Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Guvernul a aprobat Avizul…

DOC Guvernul a aprobat Avizul asupra proiectului de lege privind compensarea cheltuielilor pentru consumul gazelor naturale în perioada rece a anului

Guvernul a aprobat Avizul asupra proiectului de lege privind compensarea cheltuielilor pentru consumul gazelor naturale/energiei termice în perioada rece a anului, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către preşedintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, deputatul Dan Perciun.

Potrivit notei informative, proiectul propune compensarea diferenței în urma majorării tarifelor pentru consumul de gaze naturale consumatorilor casnici pentru sezonul rece a anului (noiembrie 2021 – martie 2022):

  • pentru primii 50 m3 consumați: 67% din cuantumul diferenței dintre prețul din luna de facturare și prețul din luna octombrie 2021;
  • pentru următorii 100 m3 consumați: 50% din cuantumul diferenței dintre prețul din luna de facturare și prețul din luna octombrie 2021.

De asemenea, proiectul prevede compensarea diferenței în urma majorării tarifelor pentru consumul energiei termice consumatorilor casnici pentru sezonul rece al anului (noiembrie 2021–martie 2022) în mărime de 67% din cuantumul diferenței dintre prețul din luna de facturare și prețul din luna octombrie 2021 pentru prima gigacalorie consumată pe consumator casnic.

Pentru implementarea prevederilor inițiativei legislative, în proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021 nr. 258/2020 sunt prevăzute mijloace financiare în sumă de 210,0 mil. lei, iar în proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022, în acest scop, sunt prevăzute mijloace financiare în sumă de 900 mil. lei.