Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   ULTIMA ORĂ/ Cine sunt noii…

ULTIMA ORĂ Cine sunt noii membri ai Consiliului Superior al Procurorilor, votați de acuzatorii de stat în cadrul Adunării. Contestația unuia dintre candidații care nu au promovat evaluarea repetată a integrității, respinsă

Sursa: Andrei Cebotari/Facebook

Acuzatorii de stat din toată țară se întrunesc vineri, 22 decembrie, pentru a alege noii membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și a supleanții acestora. Reluarea Adunării Generale a Procurorilor (AGP) vine după decizia Comisie Pre-Vetting privind reevaluarea a trei candidați.

UPDATE 16:17 Adunarea Generală a Procurorilor s-a încheiat.

UPDATE 16:00 Procurorii prezenți la Adunare au votat pentru aprobarea rezultatelor alegerii noilor membri ai CSP.

UPDATE 15:54 Contestația procurorului din cadrul Procuraturii Anticorupție Vitalie Codreanu, care a solicitat anularea hotărârii Comisia de alegeri ca ilegală, a fost respinsă ca fiind neîntemeiată.

UPDATE 15:10 Au fost anunțate rezultatele votării noilor membri ai CSP. Noul Consiliul Superior al Procuraturii ar urma să fie format din procurorii: din rândul procurorilor Procuraturii Generale (PG) – Dumitru Obadă, din partea din partea procuraturilor teritoriale și a celor specializate – Aliona Nesterov, Eduard Panea, Elena Roșior și Olesea Vîrlan.

Iuri Lealin și Mariana Cherpec vor avea calitatea de membri supleanți.

Vitalie Codreanu a anunțat ca depune o contestație.

Pentru o funcție de membru din rândul procurorilor Procuraturii Generale (PG):

Dumitru Obadă – 413 voturi

Iuri Lealin – 49 de voturi

Pentru cele patru scaune de membru din partea procuraturilor teritoriale și a celor specializate:

Aliona Nesterov – 364 de voturi

Eduard Panea -356 de voturi

Elena Roșior – 300 de voturi

Olesea Vîrlan – 257 de voturi

Mariana Cherpec – 226 de voturi

Alegerile au fost declarate validate.

Cu o zi înainte de Adunare, Guvernul a aprobat cererea de demisie a lui Dumitru Obadă din funcția de agent guvernamental al R. Moldova în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO). Dumitru Obadă activează în organele procuraturii din anul 2011. În prezent, el deține funcția de agent guvernamental al R. Moldova în fața CtEDO. Dumitru Obadă a fost audiat de Comisia Pre-Vetting pe 21 aprilie 2023, iar la începutul lunii mai, Comisia Pre-Vetting a anunțat că procurorul a promovat evaluarea, întrunind „criteriile de integritate etică și financiară”.

Iuri Lealin activează în organele procuraturii din 2009. În prezent, este procuror în Secția reprezentare în procedurile non-penale și implementare CtEDO din cadrul Direcției judiciare a Procuraturii Generale (PG). El a activat în calitate de procuror la Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Ciocana, din 2012 până în 2016. Candidatul la funcția de membru în CSP a fost audiat de Comisia Pre-Vetting la sfârșitul lunii aprilie. Pe 30 iunie 2023, Comisia Pre-Vetting a anunțat că a finalizat evaluarea în privința lui Iuri Lealin, menționând că acesta „corespunde criteriilor de integritate și promovează evaluarea”. 

Aliona Nesterov şi-a început cariera în 2011, la Procuratura sectorului Ciocana al  municipiului Chișinău. Din 2015 până în 2017, procurora s-a aflat în concediu pentru îngrijirea copilului. Din 2016 până în 2020, candidata a deținut funcția de procuroră în cadrul Procuraturii mun. Chișinău. În septembrie 2022, Aliona Nesterov a fost numită adjunctă interimară a procurorului șef al Procuraturii Anticorupție (PA), iar din ianuarie 2023 este adjunctă a procurorului general interimar. 

