Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii despre directorul suspendat de…

Detalii despre directorul suspendat de la „Spații Verzi”, care nu a putut justifica, în 2020, peste 300 de mii de lei: ANI a sesizat Primăria pentru a-l suspenda din funcție. Cauza – pe rol la judecătorie – DOC

Serghei Carp, directorul suspendat al Î.M. „Asociația de gospodărie a spațiilor verzi”, a fost constatat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), în 2020, cu o diferență substanțială nejustificată între averea dobândită și veniturile obținute în mărime de 325 mii 530 de lei.

În urmă cu aproximativ doi ani, responsabilii din cadrul ANI anunțau că au sesizat Primăria municipiului Chișinău cu privire la inițierea procedurii de suspendare a lui Carp din funcția de director al întreprinderii municipale, din motiv că acesta nu a putut justifica peste 300 de mii de lei. Carp însă a atacat solicitarea ANI privind suspendarea din funcție în instanță, iar Curtea de Apel Chișinău i-a dat dreptate. În prezent, cauza se află în procedură de examinare la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

Directorul suspendat al Î.M. „Asociația de gospodărie a spațiilor verzi” deține o casă de 90,7 metri pătrați care ar valora 394 258 de lei, iar în 2021, el a obținut 20 de mii de euro din vânzarea unui teren de 0,1 ha. Tot în 2021, Carp a ridicat un salariu de 265 205,31 de lei din funcția de director al Î.M. „Asociația de gospodărie a spațiilor verzi” – peste 22 de mii de lei pe lună.


Pe 16 decembrie 2020, ANI a emis un act de constatare în privința lui Serghei Carp, în care s-a stabilit o diferență substanțială nejustificată între averea dobândită și veniturile obținute, în mărime de 325 mii 530 de lei. Controlul a fost efectuat pentru perioada aprilie 2018 – noiembrie 2019, fiind extinsă procedura de control și asupra soției acestuia. Inspectorul de integritate al ANI a constatat că cei doi soți au declarat venituri în sumă de 353 mii 165 de lei, obținute din salariu, pensie și o posibilă donație de aproximativ 69 mii de lei din partea socrilor.

Totuși, Serghei Carp și soția sa au avut mai multe cheltuieli decât venituri – aproximativ 679 mii de lei. Conform ANI, din acești bani peste 64 mii de lei au fost direcționați spre achitarea unui credit, aproximativ 70 mii de lei în efectuarea plăților prin intermediul cardului bancar, circa 150 mii lei au fost extrași în numerar prin intermediul bancomatelor, iar cu suma de 20 mii de euro au procurat un teren pentru construcții în raionul Ialoveni.

În baza informațiilor acumulate, inspectorul de integritate al ANI a remarcat o diferență substanțială de 325 mii 530 de lei dintre veniturile indicate de cei doi soți și cheltuielile înregistrate. În 2020, fiindu-i solicitat punctul de vedere, Carp a declarat pentru ANI că banii au fost obținuți dintr-o donație din partea socrilor și a unor împrumuturi de la persoane fizice, însă nu a putut justifica prin acte veridice și autentice această sumă.

„Venitul obținut la muncă pentru anul 2018 a fost declarat pentru anul 2017 și invers din neatenție. Autoturismul Ford Sierra a fost înstrăinat (vândut) cu mulți ani în urmă prin procură notarială cu dreptul de a vinde ulterior și nici nu știam că până în prezent nu este înstrăinat. Acțiunile SA (…) le-am scăpat din vedere, am uitat de ele”, a declarat Carp pentru ANI.

Tot în acea perioadă, Serghei Carp a declarat pentru Ziarul de Gardă că va contesta decizia ANI în instanță: „Îmi pare rău că așa a constatat Autoritatea. Eu am prezentat toate actele care erau necesare, rămâne să contest decizia în judecată”.

În luna decembrie 2020, ANI a sesizat Primăria municipiului Chișinău în vederea inițierii procedurii de suspendare a lui Serghei Carp din funcția de director al Î.M. „Asociația de gospodărie a spațiilor verzi”, pe perioada examinării în instanță a actului de constatare.

Într-un comentariu pentru ZdG, Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a primarului general al capitalei, Ion Ceban, a spus că Primăria municipiului Chișinău nu l-a suspendat pe Serghei Carp din funcția de director al Î.M. „Asociația de gospodărie a spațiilor verzi” din motiv că actul ANI, care viza acest aspect, a fost anulat de instanța de apel.

Pe 23 decembrie 2020, Carp a depus o cerere de chemare în judecată împotriva ANI cu privire la anularea în totalitate a actului de constatare și a deciziilor inspectorului de integritate al ANI, Virgiliu Bardă. Totodată, Carp a solicitat suspendarea executării actului de constatare, în special în partea ce ține de dispunerea sesizării Procuraturii conform art. 330/2 și 352/1 Cod penal (îmbogățire ilicită și falsul în declarații), inclusiv sesizarea ANI prin care s-a cerut suspendarea din funcție a acestuia.

Pe 15 februarie 2021, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a admis cererea lui Carp și a dispus suspendarea executării actului de constatare al ANI, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești.

Ulterior, pe 22 februarie 2021, ANI a declarat recurs împotriva încheierii Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, din 15 februarie 2021, solicitând anularea încheierii primei instanțe, cu emiterea unei noi încheieri privind respingerea cererii lui Carp de suspendare a executării actului administrativ.

Pe 15 aprilie 2021, Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău a respins recursul declarat de ANI.

Ce avere declară Serghei Carp pentru 2021

Serghei Carp a ridicat, în 2021, un salariu de 265 205,31 de lei din funcția de director al Î.M. „Asociația de gospodărie a spațiilor verzi” – peste 22 de mii de lei pe lună, conform declarației de avere și interese personale ale acestuia.

Tot în 2021, Serghei Carp a obținut 20 de mii de euro din vânzarea unui teren de 0,1 ha.

Potrivit actului său de avere, Carp deține o casă de locuit de 90,7 metri pătrați care ar valora 394 258 de lei. El mai declară un garaj care ar valora 56 134 de lei și o avere imobilă care ar valora 78 398 de lei.

Familia Carp deține un camion GAZ 3307, un autoturism Ford Sierra, care ar valora 30 127 de lei, precum și un camion Volkswagen.

La două zile de la incidentul produs în Parcul „Alunelul” din capitală, când o fetiță de doi ani a murit strivită de o creangă ce a căzut peste ea dintr-un copac, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a declarat că municipalitatea a inițiat o anchetă internă pe acest caz, iar pe perioada anchetei, Serghei Carp, directorul Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, va fi suspendat din funcție.