Principală  —  IMPORTANTE   —   APP: Compania „Gările Auto Moderne”…

APP: Compania „Gările Auto Moderne” nu a investit în modernizarea autogărilor atât cât a promis: „Controlul supravegherii lucrărilor este la etapa zero”

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță miercuri, 22 iunie, că după mai mult de trei ani de la semnarea contractului de parteneriat public-privat, SRL Gările Auto Moderne a investit semnificativ mai puțin decât angajamentele asumate în 2018. În același timp, Agenția pentru Supraveghere Tehnică a constatat că agentul economic nu a prezentat vreun document în vederea stabilirii controlului calității și recepția finală la cele șase autogări raionale unde s-ar fi finalizat modernizarea. Sunt concluziile expuse în cadrul ședinței comisiei de monitorizare a contractului de parteneriat public-privat privind modernizarea și eficientizarea activității ÎS Gările și Stațiile Auto, se arată într-un comunicat al APP.

Astfel, potrivit comisiei de monitorizare, SRL Gările Auto Moderne nu a prezentat garanția de bună execuție pentru ultimii doi ani de investiții și evaluare. De asemenea, pentru al doilea an de execuție a lucrărilor partenerul privat nu a prezentat raportul de audit tematic.

„În plus, se constă întârzieri la executarea planului de investiții, fiind invocate diverse justificări, dar cu lipsa documentelor confirmative”, subliniază Agenția Proprietății Publice.

„Controlul supravegherii lucrărilor este la etapa zero. Documentația până la ziua de astăzi, la nenumărate solicitări, nu a fost prezentată. Se face impresia că intenționat”, a afirmat directorul Agenției pentru Supraveghere Tehnică, Afanasie Dăscălescu.

Responsabilii de la APP susțin că nu este prima ședință de acest fel în care reprezentantul SRL Gările Auto Moderne cere prelungirea termenilor de execuție. Agenția Proprietății Publice precizează că neconformarea condițiilor contractuale poate duce la rezilierea contractului, fapt care a fost comunicat partenerului privat, cu indicarea termenilor limită pentru eliminarea neconformităților.

Contractul de concesiune a autogărilor a fost semnat pe 17 decembrie 2018 cu SRL Gările Auto Moderne, pe un termen de 25 de ani. Conform contractului, partenerul privat s-a obligat să modernizeze 30 de gări și stații auto, iar aceste lucrări nu ar fi trebuit să dureze mai mult de trei ani.