Principală  —  IMPORTANTE   —   Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi,…

Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, cercetat în dosarul „frauda bancară”, rămâne în arest preventiv încă 20 de zile

Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, cercetat în dosarul „frauda bancară” pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, rămâne în arest preventiv încă 20 de zile. Procuratura Anticorupție (PA) informează că vineri, 31 martie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au prelungit măsura preventivă – arestarea preventivă în privința lui Andronachi, până pe 21 aprilie 2023.

„Procurorul urmează să conteste hotărârea cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, din motiv că demersul acestuia a fost admis parțial, fiind solicitată prelungirea arestului preventiv cu 30 zile. Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată”, arată un comunicat al PA.

Pe 14 februarie 2023, Curtea de Apel Chișinău a respins recursul apărătorilor lui Vladimir Andronachi prin care au contestat încheierea de prelungirea a arestului preventiv aplicat asupra fostului deputat democrat.

PA a anunțat anterior că la data 25 ianuarie 2023 a încheiat urmărirea penală în privința lui Vladimir Andronachi și a unui complice, în cauza penală disjunsă din dosarul denumit generic „frauda bancară”.

„În rezultatul faptelor imputate învinuiților, statul R. Moldova a fost prejudiciat cu suma de peste 26 de milioane de lei, valoarea fiind acoperită prin sechestrele aplicate”, menționa PA.

Vladimir Andronachi, care a fost expulzat în noiembrie 2022 de autoritățile din Ucraina, figurează în dosarele penale „frauda bancară” și „metalferos”, care se află în gestiunea PA și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Potrivit procurorului anticorupție Octavian Iachimovschi, în dosarul „frauda bancară”, Andronachi este învinuit de infracțiuni de „escrocherie în proporții deosebit de mari în interesul unei organizații criminale”, precum și de „spălare de bani în proporții deosebit de mari, la fel, în interesul unei organizații criminale”.

În dosarul „Metalferos”, Andronachi este învinuit de „crearea și conducerea unei organizații criminale”, escrocherii în proporții deosebit de mari și spălarea banilor.

ZdG a scris anterior că Vladimir Plahotniuc, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, anunțat în căutare de organele de drept de la Chișinău, a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar la cel puțin trei companii care au beneficiat în ultimii ani, direct sau indirect, de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu „Metalferos”, societate pe acțiuni în care statul deține pachetul majoritar. Aici apare și numele lui Vladimir Andronachi, considerat un apropiat al fostului lider al PDM. DETALII AICI