Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Sechestre în valoare de peste…

Sechestre în valoare de peste 1 miliard de lei pe bunuri și active, aflate peste hotare, aplicate în dosarul Frauda bancară

Procuratura Anticorupție (PA) și Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție (CNA) au primit confirmarea sechestrelor de peste un miliard de lei, aplicate în afara țării, în dosarul Frauda bancară, anunță luni, 3 aprilie, PA într-un comunicat.

„Este vorba despre bunuri și active în valoare de 55,7 milioane de euro sau echivalentul a peste 1 miliard de lei. Printre bunurile sechestrate se numără un teren de aproximativ 3 hectare și alte active, care ar aparține unei companii afiliate cu unul dintre învinuiții în dosarul Frauda bancară”, se arată în comunicat.

La 10 martie 2023, PA a trimis în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală disjunsă din cauza denumită generic Frauda bancară în privința lui Vladimir Andronachi. În prezent, acesta se află în arest preventiv.

Luni, 6 martie, PA a anunțat că examinarea demersului privind finalizarea urmăririi penale în lipsa lui Vladimir Plahotniuc, în dosarul denumit generic Frauda bancară, a fost amânată pentru începutul lunii aprilie.

„La Curtea de Apel Chișinău continuă aceleași metode de tergiversare a examinării (…). Contrar poziției Procuraturii Anticorupție privind examinare a cauzei cu celeritate, în ședință de judectă fixată pentru 06 martie 2023, referitor la examinarea recursului împotriva încheierii din 17 noiembrie 2022 a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana prin care a fost autorizată finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului Plahotniuc Vladimir, a fost suspendat examinarea recursului până la 04 aprilie 2023, ora 11:00, din motivul admiterii cererii apărării privind ridicarea excepției de neconstituționalitate asupra art. 305/1 alin. (4) din Codul de procedură penală”, anunța atunci PA.

Procuratura a anunțat la 10 februarie despre terminarea urmăririi penale în privința unui fost viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), învinuit de complicitate la săvârșirea infracțiunii de escrocherie, comisă cu folosirea situației de serviciu, de către „o organizație criminală”, precum şi de spălarea banilor, săvârșită de mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu, de „o organizație criminală”, în proporții deosebit de mari. Ar fi vorba despre fosta viceguvernatoarea Emma Tăbîrță.

La 22 septembrie 2022, Procuratura Anticorupție a trimis în judecată episodul din dosarul penal Frauda bancară în cadrul căruia erau vizaţi un ex-guvernator şi un alt ex-viceguvernator ai BNM.  

Atunci PA a menționat că în partea ce ține de cel de-al doilea ex-viceguvernator al BNM, la acel moment urmărirea penală în privinţa acesteia nu a putut fi terminată, având în vedere aflarea acesteia peste hotarele țării.

Astfel, potrivit actului de învinuire citat de Procuratură, în perioada anului 2014, fostul guvernator al BNM, precum și alţi doi vice-guvernatori, „acționând în interesele organizației criminale, conduse de către Vladimir Plahotniuc, au elaborat și implementat un plan bine determinat de sustragere în proporții deosebit de mari a mijloacelor financiare din sistemul bancar național”.

„Conform probatoriului administrat, procurorii au constatat că, organizația criminală, condusă de către Vladimir Plahotniuc era constituită din mai multe grupuri criminale organizate, din care făceau parte grupul criminal organizat condus Veaceslav Platon, grupul criminal condus de către Vladimir Andronachi și grupul criminal organizat condus de către Ilan Șor. Ultimul la rândul său, controla de facto, prin intermediul unor persoane interpuse băncile BC ”Unibank” SA, BC ”Banca Socială” SA, Banca de Economii SA.

Prin urmare, pe parcursul anului 2014, guvernatorul BNM, precum și cei doi viceguvernatorii ai BNM, în calitate de persoane afiliate organizației criminale, au înlăturat obstacolele și au acordat instrumentele necesare realizării sustragerilor de bani aflați la dispoziția BC ”Unibank” SA, BC ”Banca Socială” SA și Banca de Economii SA, inclusiv prin aprobarea în organele de conducere a băncilor menționate a persoanelor afiliate grupului criminal organizat condus de Ilan Șor și prin neintervenirea în activitatea defectuoasă a acestor bănci”, se arată în comunicatul PA.

Potrivit oamenilor legii, membrii organizației criminale ar fi sustras bani în sumă de circa 2.544.782.105,6 de lei și ar fi integrat banii sustrași în circuitul legal al Republicii Moldova și a altor state.

Totodată, în procesul urmăririi penale, Ministerul Finanțelor a fost recunoscut în calitate de parte vătămată, având în vedere suma prejudiciului de 13 583 717 000 de lei, cauzată prin infracțiune.

La fel, Ministerul Finanțelor a fost recunoscut în calitate de parte civilă, având în vedere acțiunea civilă înaintată în suma de 22 929 882 634, 52 de lei.