Principală  —  IMPORTANTE   —   Fostul șef de la „Fulger”,…

Fostul șef de la „Fulger”, constatat de ANI cu încălcarea regimului juridic al declarării averii, după un articol ZdG. Cum explică Cazimir Trocin nedeclararea unei case, a automobilului Toyota RAV 4, dar și a companiei la care soția sa este fondatoare – DOC

Cazimir Trocin, ex-comandant al Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială „Fulger”, a fost constatat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) cu încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale, exprimată prin includere de date incomplete în declarațiile de avere și interese personale depuse.

Controlul averii a fost inițiat după un articol al Ziarul de Gardă, publicat în luna septembrie 2020, în care se menționa faptul că Trocin nu a indicat în declarațiile sale de avere casa nefinisată în care locuiește, amplasată într-o suburbie a Chișinăului, automobilul pe care-l conduce familia sa, dar și compania la care soția sa este fondatoare și administratoare. 


Controlul averii și intereselor personale în privința lui Cazimir Trocin a fost efectuat pentru perioada 12 mai 2016 – 26 octombrie 2020. Conform ANI, Cazimir Trocin nu a inclus în declarațiile sale de avere și interese personale pentru anii 2018-2019 o construcție, un autoturism de model Toyota RAV 4, precum și compania „Maxtrade Grup”, la care soția sa este fondatoare și administratoare. 

Totodată, inspectorul de integritate al ANI a constatat că veniturile obținute de Cazimir Trocin, împreună cu membrii familiei în perioada supusă controlului, depășesc echivalentul bănesc al averii dobândite și a cheltuielilor suportate în aceeași perioadă cu 539 225 de lei, fapt care înlătură existența diferenței substanțiale.

Cum explică Trocin nedeclararea unei case, a automobilului Toyota RAV 4, dar și compania la care soția sa este fondatoare 

Pe 11 martie 2022, comandantul Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială „Fulger” a venit cu o declarație în adresa ANI cu privire la neincluderea în actele sale de avere a casei nefinisate în care locuiește, amplasată într-o suburbie a Chișinăului, automobilul pe care-l conduce familia sa, dar și compania la care soția sa este fondatoare și administratoare. 

„Construcția bunului imobil a început la începutul anului 2020 și respectiv declarația de avere și interese personale a fost prezentată pentru autoritate pentru perioada anului 2019 și respectiv nu a fost reflectată în declarația pentru anul respectiv (…). Cu privire la agentul economic SRL „Maxtrade Grup” care a fost fondată de către soția mea, declar că la momentul fondării primei, eu cu soția eram în relații ostile și doream să divorțăm, în același timp locuiam în orașul Șoldănești, iar ea în municipiul Chișinău și astfel noi nu discutam.

La momentul depunerii de către mine a declarației, soția mea a ascuns de mine faptul fondării și administrării întreprinderii SRL „Maxtrade Grup”, ceea ce a și determinat faptul nereflectării acesteia în declarația depusă de către mine (…). Referitor la mijlocul de transport de model Toyota RAV 4, nu mi-a aparținut niciodată. Acesta a fost automobilul tatălui meu și care mi-a perfectat un comodat pentru a avea posibilitatea de al transporta pe acesta la spital sau în alte cazuri de urgență. Deoarece nu am folosit bunul mobil în cauză am considerat că nu este necesar de a fi reflectat în declarație, cu atât mai mult chiar și dacă l-am folosit de câteva ori, este mandatul care a fost perfectat de către tatăl meu”, a declarat Cazimir Trocin pentru ANI.

ANI anunță că Trocin, ex-comandantul Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială „Fulger” este obligat de ANI să depună declarația de avere și interese personale în varianta rectificată pentru anii 2018-2019 în care vor fi reflectate omisiunile stabilite în cadrul procedurii de control.

Pe 28 septembrie 2020, ZdG a publicat un articol în care a menționat că o scrisoare cu mai multe acuzații în adresa șefului Batalionului cu Destinație Specială „Fulger” a ajuns pe masa mai multor instituții de stat, inclusiv la Președinție, Consiliul Suprem de Securitate (CSS), Procuratura Generală (PG) sau Serviciul de Informații și Securitate (SIS), dar și la ZdG. 

Pe lângă alte informații, ZdG a constatat atunci că șeful de atunci al Batalionului nu a indicat în declarațiile sale de avere casa nefinisată în care locuiește, amplasată într-o suburbie a Chișinăului, automobilul pe care-l conduce familia sa, dar și compania la care soția sa este fondatoare și administratoare.

Trocin, suspendat din funcția de șef al BDS Fulger în septembrie 2021, apoi demis

Cazimir Trocin a fost numit șef al Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială „Fulger” în august 2020. Peste un an, pe 29 septembrie 2021, Cazimir Trocin a fost suspendat din funcție după ce în privința sa fiind inițiată o anchetă de serviciu, în urma unor plângeri enunțate de angajații de la „Fulger”. 

Cu câteva zile înainte de a fi suspendat din funcție, Cazimir Trocin și Iurie Podarilov, pe atunci proaspăt șef al Inspectoratului General al Poliției (IGP), au avut o întrevedere în cadrul căreia Podarilov i-a cerut lui Trocin să demisioneze. Discuțiile dintre cei doi au fost făcute publice de o instituție media, iar Trocin a acuzat că asupra sa au fost făcute presiuni pentru a demisiona.

Contactat atunci de ZdG, Iurie Podarilov a confirmat că a avut o discuție cu Trocin în care i-a propus acestuia să plece din funcția de comandant șef al BDS Fulger și a afirmat că i-a propus lui Trocin o altă funcție de conducere. Fostul șef al IGP ne-a spus atunci că înregistrările apărute atunci în spațiul public „sunt rupte din context” și că asupra lui Trocin nu a fost pusă nicio presiune.

La rândul său, Cazimir Trocin ne-a confirmat discuțiile cu Iurie Podarilov și a afirmat că fostul șef al IGP i-a cerut să plece din funcția de șef al BDS Fulger motivând că vrea să-și formeze o echipă nouă, fără a-i înainta careva obiecții: „Da, este o discuție reală ce a avut loc. Mi-a cerut să plec, deoarece el vrea să-și formeze o echipă nouă, fără să aibă careva obiecții. Se aude și din discuții, mi-a spus că în cazul în care nu voi pleca se vor începe controale și vor avea de suferit și alți angajați din subordinea mea”, a declarat Cazimir Trocin.