că nu va scăpa, nu va putea mușamaliza cauză și în mai curent, procurorul general a dispus reluarea urmăririi penale, de fapt a dispus deschiderea unui dosar penal pe acest caz”, a declarat Sergiu Tofilat.

Ziarul de Gardă a constatat că firma Borgh Traders Corp este fondatoarea (100%) a Întreprinderii cu capital străin OBIECTIV MEDIA GROUL S.R.L., licențiată în activități în domeniul televiziunii şi radiodifuziunii, cu sediul la Buiucani, fondată la 29 ianuarie 2008, iar acum având statut de „lichidată”.

Expertul în energetică Tudor Șoitu a menționat că împreună cu alți experți în domeniu au acumulat probe care ar demonstra și implicarea președintei socialiste a Parlamentului, Zinaida Greceanîi, care în 2008, atunci când au fost semnate cele două contracte între R. Moldova și Ucraina, deține funcția de premier, dar și cea a liderului comuniștilor, Vladimir Voronin, pe atunci președinte al R. Moldova.

„Noi am acumulat o sumedenie de probe și suntem gata să le oferim procurorilor consultanță necesară. Vom urmări cu mare atenție cum decurge ancheta. Toți se întreabă care este rolul Zinaidei Greceanîi, premier în acea perioadă și a lui Vladimir Voronin, președintele R. Moldova în perioada respectivă și ce au întreprins ei. Care este rolul lor în această afacere și ce au întreprins ei, care se declară că sunt susținătorii poporului, că ajută poporul. Cum îi ajută? Furându-i? Că altceva noi nu vedem”, a menționat expertul Tudor Șoitu.

În context, Sergiu Tofilat susține că procurorii au suficiente probe pentru a avansa în ancheta inițiată și pentru a-i trage la răspundere pe cei care se vor face vinovați.

„Noi avem stabilit un prejudicii de 14,5 milioane de dolari, avem mărturiile lui Dodon în cadrul unei emisiuni, a confirmat că a negociat personal contractele și avem informația că jumătate din acești bani au ajuns la un offshor-ul controlat de Vladimir Plahotniuc. Acestea sunt elementele necesare pentru ca aceste persoane să fie trase la răspundere. Avem și câteva întrebări către Igor Dodon. Cine va dat indicații să negociați contractele prin compania intermediară Energo Parter și ce beneficii ați primit din această schemă?”, a conchis expertul.

Solicitată de ZdG pentru un comentariu pe marginea acestui caz, purtătoarea de cuvânt a liderului PSRM ne-a comunicat că acuzațiile aduse către Igor Dodon și Zinaida Greceanîi sunt „speculații și acuzații nefondate lansate intenționat în context electoral”.

„Acestea sunt speculații și acuzații nefondate care au fost lansate intenționat în context electoral, pentru a favoriza concurenții de care respectivul Sergiu Tofilat este atașat politic și nu numai. Vrem să se stie că nici macar nu Igor Dodon a negociat pe marginea subiectelor invocate, deci nu sunt temei de vreo învinuire”, menționează Carmena Lupei, purtătoarea de cuvânt a liderului PSRM.

ZdG l-a contactat și pe avocatul fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, pentru a ne oferi un comentariu pe marginea acestui caz. Apărătorul lui Plahotniuc ne-a comunicat că acuzațiile aduse fostului lider PDM sunt „speculații” și că, clientul lui „nu comentează aceste aberații și complexe politice”.

„Unii, care tind să iasă în evidență ca să apară în știri, mereu implică, fără probe și temei, numele clientului meu în diverse speculații, doar pentru a-și face audiență. Respectiv, clientul meu nu comentează aceste aberații și complexe politice, “supte” din deget, și le sugerează autorilor, doritorilor de a fi “băgați în” seamă, să se remarce, fără a-i folosi numele, bazându-se doar pe autoritatea lor personală, ori pe realizările lor proprii, făcute pentru oameni”, ne-a comunicat avocatul Lucian Rogac, avocatul lui Plahotniuc.

Marți, 8 iunie, reprezentanții Procuraturii Generale (PG) au anunțat că vor verifică legalitatea încheierii în anul 2008 a contractului de furnizare pentru Republica Moldova a energiei electrice din Ucraina, acțiuni în care, potrivit mai multor experți în energetică, ar fi implicați ex-președintele R. Moldova, Igor Dodon, și președinta socialistă a Parlamentului dizolvat, Zinaida Greceanîi.

Procurorii susțin că cercetările în acest au fost deja demarate la 5 mai curent, după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anulat ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale pe acest caz, emisă în anul 2017 de PCCOCS.

În noiembrie 2020 Ziarul de Gardă a scris că cetățenii Republicii Moldova ar fi fost păgubiți, în anul 2008, cu 14,5 milioane de dolari în urma unei scheme de procurare a energiei electrice. Cel puțin asta spuneau atunci mai mulți experți în energetică. Conform acestora, în schemă ar fi fost implicați ex-președintele Igor Dodon, pe atunci, în 2008, ministru al Economiei, și președinta socialită a Parlamentului, Zinaida Greceanîi, atunci, în 2008, premier.

În 2020, experții au menționat că pe acest caz a fost deschisă o cauză penală, dar aceasta a fost clasată atunci fără ca subiectul să fie investigat, la o lună de la depunerea mărturiilor.

În noiembrie 2020, expertul Tudor Șoitu a relatat în cadrul unei conferințe de presă că, până în aprilie 2008 Republica Moldova importa energie electrică direct de la furnizorul din Ucraina – Ukrinterenergo la un preț de patru cenți per kwh. În luna martie a aceluiași an, însă, în schemă a apărut intermediarul Energo Partner. Se întâmpla după ce Igor Dodon, pe atunci ministru al Economiei, a negociat acest contract.

Dodon a fost numit şeful grupului de negociere printr-o dispoziție semnată în aprilie 2008 de Zinaida Greceanîi, care deţinea funcţia de prim-ministru. Contractul l-a semnat Alexandr Gusev, care pe atunci era director la Energocom, întreprindere în subordinea Ministerului Economiei condus de Dodon. După aceasta Gusev a fost promovat la Moldovagaz

Conform expertului, în luna mai 2008, Energo Partner furniza 30% din energie la un preț de 5,3 cenți/kwh. Restul 70% era furnizat de Ukrinterenergo la un preț de 4 centi/kwh. În luna iulie, firma-căpușă livra deja 72% din energie la un preț mai mare, iar din octombrie a ridicat prețul de la 5,3 la 5,8 cenți/kwh.

Astfe, doar în perioada mai – decembrie 2008, firma Energo Partner a obținut un profit de 14,5 milioane de dolari pe diferența de preț la energie.

Șoitu a amintit că, în cadrul unei emisiuni televizate, Dodon a recunoscut că personal a negociat acel contract.

La rândul său, expertul energetic Sergiu Tofilat a declarat că odată cu implementarea schemei respective tariful la energia electrică a crescut cu 12%. În rezultat, în 2017 experții au depus o plângere la Procuratură.

Atunci, conform expertului, dosarul a fost repartizat procurorul Lilian Bacalâm, însă, la o lună după depunerea mărturiilor procurorul a clasat dosarul, fără a informa nicio persoană din cele care au depus plângerea.

Sergiu Tofilat spunea atunci că a solicitat reluarea urmăririi penale pe caz și să fie tras la răspundere procurorul Lilian Bacalâm.