Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Șefa statului a semnat…

DOC Șefa statului a semnat decretul privind numirea Svetlanei Balmuș în funcția de membru al CSP

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat joi, 30 septembrie, decretul privind numirea Svetlanei Balmuș în funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din rândul societății civile.

„În temeiul art. 88 lit. j) din Constituția R. Moldova și al art. 69 alin. (4) din Legea cu privire la Procuratură, președintele R. Moldova decretează: art.1.- doamna Svetlana Balmuș se numește în funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Art.2. – Prezentul decret intră în vigoare la data semnării”, se arată în document.

Pe 24 septembrie curent, candidatura Svetlanei Balmuș a fost înaintată președintei R. Moldova, Maia Sandu, pentru numirea în funcția de membru al CSP din rândul societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de către reprezentanții Președinției.

Svetlana Balmuș este avocată și expertă în domeniul justiției în cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene. De asemenea, ea are o experiență de 19 ani de magistrată. Anterior, Ziarul de Gardă a scris că, în 2015, aceasta a fost avansată la Curtea de Apel Chișnău. În aprilie 2017, Balmuș alături de judecătorii Xenofon Ulianovschi și Ion Secrieru, au menținut hotărârea primei instanțe prin care avocatul-vedetă Valerian Mânzat a fost condamnat la nouă ani de închisoare într-un dosar penal de escrocherie în domeniul asigurărilor. În 2018, Svetlana Balmuș a fost numită judecător-raportor în dosarul lui Ilan Șor de escrocherie și spălare de bani. Detalii aici. În 2019, Balmuș a fost eliberată din funcția de magistrată de la Curtea de Apel Chișinău.

La prima etapă de concurs s-au înscris patru candidați, Svetlana Balmuș, Ceslav Panico, Irina Pușcașu – Mamalîga, Alexandr Trutnev, tot ei fiind admiși și la cea de-a doua etapă – interviul, care a avut loc la 22 septembrie 2021.

Citiți și: Lista și detalii despre cei patru candidați admiși la proba interviului pentru funcția de membru al CSP din rândul societății civile

În septembrie curent, odată cu încetarea mandatului de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) al ex-președintelui Curții Constituționale Dumitru Pulbere, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul cu privire la constituirea Comisiei pentru organizarea și desfășurarea concursului de selectare a candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din rândul societății civile, desemnat de către președintele țării.

Potrivit decretului semnat de șefa statului, Comisia este constituită din șase membri, secretara generală adjunctă a Aparatului Președintelui R. Moldova, Rozalina Albu, fiind desemnată președinta acestei Comisii.