Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ UPDATE/ Încă un magistrat,…

DOC UPDATE Încă un magistrat, care nu a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, a atacat decizia la CSJ

UPDATE: Magistratul Vladislav Holban de la Judecătoria Chișinău, sediul Central, care nu a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, a atacat marți, 10 ianuarie, decizia Comisiei la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), conform informațiilor disponibile pe site-ul CSJ.

Știrea inițială:

Unii magistrați, care au candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, susțin că au atacat decizia la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

După ce săptămâna trecută, Comisia Pre-Vetting a anunțat că magistrații Iurie Bejenaru, Anatolie Țurcan, Vitalie Stratan, Angela Bostan și Vladislav Holban nu au promovat evaluarea Comisiei, Ziarul de Gardă a contactat telefonic judecătorii pentru a-i întreba cum cataloghează decizia, dacă o vor ataca în instanță și dacă vor continua să activeze în sistemul judecătoresc.


Vladislav Holban

Magistratul Vladislav Holban de la Judecătoria Chișinău, sediul Central, a catalogat decizia Comisiei Pre-Vetting drept una subiectivă și a spus că analizează dacă va mai activa în sistemul judecătoresc.

„(…) Are un caracter superficial (decizia Comisiei n.red.), nu s-a intrat în esența aspectelor examinate, deși au avut disponibile toate materialele solicitate. Am oferit toate dovezile privind integritatea mea financiară. La moment, încă analizez dacă voi contesta decizia, fiind în termenul legal de contestare. Potrivit legii 26/2022, precum și avizului comisiei de la Veneția nr. 1069/2021, evaluarea nu trebuie să aibă careva repercursiuni asupra carierei persoanei evaluate, or aceasta fiind doar un filtru de admitere pentru alegerile de membru CSM. Ce ține de activitatea mea în continuare de judecător, luând în considerare aspectele morale de care ma conduc, mă fac să analizez mai minuțios dacă mai doresc să continui să activez în această funcție”, a spus Holban.

Judecătoarea Angela Bostan de la Curtea de Apel Chișinău susține că a atacat, luni, la Curtea Supremă de Justiție hotărârea Comisiei Pre-Vetting.

Angela Bostan

Întrebată dacă va mai activa în sistemul judecătoresc, în contextul în care nu va mai avea dreptul de a participa la concursul pentru ocuparea funcției de membru în CSM, magistrata a declarat că „viața mea profesională continuă.

„Ieri am depus cererea la Curtea Supremă de Justiție. O apreciez ca fiind una absolut subiectivă. Consider că era o situație previzibilă, eu de fapt minuni nu așteptam, pentru că știu că nu sunt agreată de unele forțe politice inclusiv (…). Nici nu m-am gândit la întrebarea pe care mi-ați pus-o, pentru că nu stă ea în fața mea. Consider că viața mea profesională continuă”, a declarat Angela Bostan.

Magistratul Anatolie Țurcan de la CSJ a refuzat să ofere o reacție pentru Ziarul de Gardă.

Vitalie Stratan

Și judecătorii Vitalie Stratan și Iurie Bejenaru au atacat în instanță decizia Comisiei Pre-Vetting.

„(…). Este o decizie (decizia Comisiei Pre-Vetting n.red.) subiectivă. Nu sunt de acord cu motivarea lor (…).

Reporter ZdG: Veți activa în continuare în sistemul judecătoresc?

Asta rămâne să decid. Oricum decizia aceasta se resfrânge doar asupra concursurilor (…)”, a declarat Vitalie Stratan.

Conform legislației, decizia Comisiei de evaluare poate fi contestată de către candidatul evaluat în termen de 5 zile de la data recepționării de către acesta a deciziei motivate, fără respectarea procedurii prealabile. Astfel, candidatul evaluat poate contesta decizia defavorabilă a Comisiei de evaluare la Curtea Supremă de Justiție, în cadrul căreia se instituie un complet de judecată special compus din 3 judecători și un judecător supleant. Judecătorii și judecătorul supleant sunt desemnați de președintele Curții Supreme de Justiție și confirmați prin decret al președintelui R. Moldova.

Miercuri, 4 ianuarie, Comisia Pre-Vetting a anunțat că magistrații Iurie Bejenaru, Anatolie Țurcan, Vitalie Stratan, Angela Bostan și Vladislav Holban, candidați la funcții în CSM, nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting. Potrivit Comisiei, aceștia „nu au corespuns criteriilor de integritate”.

Până în acest moment, Comisia Pre-Vetting a emis decizii în privința a 13 candidați la funcții în CSM, din rândul judecătorilor, din cei 28 înscriși în concurs. În consecință, trei magistrați au promovat evaluarea Comisiei sub aspectul integrității, iar 10 au fost descalificați prin nepromovarea evaluării și nu mai pot participa la concursul de ocupare a funcției de membru în CSM.

Ziarul de Gardă a analizat averea și activitatea celor cinci judecători, care nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting. Detalii aici.