Principală  —  IMPORTANTE   —   Agenția Moldsilva rămâne fără conducere.…

Agenția Moldsilva rămâne fără conducere. Directorul instituției și-a dat demisia: „Am depus cerere din motive personale”

Foto: Inspectoratul Ecologic de Stat

Agenția Moldsilva a rămas fără conducere după ce Vadim Stîngaci și-a dat demisia din funcția de director al instituției. Solicitat de Ziarul de Gardă, Vadim Stângaci ne-a comunicat că a depus cererea de demisie încă săptămâna trecută și aceasta a fost deja aprobată, iar motivele pentru care a demisionat sunt personale.

„Da, am depus cerere de demisie. Motivul este personal, vă spun sincer. Nu are nicio legătură, nu există nicio presiune, am depus cererea de demisie din motive personale. Cererea de demisie am depus-o săptămâna trecută și a fost acceptată. Vă asigur că am depus cererea de demisie din motive personale”, Vadim Stîngaci.

La 2 noiembrie 2021, Vadim Stîngaci a fost desemnat câștigătorul concursului pentru funcția de director al Agenției Moldsilva. Acesta a deținut anterior funcția de șef adjunct al Inspectoratului pentru protecția mediului și funcția de Șef interimar al Inspectoratului. La preluarea funcției de director, Stîngaci indica în cea mai recentă declarație de avere și interese personale că în anul 2020 a încasat un salariu de 137 547 de lei de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului.

Timp de cinci ani, în perioada 2012-2017, Vadim Stîngaci a deținut funcția șef adjunct al Inspectoratului în cadrul Inspectoratul Ecologic de Stat. Ulterior, în 2018 Vadim Stîngaci a fost numit în funcția de șef adjunct al Inspectoratului pentru Protecția Mediului. Astfel, potrivit declarației de avere depusă în 2020, Stîngaci a declarat un salariu anual de 137 547 de lei de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului, ceea ce constituie 11 462 de lei lunar, iar soția sa, angajată la Biroul Notarial „Aureliu Șindilă”, a declarat un salariu de 9 327 de lei.

Tot în 2020, Stîngaci a indicat că a obținut 8 400 de lei sub formă de indemnizații de la „Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice”. Familia Stîngaci deține în proprietate două terenuri agricole pe care le-a obținut prin donație și un apartament de 49 de metri pătrați în valoare de 263 062 de lei și un garaj de 5 260 de lei. Din 2019, familia Stîngaci conduce un Volkswagen Jetta pe care l-a cumpărat cu 170 000 de lei.

Vadim Stîngaci a preluat portofoliul de director al Agenției după ce în octombrie 2021 Dumitru Cojocaru, care anterior a fost vizat în investigațiile ZdG „Hoții de păduri”, a plecat s-a pensionat și nu a mai depus nicio cerere pentru prelungirea mandatului său de director.


În luna iunie curent Ziarul de Garda a publicat o serie de investigații despre „Hoții de păduri”, fiind vizat și Cojocaru. O înregistrare audio din timpul unei ședințe cu silvicultorii de la Edineț, obținută de ZdG, arată cum Dumitru Cojocaru, directorul Agenției Moldsilva, îi învăța pe pădurarii și șefii de ocoale silvice vizați de controale cum să scape de pedepse. El îi îndemna să conteste în judecată procesele-verbale în care erau fixate neregulile depistate, deși rolul Moldsilva este de a proteja pădurile, inclusiv de exploatările ilegale făcute de angajați.

VIDEO/ Hoții de păduri (III). Implicarea socialiștilor în silvicultură și o înregistrare cu directorul Moldsilva: „Cum pe voi de apărat, dacă voi ați recunoscut totul?”

Anterior, Ziarul de Gardă a scris că, Dumitru Cojocaru a fost vizat într-un control al Autorității Naționale de Integritate (ANI). În martie curent, ANI a constatat că Dumitru Cojocaru a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Potrivit Autorității Naționale de Integritate, în luna februarie trecut, Dumitru Cojocaru s-a desemnat drept președinte al consiliilor de administrare în trei întreprinderi de stat din domeniul silviculturii – la Edineț, Orhei și Strășeni. Ulterior, el a semnat un ordin, prin care a dispus acordarea unor indemnizații lunare, în mărime de 3.000 de lei, fiecărui membru al acestor consilii, inclusiv propriei persoane. În toată această perioadă, directorul Moldsilva a încasat 66 de mii de lei, iar ulterior a hotărât să își anuleze calitatea de președinte în cele trei consilii de administrare, doar că a revocat acest act cu efect pentru trecut, din data de 6 februarie 2020. Conform legislației speciale a Autorității Naționale de Integritate, directorul Moldsilva era obligat să-i informeze pe superiorii săi și să aștepte o soluție cu privire la conflictele de interese reale, în care se afla. Atunci, Cojocaru a menționat că a procedat conform legii.