Ruslan Codreanu, despre dispoziția în baza căreia au fost evacuați protestatarii pentru a face loc oficialilor

Primarul interimar Ruslan Codreanu afirmă că nu a semnat nicio dispoziție de evacuare forțată a protestatarilor din fața monumeltului lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Contactat de ZdG, Codreanu a declarat că a semnat încă săptămâna trecută o Dispoziție privind limitarea temporară a accesului în perimetrul respectiv, la solicitarea Serviciului Protecție și Pază de Stat. Potrivit acestuia, protestatarii au fost anunțați, atât în seara zilei de ieri, cât și în dimineața zilei de astăzi, că urmează să părăsească spațiul pentru 40 de minute, atât timp cât va dura ceremonia de depunere de flori.

Ruslan Codreanu susține că autoritatea publică locală este obligată prin lege să semneze astfel de dispoziții la solicitarea Serviciului Protecție și Pază de Stat.

„Nu este o dispoziție de evacuare, așa cum s-a menționat, este o dispoziție asemeni zecilor de dispoziții care se semnează anual. Tradițional, în fiecare an, pe 27 august și 31 august, este semnată dispoziția cu privire la limitarea accesului în anumite spații. Se semnează în baza Legii cu privire la întruniri, art. 3. Vă citez articolul 3 din Lege, care spune: în cazul desfășurării unor acțiuni oficiale sau a unor lucrări de reparație, autoritatea administrației publice locale, la cererea autorităților interesate, poate declara închise temporar accesului publicului anumite locuri. Astfel, a fost demersul de la Serviciul Protecție și Pază de Stat, pentru a emite dispoziția de acces temporar limitat în anumite locuri”, a declarat primarul interimar Ruslan Codreanu pentru ZdG.

„Dispoziția a fost semnată din timp, nu a fost semnată anume pentru ziua de astăzi, pentru protestul care a avut loc astăzi. Nimeni nu a presuspus că protestatarii vor rămâne pe noapte. În fiecare an, pentru 27 august se semnează o astfel de dispoziție”, a menționat primarul intermiar. Întrebat când a semnat dispoziția, acesta a răspuns: „joi sau vineri, dacă nu greșesc”.

Acesta afirmă că protestatarii au fost anunțați aseară, dar și astăzi de reprezentanții Primăriei mun. Chișinău despre faptul că există o dispoziție prin care accesul în spațiul unde protestează este limitat.

„Reprezentanții Primăriei au fost aseară și le-au spus că avem nevoie de 40 de minute pentru depunere de flori. Astăzi dimineață același lucru li s-a comunicat: în perimetrul acesta este nevoie de 40 de minute spațiu de timp, atât. S-a recurs la anumite provocări și eu regret lucrul acesta”, menționează Codreanu.

„Eu port responsabilitate penală conform legii. Este legea cu privire la întruniri care pe mine mă obligă la demersul Serviciului Protecție și Pază de Stat să emit astfel de dispoziții”, a invocat Codreanu, precizând că Primăria nu are nicio atribuție cu evacuarea persoanelor, aceasta fiind competența poliției.

În dimineața zilei de 27 august 2018, de Ziua Independenței R.Moldova, poliția a evacuat cu forța zeci de persoane de lângă monumentul Ștefan cel Mare, pentru a elibera locul ca cei câțiva politicieni de top să depună flori și să își facă poze lângă acest monument. Poliția a intrat în forță între orele 6 și 7 dimineața.

Reporterii ZdG au încercat să obțină explicații de la primele perosane în stat, acestea însă au refuzat să discute cu presa, iar bodyguarzii au îmbrâncit jurnaliștii.

Într-un comunicat de presă, publicat pe Facebook, Poliția R. Moldova afirmă că a acționat în baza unei Dispoziții a Primăriei mun. Chișinău și că a acordat timp protestatarilor de părăsi perimetrul indicat. Pentru că aceștia nu s-a fi conformat, scrie în comunicat, s-a impus „necesitatea întreprinderii măsurilor legale de dispersare”. Potrivit IGP, dispoziția a fost semnată la 24 august 2018.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *