• Detalii noi despre „Sponsorii cu interese ai Primăriei Chișinău”: „Pentru că avem subterană reparată, trebuie să rezistăm în fața incomodităților unei construcții cu ilegalități”

  Detalii noi despre „Sponsorii cu interese ai Primăriei Chișinău”: „Pentru că avem subterană reparată, trebuie să rezistăm în fața incomodităților unei construcții cu ilegalități”
  17 februarie 2021 | 07:31

  Companiile „Arhicubix” SRL și „Status Stroy”, despre care ZdG a scris că au reparat gratuit pasajul subteran de la intersecția bd. Dacia cu str. Teilor din capitală, investind „dezinteresat” suma de 2,5 milioane de lei, sunt implicate în construcția cu scandal din apropiere, amplasată pe bd. Dacia 14/1. La această adresă anterior activa o piață agroalimentară, iar în locul ei urmează să fie construit un centru comercial. 

  Anterior, locatarii din zonă au sesizat de mai multe ori autoritățile municipale, arătându-se îngrijorați de faptul că centrul comercial va fi prea aproape de blocul lor, că nu vor avea suficientă lumină și va fi prea mult zgomot. Totodată, aceștia se arătau nemulțumiți, într-o discuție cu ZdG, de faptul că, în urma săpăturilor efectuate, a fost întărită doar partea dinspre bulevard și se temeau că blocul lor ar putea fi în pericol.

  Autorizația de construcție pentru clădirea de pe bd. Dacia 14/1 a fost eliberată de către Primăria municipiului Chișinău la 12 iunie 2020, acolo urmând să fie ridicat un centru comercial cu subsol, parter, trei etaje și încă un etaj ascuns. Lucrările au fost inițiate în luna iulie 2020, obiectivul urmând să fie dat în exploatare în al treilea trimestru al anului 2021.

  Lucrările de construcție și eliberarea documentelor necesare ridicării centrului comercial s-a produs chiar în perioada în care doi dintre agenții economici implicați în acest proiect, proiectantul „Arhicubix” SRL și unul din beneficiari, compania „Status Stroy” reparau gratuit pasajul subteran de la intersecția bd. Dacia și str. Teilor pentru suma de 2,5 milioane de lei.

  Pasajul subteran de la intersecția bd. Dacia și str. Teilor a fost reparat pentru suma de 2,5 milioane de lei

  ZdG a descoperit că lucrările de reparație a pasajului subteran au fost finanțate de către compania „Status Stroy” doar după ce informația ne-a fost prezentată de către Pavel Oală, proprietarul companiei „Arhicubix”, despre care Primăria Chișinău informa oficial că ar fi fost singurul sponsor al lucrărilor de reparație a acelui pasaj subteran. 

  Ion Paiu, un locuitor al zonei spune că a aflat de la oamenii care vindeau în piața agricolă că autoritățile locale au permis construcția centrului comercial, cu condiția ca agentul economic să repare pasajul subteran din apropiere.

  „Ei dau dreptul la construcții ilegale, cu multe încălcări, iar firmele trebuie să repare subteranele în oraș. Asta nu-i normal. Noi pentru că avem subterană reparată, trebuie să rezistăm în fața incomodităților unei construcții cu ilegalități. Distanța blocului nostru față de noua construcție este de 12 metri, dar ea trebuie să fie de minimum 20 de metri”, acuză Ion Paiu.

  „Noi avem multe materiale. Am scris plângeri peste tot, inclusiv la Centrul Național Anticorupție, dar fără să avem succes. Toți sunt legați între ei. Acum, construcția este cam la nivelul șase, deși lor li s-a dat voie să se construiască doar trei etaje”, precizează chișinăuianul.

  Solicitați de ZdG, reprezentanții „Arhicubix” SRL și „Status Stroi” au declarat că lucrările de reparație a pasajului subteran din bd. Dacia și str. Teilor ar fi fost efectuate „dezinteresat”. „Cred că fiecare cetățean, dacă poate, trebuie puțin să ajute orașul, nu doar prin cuvinte, dar și prin lucruri”, declara Andrei Josan, proprietarul „Status Stroi”. 

  Ziarul de Gardă a publicat recent o anchetă care arată că mai multe companii cu interese economice în municipiul Chișinău, unele aflate în litigii cu autoritățile municipale, au finanțat reparația unor obiective publice amplasate în capitală.

  Printre ele, câteva companii de construcții implicate în scandaluri imobiliare și o firmă care, în perioada în care sponsoriza lucrări în folosul Primăriei Chișinău, efectua simultan lucrări de milioane în capitală, pe bani publici, iar o altă companie cu același beneficiar câștiga două licitații în valoare de 17 milioane de lei.

  La o solicitare oficială a ZdG, autoritățile publice locale au evitat să facă publice numele tuturor companiilor care au contribuit cu lucrări gratuite în folosul municipalității.

  Sponsorii cu interese ai Primăriei Chișinău” au ajuns și la Procuratura Generală. Consilierul municipal al Fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Roman Cojuhari, a depus marți, 16 februarie, un denunț la Procuratura Generală prin care a solicitat instituției să se autosesize pe marginea investigației Ziarului de Gardă despre „Sponsorii cu interese ai Primăriei Chișinău”.

  Prin demersul făcut către PG, consilierul solicită investigarea cazurilor indicate în investigația publicată de către ZdG. 

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor vândute UE, pe măsură ce varianta Delta se răspândește

  Pfizer a crescut prețul vaccinului anti-COVID-19 cu mai mult de 25%, iar Moderna, cu mai mult de 10% în ultimele contracte de furnizare pentru Uniunea Europeană, în timp ce statele din blocul comunitar se confr…
  Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor vândute UE, pe măsură ce varianta Delta se răspândește

  DOC/ Fostul judecător Oleg Sternioală a cerut strămutarea dosarului, în care cere anularea hotărârii CSM prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, la o altă instanță egală în grad

  Fostul judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) Oleg Sternioală se judecă de peste un an și jumătate cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru anularea hotărârii prin care instituția și-a dat ac…
  DOC/ Fostul judecător Oleg Sternioală a cerut strămutarea dosarului, în care cere anularea hotărârii CSM prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, la o altă instanță egală în grad

  Ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13

  Ex-ministru al Apărării Alexandru Pînzari, reținut vineri în dosarul fostei Direcții nr.5 a MAI, a primit 30 de zile de arest, conform unei decizii dictate de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.
  Ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13

  Germania vrea să elimine testele Covid gratuite pentru a încuraja campania de vaccinare

  Guvernul german vrea să pună capăt testelor Covid gratuite, în încercarea de a încuraja campania de vaccinare, în contextul în care, deși 51% din populație este complet imunizată, ritmul încetinește. Măsura ar…
  Germania vrea să elimine testele Covid gratuite pentru a încuraja campania de vaccinare