Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Fotbal, miliarde și separatism.…

FOTO Fotbal, miliarde și separatism. Cea mai titrată echipă din lume, pentru prima dată în R. Moldova

Real Madrid triumfând pentru a 13-a oară în Liga Campionilor

Real Madrid, cea mai titrată echipă de fotbal din istorie, cu o valoare de piață care depășește bugetul R. Moldova pentru anul viitor, se află în R. Moldova. Fotbaliștii echipei Real Madrid au ajuns la Chișinău marți, 23 noiembrie, cu un avion privat, fiind ovaționați de câțiva zeci de fani, care i-au așteptat la ieșirea din Aeroport. Spaniolii nu au rămas însă la Chișinău și au preferat să plece spre Tiraspol, unde au fost cazați în hotelul Russia.  

Valoarea clubului Real Madrid depășește bugetul R. Moldova pentru anul 2022

În aceste zile, pe teritoriul R. Moldova, se află jucători de fotbal care valorează pe piața transferurilor circa 756 de milioane de euro, echivalentul a 15 miliarde de lei, adică aproape o treime din bugetul R. Moldova pentru anul 2022, aprobat recent de Guvern. 

Fanii din R. Moldova așteptând jucătorii Realului, pe Aeroportul Chișinău

Fotbaliștii de la Sheriff, cumulat, valorează circa 21 de milioane de euro. Cel mai scump jucător al Sheriff-ului, malianul Adama Traore, costa mai puțin decât cel mai ieftin fotbalist de la Real Madrid, portarul de rezervă – ucraineanul Andriy Lunin. Prețul lui Traore este estimat la 2,5 milioane de euro, iar cel al lui Lunin – la 3 milioane de euro. 

Jucătorii Realului, Marcelo și Eder Militao, la aterizarea pe Aeroportul Chișinău

Real Madrid este cel mai scump club de fotbal din lume. Potrivit rapoartelor internaționale, în 2021, clubul din capitala Spaniei, ca entitate juridică, valorează circa trei miliarde de euro. Adică, în cazul în care un investitor ar dori să preia pachetul de acțiuni al Realului, va fi nevoit să scoată din buzunar nu mai puțin de trei miliarde de euro. Convertit în lei moldovenești, prețul clubului „galactic” ar ajunge la aproape 60 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă mai mult decât bugetul de stat al R. Moldova pentru anul următor. În 2022, potrivit proiectului aprobat recent de Guvern, veniturile la bugetul de stat ar urma să constituie 50,1 miliarde de lei, în creștere cu 9,2% față de anul curent.


Jucătorii Realului, la sosirea în regiunea transnistreană

Diferența dintre cele două echipe se face simțită din plin și la capitolul salariilor. Cei mai bine plătiți jucători de la Real, Gareth Bale și Eden Hazard, încasează câte 1,5 milioane de euro pe lună, în vreme ce la Sheriff cele mai mari salarii abia de ajung până la 20 de mii de euro, lunar. Adică, Bale și Hazard, în doar 12 ore, primesc mai mulți bani decât cei mai bine plătiți jucători ai Sheriff-ului, timp de o lună.

18 milioane de euro de la UEFA pentru Sheriff, care nu achită impozite în R. Moldova

În buzunarul jucătorilor tiraspoleni ar fi putut ajunge și mai puțini bani, dacă clubul ar fi plătit impozitele pe salariile lor în bugetul de stat al R. Moldova și nu în bugetul nerecunoscutelor autorități transnistrene, unde rata de impozitare este mult mai mică. Sheriff Tiraspol și Dinamo-Auto Tiraspol sunt singurele echipe care joacă în Divizia Națională a R. Moldova, dar care nu achită impozite în R. Moldova.  

Pentru participarea în faza grupelor Ligii Campionilor, Sheriff Tiraspol încasează din partea UEFA nu mai puțin de 18 milioane de euro. Dacă vor reuși să se califice în fazele eliminatorii, conturile tiraspolenilor vor fi suplinite cu alte trei milioane de euro, iar în cazul în care vor fi eliminați din turneu, încă din faza grupelor, aceștia ar urma să beneficieze de o compensare financiară în valoare de un milon de euro. 

În luna octombrie curent, așa-numitul președinte al regiunii separatiste, Vadim Krasnoselski, i-a transmis premierului Natalia Gavrilța că cei de la Sheriff nu își pot încasa banii de la UEFA, deoarece clubului nu i se oferă posibilitatea de a-și deschide un cont, în valută, în băncile din R. Moldova. În anii trecuți, însă, liderii de la Tiraspol nu au solicitat niciodată ca această problemă să fie soluționată, deși au primit, frecvent, recompensări financiare, din partea UEFA. În 2017, de exemplu, când s-au calificat în faza grupelor Ligii Europa, unde au obținut două victorii, trei egaluri și o înfrângere, potrivit raportului distribuțiilor financiare, publicat pe site-ul oficial al UEFA, Sheriff ar fi trebuit să încaseze în jur de 3,4 milioane de euro.

