Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Centrul capitalei ar putea fi…

Centrul capitalei ar putea fi blocat astăzi din cauza protestului anunțat de Partidul „Șor”. Precizările Poliției

Partidul „Șor” organizează vineri, la ora 13:00, o acțiune de protest în fața sediului Procuraturii Generale (PG) din centrul capitalei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că în cadrul Primăriei Chișinău a fost desfășurată o ședință cu participarea organizatorilor, în cadrul căreia a fost solicitată excluderea blocării părții carosabile pentru a nu încălca dreptul altor persoane la libera deplasare. IGP susține că „propunerile nu au fost acceptate de organizatori”.

Poliția menționează că susținătorii lui Șor se vor deplasa spre locul manifestației din trei locații:

  • Complexul Memorial „Eternitate”, pe str. Pan Halipa, str. Ismail, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt;
  • Academia de Științe pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt;
  • str. Vasile Alecsandri de la str. Alexandru cel Bun până la Procuratura Generală.

De asemenea, IGP menționează că organizatorii protestului nu au respectat prevederile Legii cu privire la întruniri și „au omis depunerea declarației prealabile cu 5 zile înainte de desfășurarea acțiunii de protest”.

„În acest context, solicităm cetățenilor (pietoni și conducători auto) să manifeste înțelegere și să țină cont de solicitările forțelor de ordine, inclusiv aferent sistării circulației rutiere pe tronsonul de drum indicat”, anunță IGP.

Începând cu 18 septembrie, membri și simpatizanți ai Partidului „Șor” sunt adunați în fiecare duminică la proteste „împotriva guvernării”, în centrul capitalei. Oamenii, preponderent vârstnici, au fost aduși organizat la proteste din mai multe raioane ale țării. După primul protest, pe aleea din fața Parlamentului au fost instalate mai multe corturi.

Protestatari în chirie

ZdG a scris cum patru reporteri s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului Șor în ajunul mitingului din 18 septembrie din Chișinău. Aceștia au pornit împreună cu protestatarii din mai multe locații din Orhei, aflate din timp, iar ulterior, timp de mai multe zile am documentat, din interior, modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți ca să-și manifeste „atitudinea civică”.

Publicitate
Publicitate

Trei dintre reporteri, la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii i-au primit în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.

Citiți și: Protestatari în chirie. Investigație ZdG sub acoperire: Ne-am infiltrat printre protestatarii lui Șor și vă arătăm, din interior, cum sunt plătiți oamenii aduși organizat la Chișinău și cum funcționează mașinăria de protest

De asemenea, ZdG le-a identificat pe câteva dintre persoanele care se ocupă cu recrutarea și recompensarea oamenilor aduși, așa-numitele „patratiste” din Orhei. Printre ele se numără activiste de partid, consiliere municipale ale Partidului Șor, precum și angajate la Primăria Orhei. 

Vedeți și: Protestatari în chirie: „Patratistele” din Orhei. Cine împarte banii lui Șor

Ziarul de Gardă a realizat mai multe articole și video la subiectul protestelor organizate de PP „Șor”, care pot fi urmărite accesând link-urile de mai jos:

Publicitate
Publicitate