Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Sesizarea Procurorului General, în privința…

Sesizarea Procurorului General, în privința președintelui CSJ, Ion Druță, aprobată de CSM: magistratul poate fi reținut

Sesizarea Procurorului General interimar, Dumitru Robu, cu privire la eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale, reținere, aducere silită, percheziție, arestare și tragerea la răspundere penală a președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, a fost examinată și aprobată, astăzi, 24 octombrie, de membrii CSM, care s-au întrunit în ședință. Tot astăzi, după examinarea sesizării Procurorului General, membrii CSM, au aprobat și cererea de demisie a judecătorului Ion Druță din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție.

Se aprobă și se oferă Procurorului General acordul cu privire la pornirea urmăririi penale, reținere, aducere silită, percheziție, arestare și tragerea la răspundere penală a unui judecător”, este decizia membrilor CSM prezenți la ședința de astăzi, 24 octombrie.

Cerere de demisie a lui Druță, a fost examinată, astăzi, 24 octombrie, în lipsa acestuia. Anterior, purtătorul de cuvânt de la Procuratura Anticorupție a declarat că Ion Druță nu s-ar afla în prezent în țară.

Procurorul General interimar, Dumitru Robu, a venit cu o nouă sesizare în acest sens în dimineața zilei de 22 octombrie, atunci când ședința anunțată de membrii CSM care au fost revocați din funcție la Adunarea Generală a Judecătorilor din 27 septembrie, nu a avut loc din lipsă de cvorum.

Sursele ZdG din cadrul organelor de drept au precizat că judecătorul vizat în sesizarea Procurorului General interimar, Dumitru Robu, este președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Druță. Sesizarea are legătură cu un nou dosar penal intentat de Procuratura Generală, în care este vizat magistratul.

Dosarul nou, intentat după perchezițiile făcute în biroul lui Ion Druță de la CSJ

Procurorii au deschis un nou dosar în care este vizat Ion Druță, altul decât cel în care fostul președinte al CSJ este anchetat pentru îmbogățire ilicită.

Sursele ZdG afirmă că noul dosar penal a fost deschis după ce, la perchezițiile efectuate în biroul judecătorului Druță în dosarul privind îmbogățirea ilicită ar fi fost găsit un document în care se conțineau mai multe indicații pe anumite dosare și deciziile pe care judecătorii care le examinau urmau să le ia. Ulterior, după ce ar fi descoperit acel document, procurorii au făcut mai multe cercetări și au deschis un nou dosar penal pe numele lui Ion Druță.

În noul dosar sunt vizați, însă, și alți judecători, în special de la Curtea Supremă de Justiție care urmau să execute ordinele venite de la Druță pe acele dosare. Unii judecători vizați în sesizare sunt printre cei care au participat la organizarea Adunării Generale a Judecătorilor prin care actuala componență a CSM a fost revocată.

Pe 24 septembrie 2019, CSM a admis prima solicitare a procurorului general interimar Dumitru Robu pentru ridicarea imunității lui Ion Druță și a dat acordul pentru reținerea, aducerea silită, arestarea și percheziționarea acestuia.

În aceeași zi, Procuratura Anticorupție și CNA au efectuat percheziții în biroul acestuia de la CSJ.

Duminică, 29 septembrie, PA a efectuat percheziții la domiciliul acestuia și a înmânat familiei o citație prin care Ion Druță este solicitat să se prezinte mâine, 2 octombrie, în fața procurorilor pentru a fi audiat în calitate de bănuit.

Dosarul de îmbogățire ilicită a fost pornit de procurorul general interimar Dumitru Robu la 23 septembrie, după ce PG a fost informată de Serviciul Informații și Securitate (SIS) că a constatat „o discrepanță esențială” între veniturile legale declarate și proprietățile dobândite de membrii familiei Druță între 2016-2019.