Datorită rezultatelor obținute de Sheriff, în acest sezon al Ligii Campionilor, R. Moldova a urcat pe locul 33 în clasamentul european provizoriu al coeficienților. Cu cât o țară se află mai sus în această ierarhie, cu atât mai mare este numărul echipelor care au dreptul de a evolua în cupele europene în sezoanele următoare. De asemenea, datorită performanțelor înregistrate de Sheriff, a crescut numărul jucătorilor moldoveni, care au evoluat în faza grupelor Champions League. Dumitru Celeadniuc, Maxim Cojocaru și Serafim Cojocari, toți de la Sheriff, s-au alăturat selectului club, compus din Alexandru Epureanu, Alexandru Gațcan, Sergiu Covalciuc și Sergiu Dadu. 

În momentul înființării clubului Sheriff, în 1997, Real Madrid deja avea în palmares 60 de trofee, dintre care 27 de titluri de campioană a Spaniei și șase triumfuri în Champions League. Acum, „galacticii” au depozitate în „muzeul” lor nu mai puțin de 92 de trofee. De partea cealaltă, Sheriff Tiraspol se poate lăuda cu 39 de trofee: 19 titluri în Divizia Națională, 10 Cupe ale R. Moldova, șapte Supercupe și două triumfuri în CIS Cup, în 2003 și în 2009. 

Sheriff – piesa principală din imperiul controversatului Victor Gușan

Clubul Sheriff Tiraspol este controlat de milionarul Victor Gușan, cel care deține și holdingul Sheriff – cea mai mare companie din stânga Nistrului. Holdingul înglobează aproape toate aspectele vieţii din regiunea transnistreană, începând cu implicarea în comerțul produselor alimentare și continuând cu monopolul în domeniul comerțului de automobile și în domeniul imobiliar. 

Având la activ un lanţ de supermarketuri, benzinării, un post TV, o reţea de telefonie mobilă, o fabrică de coniacuri sau săli de fitness, totuși, perla lui Gușan rămâne clubul de fotbal Sheriff, care, cu fiecare an, îi deschide tot mai multe orizonturi spre Vest, datorită rezultatelor sportive. De asemenea, holdingul Sheriff, considerat a fi „stăpânul de facto” al regiunii separate ilegal de R. Moldova, îl susține activ pe așa-numitul președinte al republicii nistrene, Vadim Krasnoselski, liderul Partidului Obnovlenie, ce controlează puterea executivă și legislativă din regiunea separatistă. Următorul scrutin prezidențial, în Transnistria, este programat pentru 12 decembrie, anul curent. 

Autoritățile constituționale ale R. Moldova declară ilegale așa-numitele alegeri prezidențiale din regiunea transnistreană. Într-o conferință de presă, susținută la un an de mandat, Președinta Maia Sandu a dat de înțeles că nu intenționează, în viitor, să se întâlnească cu liderul administrației separatiste de la Tiraspol, la fel cum nu a făcut-o nici în trecut.

După victoria din meciul tur, cu 2 la 1, mai multe surse media din străinătate au ironizat Realul. „Cel mai bogat club din lume a fost doborât de o echipă dintr-un oraș unde salariul mediu constituie 200 de euro pe lună”, scria celebra publicație spaniolă – Marca.

Pe 26 august 2021, în timpul tragerilor la sorți, pentru stabilirea grupelor Champions League, cei de la Real Madrid au pornit o sesiune live, pe rețele sociale, analizându-și următoarele adversare. Când au aflat că vor face parte dintr-o grupă cu Sheriff Tiraspol, reacția spaniolilor a fost tranșată între glume și aplauze ironice. O lună mai târziu, însă, pe 28 septembrie, pe celebrul stadion din Madrid, Santiago Bernabeu, „galacticii” pierdeau în fața tiraspolenilor, cu 2 la 1. Izbânda Sheriff-ului a fost catalogată de presa mondială drept una dintre cele mai mari surprize din istoria fotbalului.

Meciul retur dintre Sheriff și Real, care va avea loc în această seara, la Tiraspol se va disputa cu casa închisă, toate biletele, cu prețuri cuprinse între 580 de lei și 2100 de lei, fiind vândute în doar o oră. 

Sheriff se află pe locul 3 în grupa D, cu șase puncte. Înaintea meciului din această seară, lidera grupei este Real Madrid, cu 9 puncte, fiind urmată de Inter Milano, cu 7 puncte la activ. 

Pentru conformitate, Alex Macovei