• Afacerile și proprietățile lui Iurii Luncașu, omul de afaceri din anturajul lui Plahotniuc și Șor găsit împușcat

  Afacerile și proprietățile lui Iurii Luncașu, omul de afaceri din anturajul lui Plahotniuc și Șor găsit împușcat
  „Casa Albă” de la Valea Morilor
  vizualizări
  19 august 2019 | 17:08

  În ultima perioadă nu au existat modificări la nivelul administratorilor afacerilor lui Iurii Luncașu, în dosarul morții căruia principala versiune este sinuciderea.

  Iurii Luncașu figurează drept fondator a trei companii, cu afaceri în domeniul construcțiilor, importului de mobilă, tutunului și fabricării vinului: „Denir Lux” SRL, „GB&CO” SRL și „Acvilin-Grup” SRL. Potrivit datelor din surse publice, în ultimul an nu au existat schimbări la nivelul administratorilor sau fondatorilor firmelor respective.

  În 2018, „Primprof Construct” SRL, o altă afacere a familiei, cu activități în domeniul construcțiilor, și-a schimbat fondatorii, Iurii Luncașu fiind înlocuit cu soția și fiul acestuia.

  Nu există modificări recente nici la capitolul proprietăților deținute de Iurii Luncașu direct, prin intermediul familiei sau companiilor la care este fondator.

  Respectiv, din 2017, compania „Acvilin-Grup” SRL este proprietara a trei apartamente din centrul capitalei, situate pe Str. Lev Tolstoi.

  „GB&CO” SRL, o altă companie printre fondatorii căreia figurează Luncașu, deține în proprietate o clădire de 367 m.p. din sectorul Râșcani.

  În 2017, Iurii Luncașu a trecut în proprietatea fiului său un imobil de 248 m.p. din str. Lacului.

  Din 2017 nu sunt schimbări nici în istoricul proprietarilor complexui de imobile impunător de la poalele parcului „Valea Morilor”, în perimetrul străzilor Timiş şi Bujorilor, etichetat „Casa albă”. Complextul este proprietatea „Business Agreement” SRL, firmă preluată în 2017 de „Investar Investments Limited”, înregistrată la 31 august 2016 în Larnaca, Cipru, și reprezentată prin procură la Chișinău de Iurii Luncașu.

  La 16 martie 2015, familia Luncașu a vândut lui Ilan Șor un o casă de 200 m.p. din str. Timiș, imobil pe care ulterior procurorii anticorupție au aplicat sechestru.

  Informația precum că Iurii Luncașu, om de afaceri din anturajul lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, a decedat în seara zilei de 17 august a apărut în presă duminică dimineața, pe 18 august.

  Apelulul la 112 a fost efectuat de șoferul acestuia, care a anunțat că șeful său s-a împușcat în cap, după ce a ieșit din mașină, pe traseul Ialoveni-Durlești, pentru a respira aer curat.

  Șoferul lui Iurii Luncașu este tatăl tânărului care în vara anului trecut l-a omorât pe Teodor Țăranu, fiul analistului Anatol Țăranu.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Votat în lectura finală: Serviciile paliative vor fi distinse printre serviciile medicale de bază în sistemul național de sănătate

  Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege prin care serviciile paliative vor fi distinse printre serviciile de bază prestate în sistemul de sănătate. Documentul răspunde recomandărilor Organizaț…
  Votat în lectura finală: Serviciile paliative vor fi distinse printre serviciile medicale de bază în sistemul național de sănătate

  Ce spune Curtea Constituțională despre o eventuală ședință privind validarea mandatului preşedintelui Maia Sandu

  Magistrații Curții Constituționale (CC) ar putea examina vineri, 4 decembrie, Raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova pentru validarea alegerilor și vali…
  Ce spune Curtea Constituțională despre o eventuală ședință privind validarea mandatului preşedintelui Maia Sandu

  Parlamentul a aprobat un proiect care va reglementa activitatea medicilor veterinari de liberă practică

  Deputații au votat, în două lecturi, un proiect de lege care va reglementa activitatea medicilor veterinati de liberă practică. Proiectul pentru modificarea Legii privind activitatea sanitar-veterinară urmăreșt…
  Parlamentul a aprobat un proiect care va reglementa activitatea medicilor veterinari de liberă practică

  Maia Sandu, la discuții cu Ambasadorul Confederației Elvețiene: „Am accentuat că voi duce o politică externă activă”

  Președinta aleasă Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ambasadorul Confederației Elvețiene în Republica Moldova cu sediul la Kiev, Claude Wild. Cei doi au discutat despre dezvoltarea relațiilor de cooperare, dar…
  Maia Sandu, la discuții cu Ambasadorul Confederației Elvețiene: „Am accentuat că voi duce o politică externă activă”

  COVID-19 a răpus încă 20 de moldoveni

  În ultimele 24 de ore, COVID-19 a făcut alte 20 de victime în Republica Moldova. Bilanțul total al celor răpuși de boală a ajuns la 2229. Datele despre ultimele victime: Deces 2210: Bărbat de 66 ani, din r-nu…
  COVID-19 a răpus încă 20 de moldoveni

  Stația de troleibuz de lângă centrul comercial Gemeni se transferă lângă Sun City

  Stația de troleibuz de lângă centrul comercial „Gemeni”, situată pe strada A. Pușkin intersecție cu bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt se transferă în preajma centrului comercial „Sun City”.  Anunțul a fo…
  Stația de troleibuz de lângă centrul comercial Gemeni se transferă lângă Sun City