Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii noi despre „Sponsorii cu…

Detalii noi despre „Sponsorii cu interese ai Primăriei Chișinău”: „Pentru că avem subterană reparată, trebuie să rezistăm în fața incomodităților unei construcții cu ilegalități”

Companiile „Arhicubix” SRL și „Status Stroy”, despre care ZdG a scris că au reparat gratuit pasajul subteran de la intersecția bd. Dacia cu str. Teilor din capitală, investind „dezinteresat” suma de 2,5 milioane de lei, sunt implicate în construcția cu scandal din apropiere, amplasată pe bd. Dacia 14/1. La această adresă anterior activa o piață agroalimentară, iar în locul ei urmează să fie construit un centru comercial. 

Anterior, locatarii din zonă au sesizat de mai multe ori autoritățile municipale, arătându-se îngrijorați de faptul că centrul comercial va fi prea aproape de blocul lor, că nu vor avea suficientă lumină și va fi prea mult zgomot. Totodată, aceștia se arătau nemulțumiți, într-o discuție cu ZdG, de faptul că, în urma săpăturilor efectuate, a fost întărită doar partea dinspre bulevard și se temeau că blocul lor ar putea fi în pericol.

Autorizația de construcție pentru clădirea de pe bd. Dacia 14/1 a fost eliberată de către Primăria municipiului Chișinău la 12 iunie 2020, acolo urmând să fie ridicat un centru comercial cu subsol, parter, trei etaje și încă un etaj ascuns. Lucrările au fost inițiate în luna iulie 2020, obiectivul urmând să fie dat în exploatare în al treilea trimestru al anului 2021.

Lucrările de construcție și eliberarea documentelor necesare ridicării centrului comercial s-a produs chiar în perioada în care doi dintre agenții economici implicați în acest proiect, proiectantul „Arhicubix” SRL și unul din beneficiari, compania „Status Stroy” reparau gratuit pasajul subteran de la intersecția bd. Dacia și str. Teilor pentru suma de 2,5 milioane de lei.

Pasajul subteran de la intersecția bd. Dacia și str. Teilor a fost reparat pentru suma de 2,5 milioane de lei

ZdG a descoperit că lucrările de reparație a pasajului subteran au fost finanțate de către compania „Status Stroy” doar după ce informația ne-a fost prezentată de către Pavel Oală, proprietarul companiei „Arhicubix”, despre care Primăria Chișinău informa oficial că ar fi fost singurul sponsor al lucrărilor de reparație a acelui pasaj subteran. 

Ion Paiu, un locuitor al zonei spune că a aflat de la oamenii care vindeau în piața agricolă că autoritățile locale au permis construcția centrului comercial, cu condiția ca agentul economic să repare pasajul subteran din apropiere.

„Ei dau dreptul la construcții ilegale, cu multe încălcări, iar firmele trebuie să repare subteranele în oraș. Asta nu-i normal. Noi pentru că avem subterană reparată, trebuie să rezistăm în fața incomodităților unei construcții cu ilegalități. Distanța blocului nostru față de noua construcție este de 12 metri, dar ea trebuie să fie de minimum 20 de metri”, acuză Ion Paiu.

„Noi avem multe materiale. Am scris plângeri peste tot, inclusiv la Centrul Național Anticorupție, dar fără să avem succes. Toți sunt legați între ei. Acum, construcția este cam la nivelul șase, deși lor li s-a dat voie să se construiască doar trei etaje”, precizează chișinăuianul.

Solicitați de ZdG, reprezentanții „Arhicubix” SRL și „Status Stroi” au declarat că lucrările de reparație a pasajului subteran din bd. Dacia și str. Teilor ar fi fost efectuate „dezinteresat”. „Cred că fiecare cetățean, dacă poate, trebuie puțin să ajute orașul, nu doar prin cuvinte, dar și prin lucruri”, declara Andrei Josan, proprietarul „Status Stroi”. 

Ziarul de Gardă a publicat recent o anchetă care arată că mai multe companii cu interese economice în municipiul Chișinău, unele aflate în litigii cu autoritățile municipale, au finanțat reparația unor obiective publice amplasate în capitală.

Printre ele, câteva companii de construcții implicate în scandaluri imobiliare și o firmă care, în perioada în care sponsoriza lucrări în folosul Primăriei Chișinău, efectua simultan lucrări de milioane în capitală, pe bani publici, iar o altă companie cu același beneficiar câștiga două licitații în valoare de 17 milioane de lei.

La o solicitare oficială a ZdG, autoritățile publice locale au evitat să facă publice numele tuturor companiilor care au contribuit cu lucrări gratuite în folosul municipalității.

Sponsorii cu interese ai Primăriei Chișinău” au ajuns și la Procuratura Generală. Consilierul municipal al Fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Roman Cojuhari, a depus marți, 16 februarie, un denunț la Procuratura Generală prin care a solicitat instituției să se autosesize pe marginea investigației Ziarului de Gardă despre „Sponsorii cu interese ai Primăriei Chișinău”.

Prin demersul făcut către PG, consilierul solicită investigarea cazurilor indicate în investigația publicată de către ZdG.