Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo,…

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, rămâne în arest la domiciliu. CA Chișinău a respins demersul avocaților

captură video rlive.md

Procurorul general suspendat, Alexnadr Stoianoglo, rămâne în arest la domiciliu. Magistrații Curții de Apel (CA) Chișinău au respins demersurile avocaților privind eliberarea lui Stoianoglo care este urmărit penal pentru cinci capete de acuzare. O decizie în acest sens a fost luată marți, 16 noiembrie.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Victor Munteanu, avocatul procurorului general suspendat, ne-a comunicat că magistrații au respins demersul privind eliberarea lui Alexandr Stoianoglo, care este cercetat penal pentru cinci capete de acuzare.

La 3 noiembrie, la solicitarea procurorului anticorupție Victor Furtuna mandatul de arestare pe numele lui Alexadr Stoianoglo a fost prelungit pentru 30 de zile. Detalii aici

La 29 octombrie, procurorul anticorupție Victor Furtuna, desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) acuzator pe cazul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a înaintat demersul cu privire la prelungirea măsurii preventive sub forma arestului la domiciliu pe un termen de 30 zile, anunță Procuratura Anticorupție. Detalii aici.

La 8 octombrie, judecătorii au dispus plasarea în arest la domiciliu pentru 30 de zile în privința lui Stoianoglo. Astfel, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au admis parțial demersul procurorului anticorupție Victor Furtuna privind arestarea preventivă a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

La ieșirea din sala de judecată, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a declarat că „este o decizie ilegală” și că procurorii nu au înaintat „probe concludente”.

Alexandr Stoianoglo este urmărit penal pe cinci capete de acuzare. Potrivit procurorului anticorupție Victor Furtuna, acuzatorul care a dispus inițierea urmăririi penală în privința lui Stoianoglo, șeful suspendat al Procuraturii Generale (PG) este cercetat pentru abuzul de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Conform informațiilor obținute de ZdG, oficial, Stoianoglo este învinuit de săvârșirea a cinci infracțiuni penale în perioada anilor 2011 (atunci când deținea funcția de deputat) și 2021 (deținând funcția de procuror general). DETALII

La 5 octombrie curent, în jurul orei 21:00, după trei ore de percheziții în clădirea PG, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a ieșit din instituție escortat de mascați ai Serviciului de Informație și Securitate (SIS), fiind reținut pentru 72 de ore. Descinderile de la PG și reținerea procurorului general au venit marți după ce CSP, în jurul orei 14:00, a admis o sesizare a deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate Lilian Carp împotriva procurorului general și l-a desemnat pe procurorul anticorupție Victor Furtună pentru a investiga informațiile din sesizarea admisă de CSP. DETALII AICI