Elena Roșior activează în organele procuraturii din august 1999. Pe 28 iunie 2022, ea a fost numită în funcția de adjunctă a procurorului șef al Procuraturii raionului Anenii Noi pentru un mandat de cinci ani, funcție pe care o deține și în prezent. Comisia Pre-Vetting a anunțat la mijlocul lunii mai despre audierea Elenei Roșior, candidată la funcția de membru al CSP. Pe 30 iunie 2023, Comisia a informat că procurora „corespunde criteriilor de integritate și promovează evaluarea”.

Olesea Vîrlan deține funcția de adjunctă interimară a procurorului șef al Procuraturii raionului Ialoveni din 22 septembrie 2022. Anterior, ea a activat în cadrul Procuraturii raionului Rezina. Comisia Pre-Vetting a anunțat pe 25 mai că Olesea Vîrlan, candidată la funcția de membră în CSP, a fost audiată. Pe 30 iunie 2023, reprezentanții Comisiei au informat că procurora  „corespunde criteriilor de integritate și promovează evaluarea”.

Mariana Cherpec a fost numită în 2010 în funcția de procuroră la Procuratura sectorului Centru, municipiul Chișinău. Din iulie 2019 până în februarie 2023 a activat în funcția de procuroră responsabilă de comunicarea cu mass-media în cadrul Procuraturii Generale. În prezent, este procuroră în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, oficiul principal. 

Eduard Panea a fost numit în octombrie 2007 în funcția de procuror în cadrul Procuraturii raionului Cantemir. Între anii 2013 și 2016, acesta a activat în funcția de adjunct al procurorului raionului Cantemir. Între anii 2016 și 2021, Panea a activat în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție. Din mai 2021 ocupă funcția de procuror șef al Procuraturii raionului Leova.

Ziarul de Gardă a analizat deciziile Comisiei Pre-Vetting, emise în privința celor opt candidați la funcția de membru în CSP care au trecut evaluarea și a prezentat cele mai relevante informații:

UPDATE 14:05 Membrii Comisiei de alegeri număr buletinele de vot.

Din cele 1 200 de buletine tipărite, au fost utilizate 978, adică și-au exprimat votul 489 de acuzatori din cei 490 care și-au înregistrat prezența la Adunare. Pe cele 222 de buletine de vot care nu au fost folosite Comisia va aplica ștampila „anulat”.

Conform legii cu privire la Procuratură, sunt considerați aleși în calitate de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor procurorii care au acumulat cel mai mare număr de voturi la Adunarea Generală a Procurorilor. Următorii procurori de pe lista candidaților care au acumulat cel mai mare număr de voturi suplinesc funcțiile vacante în ordine descrescătoare după numărul de voturi acumulat. 

Captură de ecran/Privesc.eu

UPDATE 12:10 A început procesul de votare pentru alegerea membrilor CSP și a supleanților acestora. Procesul se desfășoară treptat, pe sectoare. Procurorii trebuie să-și aleagă reprezentanții din două buletine de vot.

În calitate de președintă a Comisiei de alegeri a fost aleasă fosta șefă interimară a Procuraturii Anticorupție Elena Cazacov. Aceasta a menționat că au fost comandate în total 1 200 de buletine de vot.

Elena Cazacov. Sursa: Captură de ecran/Privesc.eu

Șapte procurori care au trecut evaluarea comisie Pre-Vetting luptă pentru cele cinci locuri rezervate reprezentanților procuraturii. Doi candidați luptă pentru funcția de membru din rândul procurorilor Procuraturii Generale (PG) – Dumitru Obadă și Iuri Lealin, iar ceilalți patru candidați – pentru patru locuri din partea procuraturilor teritoriale și a celor specializate.

Este vorba despre Dumitru Obadă, Iuri Lealin, Elena Roșior, Olesea Vîrlan, Mariana Cherpec, Aliona Nesterov și Eduard Panea.

