Principală  —  IMPORTANTE   —   ARBI a emis ordonanțe de…

ARBI a emis ordonanțe de sechestru pe bunuri de circa 11 milioane de lei, anunță CNA

Sursa foto: ZdG

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție (CNA) a emis ordonanțe de sechestru, săptămâna trecută, în baza delegațiilor Procuraturii Anticorupție și ale Serviciului Vamal, pe 21 de bunuri, în valoare de circa 11 milioane de lei.

Printre acestea se numără un cont bancar, șase încăperi locative și una nelocativă, patru terenuri agricole și un teren pentru construcție, trei mijloace de transport și criptomonedă (în valoare de peste două milioane de lei), anunță reprezentanții CNA.

În prezent, ARBI are în examinare 136 de delegații. Săptămâna trecută, pe conturile trezoreriale ale ARBI au fost depuse 220 000 de lei.

„De asemenea, Direcția generală asigurare operativă a efectuat 9 expertize judiciare, dintre care 4 criminalistice, 4 IT și o în construcție, în procedură fiind alte 80 de expertize. Ofițerii de urmărire penală au propus pentru transmitere în judecata 3 cauze penale. La moment, organul de urmărire penala al CNA gestionează 361 de dosare.

Direcția legislație a recepționat 25 de proiecte de acte normative pentru expertizare și a remis autorilor 21 rapoarte de expertiză și 5 avize. În prezent, se lucrează pe 34 materiale, recepționate de la autorități”, arată un comunicat al CNA.

AgRBI anunță săptămânal despre sechestrarea unor bunuri care valorează zeci de milioane de lei. În mai 2022, ZdG a scris că în cei cinci ani de activitate, valoarea bunurilor sechestrate de Agenție a ajuns la circa 5,6 miliarde de lei, majoritatea dintre ele fiind indisponibilizate exclusiv în folosul statului. Mai puțin sau practic deloc se vorbește însă despre finalitatea acestor sechestre.

De la aplicarea sechestrului pe un bun și până la confiscarea acestuia este o cale lungă și anevoioasă. O parte dintre sechestre sunt scoase de procurori la faza urmăririi penale, unele se perindă prin instanțe ani buni, până când ajung magistrații să decidă soarta acestora, iar altele se blochează la partea confiscării.