Principală  —  IMPORTANTE   —   Curse charter pe timp de…

Curse charter pe timp de pandemie. Detalii despre zborurile autorizate de către autorități pentru următoarele zile

Autoritățile Republicii Moldova autorizează o nouă serie de curse charter după ce la 17 martie au fost suspendate toate zborurile regulate de pasageri. Potrivit decizie luate la 23 martie, zborurile vor fi efectuate spre orașele Paris, Londra, Istanbul și Moscova.

După suspendarea tuturor curselor aeriene regulate, Guvernul R. Moldova a autorizat mai multe curse charter pentru a permite evacuarea cetățenilor săi din zonele afectate, dar și pentru permite transportarea cetățenilor străini de pe teritoriul R. Moldova.

Astfel, în perioada 24 – 26 martie, urmează a fi autorizate cinci curse charter pentru transportarea pasagerilor, care vor fi operate de Air Moldova și Fly One:

  • AIR MOLDOVA, din 24 martie 2020, CHISINAU – PARIS (BEAUVAIS) – CHISINAU;
  • FLYONE, din 25 martie 2020, CHISINAU – LONDRA (SOUTHEN) – CHISINAU;
  • AIR MOLDOVA, din 25 martie 2020, CHISINAU – PARIS (BEAUVAIS) – CHISINAU;
  • FLYONE, din 26 martie 2020, CHISINAU – ISTANBUL– CHISINAU;
  • FLYONE, din 26 martie 2020, CHISINAU – MOSCOVA – CHISINAU.

ZdG a apelat la serviciul de presă al companiei Air Moldova pentru a afla cât costă un bilet pentru o astfel de cursă charter, dar și cine a contractat zborurile respective. Reprezentanta companiei ne-a comunicat că Air Moldova doar prestează acest serviciu și nu răspunde de vânzarea biletelor.

„Există un contract comercial și, respectiv, Air Moldova prestează acest serviciu. Air Moldova nu răspunde de vânzarea biletelor și nu deține informații despre costul biletelor”, ne-a spus Iana Zidu, purtătoare de cuvânt a companiei Air Moldova. Aceasta a mai precizat că nu ne poate comunica cine a contractat cele două curse charter, pe motiv că în contract este menționat că informația este confidențială.

Potrivit informațiilor publicate însă pe pagina Ambasadei R. Moldova în Franța, cursa charter din 25 martie este sprijinită de reprezentanții ambasadei pentru a aduce în țară moldovenii din Franța.

„Biletele vor fi oferite la același preț pentru adulți și pentru copiii între 2 și 12 ani. Copiii sub 2 ani vor avea un tarif special (notă: numărul de locuri pentru copiii sub 2 ani va fi limitat pentru siguranța zborului). Pentru achiziționarea biletelor si informații vă rugăm să contactați 06 35 58 61 68/ Viorica 0037367207000 viber sau +33 6 87 15 71 88 Alexandru”, este menționat în mesajul Ambasadei.

Situația este identică și în cazul cursei din 25 martie, care va fi efectuată de la Londra.

„Persoanele care se află în dificultate urmează să scrie un email la poșta electronică evacuareuk@hotmail.com. Atenționăm că Ambasada nu înregistrează persoanele doritoare la bord. În acest sens, rugăm respectuos să nu contactați telefonic Ambasada, inclusiv la numărul de urgență, cu solicitarea respectivă. Ambasada confirmă operarea zborurilor, dar rezervările se fac la direct cu organizatorii, care prioritizează persoanele aflate în situații excepționale”, precizează un mesaj pe pagina Ambasadei R. Moldova în Marea Britanie.

Anterior, ZdG a scris despre operarea mai multor curse charter, unele dintre acestea, de exemplu, fiind contractate de ambasade pentru transportarea cetățenilor străini de pe teritoriul R. Moldova. Cea mai recentă cursă charter care a aterizat pe Aeroportul Chișinău este cea din 23 martie, care a venit de la Londra. Cursa a fost organizată prioritar pentru studenții moldoveni care își fac studiile în Marea Britanie și a fost operată cu ajutorul Agenției TezTour și companiei Fly One. Potrivit unor surse, costul unui bilet la cursa respectivă a ajuns și până la 350 de euro.

În zilele precedente curse charter au fost efectuate și din/către Moscova, pentru a transporta cetățenii Federației Ruse, dar și pentru a aduce la Chișinău studenții și cetățenii R. Moldova. Așa-zisa miliție din regiunea transnistreană informa anterior despre faptul că Amabasada Federației Ruse va organiza câteva curse avia spre Moscova, pentru a asigura evacuarea cetățenilor ruși de pe teritoriul R. Moldova.

După ce țările afectate de coronavirus a decis să-și închidă hotarele, un număr impunător de cetățeni ai Republicii Moldova au rămas blocați în state străine și nu pot ajunge acasă în contextul în care a fost sistat transportul internaţional de pasageri pe toate căile aeriene și terestre. Ziarul de Gradă a primit sute de mesaje în care cetățenii noștri solicită ajutor pentru a reveni acasă lângă cei dragi.