Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Hai Moldova” cheamă cetățenii să…

„Hai Moldova” cheamă cetățenii să facă curat în toată țara

FOTO: facebook.com/Hai Moldova

Moldovenii sunt chemaţi la o curăţenie naţională. Republica Moldova se va debarasa de gunoaie și îşi va curăţa parcurile, pădurile şi râurile pe data de 15 septembrie 2018. Acţiunea de responsabilitate socială este organizată de către organizaţia „Hai Moldova”, reprezentanta locală a mișcării „Let’s Do It”, care organizează Ziua Globală a Curățeniei.

Cetățenii Moldovei împreună cu milioane de voluntari din 150 de țări vor curăța planeta pământ în timp de 24 de ore. Aceștia vor strânge gunoaiele din parcuri, păduri, plaje, râuri etc., astfel debarasând pământul de gunoaie și deșeuri care poluează mediul. Scopul acestei mișcări internaționale este de a găsi soluții durabile de gestionare a deșeurilor, dar și de a sensibiliza populația privind gravitatea situației ecologice.

Organizația „Hai Moldova” invită toți cetățenii social activi care își doresc să facă o schimbare la ei în comunitate să coordoneze colectarea deșeurilor în localitățile lor. Coordonator local poate deveni orice locuitor al Moldovei de pe ambele maluri ale Nistrului. Acesta va avea responsabilitatea să mobilizeze comunitatea locală pentru colectarea gunoaielor de Ziua Globală a Curățeniei, în localitatea în care trăiește, în colaborare cu autoritățile publice locale, ONG-uri, reprezentanți ai mediului de afaceri. Toți doritorii sunt încurajați să se implice accesând pagina web: www.haimoldova.md şi completând formularul aici.

Coordonatorii locali vor beneficia de instruiri gratuite în domeniul leadership-ului, precum este comunicarea eficientă și modalități de motivarea a publicului, comunicarea eficientă a unei idei, lucrul în echipă și modalități de extindere a echipei, distribuirea sarcinilor în echipă, precum și abilități cheie pentru organizarea Zilei Globale a Curățeniei. Instruirile vor fi realizate de către organizațiile „EcoVisio” și „Hai Moldova” cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA la Chișinău. Echipele locale vor fi asistate de echipa centrală, iar un număr de echipe vor primi și un sprijinul financiar.

FOTO: facebook.com/Hai Moldova

Persoanele interesate de coordonarea la nivel național a acestei mișcări civice sunt încurajate să aplice pentru o funcție în cadrul organizației „Hai Moldova”: Coordonator Marketing și PR; Coordonator Strângerea de Fonduri și Colaborarea cu Partenerii; Coordonator IT și cartografiere; Coordonator de logistică; Coordonatorul voluntarilor.

„Hai Moldova” este parte a mișcării globale „World Cleanup Day” (trad. – Ziua Globală a Curățeniei) care pe data de 15 septembrie 2018 și-a propus să mobilizeze 380 milioane de oameni din 150 de țări, care vor aduna 500 milioane tone de gunoi din spațiile publice. În R. Moldova, organizația „Hai Moldova” își propune să adune 100 mii de voluntari care vor strânge 1400 de tone de gunoi.

Din anul 2011, de la apariția „Hai Moldova”, și până în 2017, mișcarea a reușit să mobilizeze peste 230 mii de oameni pentru a aduna deșeurile aruncate la nimereală. În total, voluntarii „Hai Moldova” au colectat din spațiile publice peste 15 mii de tone de gunoi din 854 de localități.

Aproape jumătate din plasticul existent astăzi a fost produs în ultimii 15 ani. Cea mai mare groapă de gunoi din lume nu este de fapt o groapă, ci vortexul de gunoaie din Oceanul Pacific supranumit Marea Groapă sau Marea Insulă de gunoaie din Pacific, care are o suprafață de 3 ori mai mare decât a Franței.