Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un an de la reținerea…

Un an de la reținerea lui Igor Dodon în dosarul „kuliok”

Captură foto ria.ru

Miercuri, 24 mai 2023, se împlinește un an de la reținerea fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon, în dosarul „kuliok”. Până în prezent, potrivit site-ului Curții Supreme de Justiție (CSJ), au avut loc 24 de ședințe de judecată în dosarul în care fostul șef de stat este învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al R. Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Peste două zile de la reținere, fostul președinte al țării a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, măsură care a fost prelungită cu câte 30 de zile până în toamna anului 2022. În noiembrie 2022, Igor Dodon a fost plasat sub control judiciar, având interdicția de a părăsi țara. Pe 18 mai 2023, măsura a fost prelungită de instanță pentru alte 60 de zile.

Igor Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția și a fost reținut în ziua în care actuala președintă, Maia Sandu, a împlinit 50 de ani.


Reținerea lui Igor Dodon

În luna mai 2020, Igor Dodon a fost vizat într-un proces penal care nu a avut o finalitate, după ce în spațiul public au apărut imagini video de la discuțiile dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, din iunie 2019, în care se observă cum liderul PDM îi dă lui Dodon o pungă neagră, în care s-a speculat că ar fi fost bani. În acea înregistrare, Igor Dodon îi spune lui Plahotniuc să nu „umble cu culioacele” și să transmită punga lui Cornel (se presupune că e vorba despre Corneliu Furculiță, n. red.), pentru că acesta urma să achite anumite salarii. Plahotniuc i-a zis atunci lui Iaralov să-i dea banii lui Costea (se presupune că e vorba despre Constantin Botnari, n. red.) ca să-i transmită lui Cornel.

La 18 mai 2022, Procuratura Generală (PG) a dispus inițierea urmăririi penale în așa numitul dosar „kuliok”. Decizia PG a venit la o zi după ce Curtea de Apel (CA) Chișinău a casat integral Hotărârea Judecătoriei Chișinău, sectorul Ciocana, privind menținerea Ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva fostului președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, precum și anularea aceleiași Ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Levițki, pe faptul pretinsei finanțări ilegale a PSRM, în baza imaginilor video de la negocierile care au avut loc în iunie 2019 la sediul PDM între Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc.

Pe 24 mai 2022, Igor Dodon a fost reținut după ce procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții, timp de mai bine de zece ore, la mai multe locații deținute de Dodon și rudele lui. Atunci, Dodon a fost reținut fiind bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Perchezițiile au avut loc la Sadova, la casa părintească și la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la baza de odihna din Sadova „Sadovo”, la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a investit într-o altă baza de odihnă, la sediul fundațiilor fostului președinte socialist al R. Moldova, inclusiv la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, unde Dodon era președinte. Peste două zile, fostul președinte al țării a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. 

Dosarul „Kuliok”, transmis Curții Supreme de Justiție

Pe 6 octombrie 2022, PA a anunțat despre trimiterea în judecată a cauzei penale de învinuire a ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, în comiterea infracțiunii de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al R. Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Dosarul disjuns pe două capete de acuzare în privința lui Igor Dodon a fost transmis conform competenței CSJ-ului pentru examinare în fond. Potrivit prevederilor art. 39 din Codul de procedură penală, CSJ este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de președintele R. Moldova, preciza procuratura.

La 27 februarie, PA anunța că după 13 ședințe de judecată procurorii anticorupție au început prezentarea probelor în susținerea învinuirii în privința ex-președintelui Igor Dodon, în dosarul în care este bănuit de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”.

Fostul președinte se află sub control judiciar. La 18 noiembrie 2022, Igor Dodon a fost eliberat din arest la domiciliu, fiind plasat sub control judiciar, având interdicția de a părăsi țara.

Până în prezent, potrivit site-ului CSJ, au avut loc 24 de ședințe de judecată în dosarul „kuliok”. Ultima ședință a avut loc pe 18 mai, când magistrații CSJ au decis prelungirea pentru alte 60 de zile a măsurii preventive de liberare provizorie sub control judiciar pe numele lui Igor Dodon. Următoarea ședință de judecată în dosarul „kuliok” a fost programată pentru 5 iunie. 

Eu vara… nu am dreptul să părăsesc țara. Cum au încercat, fără succes, timp de două zile avocații lui Igor Dodon să-l scape de interdicția de a părăsi țara în următoarele 60 de zile