Principală  —  Ştiri  —  Social   —   INFOGRAFIC/ Alegeri parlamentare 2019. Analiza…

INFOGRAFIC Alegeri parlamentare 2019. Analiza de gen a votanților

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 și-au exercitat dreptul de vot 1 453 013 persoane. Majoritatea votanților sunt de gen femenin, numărul bărbaților fiind inferior. Aceste date le relevă Comisia Electorală Centrală a R. Moldova, care a lansat un set de infografice privind profilul de gen al votanților de la alegerile parlamentare din februarie 2019.

La ultimele alegeri parlamentare, femeile au votat în proproție de 53,18%, iar bărbații în proporție de 46,82%. Același infografic arată că atât la alegerile parlamentare din 2014, cât și la alegerile prezidențiale din 2016, cei mai mulți votanți au fost de gen femenin.

În rândul tinerilor care au votat pentru prima dată, statistica de gen arată o tendință contrară. 52,6% dintre votanți au fost bărbați, iar 47,4% au fost femei.

Pe de altă parte, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, femeile sunt cele care au votat în număr mai mare decât bărbații.

Profilul de gen al cetățenilor R. Moldova care au votat în afara țării arată că bărbații și femeile au votat în proporții aproximativ egale.

Infograficele sunt realizate de Comisia Electorală Centrală, cu susținerea proiectului „Consolidarea democrației prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin programul Matra.