Principală  —  IMPORTANTE   —   Va reveni „cămătarul” de la…

Va reveni „cămătarul” de la CNA, Ghenadie Tanas, în penitenciar? Curtea de Apel Chișinău examinează recursul procurorilor în acest sens

Magistrații Curții de Apel (CA) Chișinău examinează marți, 25 ianuarie, recursul procurorului anticorupție privind prelungirea arestului preventiv în izolator pe un termen de 30 de zile în privința șefului Direcției generale urmărire penală a Centrului Național Anticorupție (CNA), Ghenadie Tanas, învinuit de îmbogățire ilicită, fals în declarații și practicarea ilegală a activității financiare. Asta după ce Tanas a fost plasat în arest la domiciliu, pe 14 ianuarie curent, însă procurorul nefiind de acord cu decizia magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, a atacat-o la CA Chișinău.

Recursul acuzatorului de stat trebuia să fie examinat vineri, 21 ianuarie, însă din cauza grevei avocaților ședința a fost amânată pentru marți, 25 ianuarie.

Pe 14 ianuarie curent, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis parțial demersul procurorului anticorupție și au dispus plasarea lui Tanas în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile.

La începutul lunii decembrie 2021, Ghenadie Tanas a fost plasat în arest preventiv pentru 20 de zile în Penitenciarul nr. 13 Chișinău. Detalii aici.

În dimineața zilei de miercuri, 8 decembrie, procurorii anticorupție și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au descins cu percheziții în biroul de serviciu al angajatului CNA și în mai multe locații, inclusiv și la membrii familiei sale, care sunt bănuiți pentru complicitate la comiterea infracțiunilor imputate.

Ghenadie Tanas a fost subiect al mai multor investigații ale Ziarului de Gardă.

În 2017, Tanas a fost subiect al unei investigații a ZdG cu titlul „Tranzacțiile cămătarului de la CNA”. ZdG scria atunci că Ghenadie Tanas deținea bunuri mobile și imobile a căror valoare depășea veniturile sale declarate și că acesta a practicat cămătăria, împrumutând mai multor persoane zeci de mii de euro. Cel puţin, într-un caz documentat de ZdG Tanas a folosit-o pe mama sa, profesoară, pe post de creditor, iar în, cel puţin, patru cazuri Tanas a apelat la instanţa de judecată pentru a obliga datornicii să-i întoarcă aproximativ 60 de mii de euro. Litigiile în care a fost implicat Tanas nu se regăsesc în declarațiile cu privire la venituri şi proprietate ale angajatului CNA.

Pe 2 decembrie 2021, ZdG a publicat o nouă investigație în care oferea detalii noi despre averea lui Ghenadie Tanas, numit de la tribuna Parlamentului „milionarul în euro de la CNA”.

Oficial, Ghenadie Tanas deține circa 100 de ha de terenuri agricole, iar fratele și mama celor doi au mai multe locuri de parcare atribuite unui bloc de locuit de pe strada Natalia Gheorghiu din Chişinău. În 2020, angajatul de la CNA s-a mutat cu traiul în apartamentul părinților, procurat în acest bloc, acum zece ani, și-a procurat o nouă Skoda Superb, care l-a costat întreg salariul și pensia luată de la CNA pentru ultimul an, și a scăpat basma curată după un control al averii și intereselor personale, inițiat de Autoritatea Națională de Integritate.