UPDATE 11:10 Cei trei candidați care nu au promovat evaluarea repetată a integrității financiare și etice, Vitalie Codreanu, Cristina Gladcov și Anatolie Gîrbu, au depus o cerere pentru a întrerupe Adunarea până când Comisia Pre-Vetting va prezenta deciziile în privința tututor candidaților care au fost evaluați. Aceștia susțin că deciziile expediate de Comisie nu ar fi legale pentru că nu sunt semnate olograf.

Cererea a fost inclusă la subiectul „diverse” care urmează să fie examinat după desfășurarea alegerilor.

Procurorul Vitalie Codreanu s-a arătat nemulțumit și a declarat că examinarea cererii după alegeri nu ar mai avea sens. Totuși, corpul de procurori nu a susținut solicitarea de examinare a cererii drept primul subiect de pe ordinea de zi a ședinței.

UPDATE 10:04 Ședința a fost declarată deschisă și deliberativă. Conform președintei CSP Angela Motuzoc la Adunare sunt prezenți 490 de procurori din cei 600 în funcție.


Potrivit Comisiei, Vitalie Codreanu, Cristina Gladcov și Anatolie Gîrbu nu au promovat evaluarea reluată.

Cei trei procurori au contestat deciziile la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), unde joi, cu o zi înainte de Adunare, au avut loc ședințe de judecată, dar examinarea cauzelor a fost amânată pentru 11 și 15 ianuarie.

Conform unui comunicat emis de Uniunea Avocaților din R. Moldova, procurorii саrе la data de 22 decembrie 2023 sunt antrenați în ședințe de judecată ре cauze penale cu реrsоаnе arestate оri pentri ехаminаrеа dеmеrsurilоr privind aplicarea sau prelungirea măsurii preventive – arestul preventiv și/sau arestul la domiciliu, se vor prezenta la ședințele de judecată și ar urma să nu participe la Adunare.

Ultima dată, Adunarea Generală a Procurorilor s-a convocat miercuri, 23 august. Procurorii din întreaga țară urmau să aleagă membrii CSP și supleanții acestora, dar votarea acestora a fost amânată pentru că trei candidați urmau să fie reevaluați.

Șapte procurori care au trecut evaluarea comisie Pre-Vetting luptă pentru cele cinci locuri rezervate reprezentanților procuraturii. Doi candidați luptă pentru funcția de membru din rândul procurorilor Procuraturii Generale (PG) – Dumitru Obadă și Iuri Lealin, iar ceilalți patru candidați – pentru patru locuri din partea procuraturilor teritoriale și a  celor specializate.

Este vorba despre Dumitru Obadă, Iuri Lealin, Elena Roșior, Olesea Vîrlan, Mariana Cherpec, Aliona Nesterov și Eduard Panea.

Conform noii legislații, CSP va fi compus din 10 membri, iar președintele CSM, ministrul Justiției și Avocatul Poporului nu vor mai face parte din componența Consiliului. Patru membri ai CSP sunt aleși prin concurs din rândul societății civile, după cum urmează: unul – de către preşedintele Republicii, unul – de către Parlament, unul – de către Guvern şi unul – de către Academia de Ştiinţe a Moldovei. O singură candidată din partea societății civile s-a înscris în concurs și a promovat evaluarea integrității financiare și etice.

Optsprezece candidați s-au înscris în concursul pentru ocuparea funcțiilor de membri  în principalul organ de autoadministrare al procurorilor – CSP. Aceștia au fost supuși evaluării extraordinare, iar în urma verificărilor, Comisia Pre-Vetting a emis opt decizii de promovare și zece decizii de nepromovare a evaluării integrității. Dintre cele zece decizii de nepromovare, patru s-au referit la situații de retragere din concurs sau de nedepunere în termen a Declarației pentru cinci ani, iar șase candidați nu au promovat  urmare a parcurgerii procesului complet de evaluare.