Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (VIDEO) Șefa Direcției Educație din…

(VIDEO) Șefa Direcției Educație din Chișinău n-a declarat o casă, o mașină și 11 conturi bancare

Comisia Națională de Integritate (CNI) a constat încălcarea regimului juridic de declarare a veniturilor și proprietăților și a expediat dosarul la Procuratură în privința Tatianei Nagnibeda-Tverdohleb, șefa Direcției generale Educaţie, Tineret şi Sport din cadrul primăriei Chișinău. Aceasta nu a declarat mai multe bunuri, dintre care un imobil, un automobil și 11 conturi bancare.

În baza actului de constatare din 20 noiembrie curent, CNI a sesizat Procuratura Generală, cu solicitarea de a iniția un dosar penal
pentru a constata falsul în declarații și să decidă dacă este asta încălcare sau nu.

Șefa Direcției generale educaţie nu a fost de găsit mai multe zile pentru a comenta subiectul dat. Ulterior, aceasta ne comunicat că nu și-a declarat cele 11 conturi bancare pentru că nu mai sunt active și nu are bani pe acele conturi. ”N-am știut că trebuie declarate. După ce au decedat părinții, casa mi-a rămas moștenire. Iar mașina, de marca Toyota, din 2009, am primit-o donație de la fiică la 30 de ani de căsnicie. Știu, faptul că nu am știut ce prevede legea nu mă scutește de responsabilitate…, sunt gata să răspund”, susține Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb

Galina Bostan, președinta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), susține că dacă CNI a constatat încălcarea regimului juridic, nu este nicio indoială că trebuia sesizată Procuratura iar orice dubiu poate fi înlăturat într-un proces contradictoriu, în instanța de judecată.

În ultimii doi ani, CNI a adoptat 274 de acte de constatare a încălcării legislației privind declararea veniturilor, conflictelor de interese și a incompatibilităților. Dintre acestea, peste 60 de dosare au fost trimise la Procuratură pe subiectul nedeclarării veniturilor. „Aceste 274 de persoane trebuia să fie excluse din sistem, adică trebuia să nu mai aibă dreptul să activeze în funcția în care activau. Din cauză că legislația este imperfectă, aceste persoane continuă să stea în funcții, se tegiversează întrarea în vigoare a actelor de constatatre, din motivul că ele sunt atacate ulterior în instanțele de judecată”, susține Victor Strătilă.

Sursa Video: www.ZdG.md