Principală  —  IMPORTANTE   —   O cursă charter va ateriza…

O cursă charter va ateriza pe aeroportul din Chișinău de la Londra. Prețul unui bilet este de 300-350 de euro. Ce zboruri sunt permise

Autoritatea Aeronautică Civilă a suspendat, începând cu data de 17 martie 2020, ora 00:00, toate zborurile regulate de pasageri, precum și zborurile charter regulate, conform deciziei Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică. Chiar și așa, în aceste zile încă se mai văd avioane zburând deasupra R. Moldova. ZdG a încercat să afle detalii despre condițiile de zbor și legalitatea acestor zboruri.

Pe rețelele de socializare a fost postat joi, 19 martie, un anunț în care se menționează că se organizează o cursă privată care va decola de pe aeroportul din Londra pe 23 martie și va ateriza peste câteva ore pe Aeroportul Internațional Chișinau.

,,Cursa urmează să fie prioritară pentru studenții moldoveni care își fac studiile în Marea Britanie. Și care nu pot ajunge acasă cu o cursă regulată din cauza frontierelor, cu ajutorul companiei TezTour și FlyOne. Cursa va avea loc de la aeroportul Southend Londra, la ora 13:00”, a comunicat pentru Ziarul de Gardă, Radu Poalelungi, autorul anunțului.

Potrivit tânărului, pentru această cursă, pasagerii vor fi nevoiți să scoată din buzunare în jur de 300 – 350 de euro.

O postare în acest sens a fost plasată și de către fondatorul companiei de turism „Tez Tour Moldova”, Victor Petrov. Acesta menționează că zborul este organizat în mod special pentru studenți, elevi și copii.

,,Dragi colegi, compania TezTour Moldova organizează o cursă de transportarea urgentă a studenților / elevilor, copiilor din Marea Britanie. Zborul va avea loc pe 23 martie, la ora locală 13:00”, a scris în anunț omul de afaceri.

Acest zbor a fost confirmat și de Ambasada Republicii Moldova în Marea Britanie pe pagina oficială de Facebook.

Ambasada RM în Marea Britanie

Reprezentanta Autorității Aeronautice Civile, Irina Bodolică, a menționat că ieri, 18 martie, compania aeriană FlyOne a venit cu o astfel de solicitare.

,,Autoritatea a recepționat ieri din partea companiei FlyOne solicitarea de a efectua acest zbor charter, care are menirea de a repatria cetățenii noștri blocați în Londra. Acest zbor se încadrează în specificul în care lucrăm acum și este permis”, a spuse Bodolică menționând că, deocamdată, alte solicitări în acest sens nu au fost înregistrate de Autoritatea Aeronautică Civilă.

Cât despre aeronavele care au fost observate deasupra țării noastre în aceste zile, deși toate zborurile au fost suspendate, Cursele TelAviv – Chișinău și Paris – Chișinău, acestea ar fi avut scopul de a transporta persoanele străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

,,Din data de 17 martie au fost sistate toate cursele comerciale, excepție sunt cele speciale – charter, care au menirea de a repatria cetățenii Republicii Moldova blocați în alte țări și, respectiv, cetățenii străini care au rămas blocați în țara noastră. Cursele la care faceți referire au avut scopul de a evacua cetățenii străini din R. Moldova. Acestea sunt curse speciale care sunt permise, conform ultimei directive. Cursele care au menirea de a repatria cetățenii noștri și de a evacua cetățenii străini sunt permise. Nu au fost sistate și cursele cargo, care transportă marfa, ele sunt permise. În rest, cursele comerciale sunt sistate”, a explicat reprezentanta Autorității Aeronautice Civile, Irina Bodolică, pentru Ziarul de Gardă.

După ce țările afectate de coronavirus a decis să-și închidă hotarele, un număr impunător de cetățeni ai Republicii Moldova au rămas blocați în state străine și nu pot ajunge acasă în contextul în care a fost sistat transportul internaţional de pasageri pe toate căile aeriene și terestre. Ziarul de Gradă a primit sute de mesaje în care cetățenii noștri solicită ajutor pentru a reveni acasă lângă cei dragi.