Principală  —  IMPORTANTE   —   Biroul Migrație și Azil revine…

Biroul Migrație și Azil revine la condițiile obișnuite de prelungire a dreptului de ședere provizorie în R. Moldova

Începând cu 1 septembrie 2022, se vor aplica regulile generale de solicitare a prelungirii dreptului de ședere provizorie și de punere în executare a deciziilor de returnare pentru toți cetățenii străini aflați pe teritoriul R. Moldova, anunță joi, 11 august, Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) în legătură cu reluarea activității Aeroportului Internațional Chișinău, care acordă posibilitatea întoarcerii străinilor în țările de origine iar starea de urgență pentru libera circulație a acestora, nu mai constituie un impediment.  

Conform MAI, solicitantul prelungirii dreptului de ședere provizorie, trebuie să depună la Biroul Migrație și Azil o cerere în acest sens cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de expirarea termenului pentru care i s-a aprobat șederea.

„În același timp, pentru prelungirea dreptului de ședere provizorie în scop de muncă, angajatorul, cu cel puțin 15 zile calendaristice înainte de expirarea termenului de valabilitate a permisului de ședere provizorie în scop de muncă al străinului, va depune la BMA demersul tipizat privind prelungirea acestuia, însoțit de o copie de pe contractul individual de muncă și de actele prevăzute, cu excepția certificatului de cazier judiciar”, arată comunicatul MAI.

De asemenea, începând cu 1 septembrie 2022, sunt repuse în termen deciziile de returnare de pe teritoriul R. Moldova, emise împotriva străinilor care au intrat ilegal pe teritoriul țării sau a căror ședere a devenit ilegală, și care la data instituirii stării de urgență nu au putut fi executate. 

Potrivit autorităților, se află în situații de ilegalitate străinii a căror viză sau al căror drept de ședere a fost anulat sau revocat, cărora li s-a refuzat prelungirea dreptului de ședere provizorie, al căror drept de ședere permanentă a încetat, a căror cerere privind recunoașterea statutului de apatrid a fost respinsă, a fost încetată procedura respectivă sau al căror statut de apatrid a fost anulat, precum și foștii solicitanți de azil.