Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procurorul care a gestionat dosarul…

Procurorul care a gestionat dosarul cu privire la expulzarea ilegală a cetățenilor turci, operațiune pentru care nimeni nu a fost pedepsit, a demisionat, dar neagă acest lucru. Plugaru: Când îmi dau demisia în primul rând informez ZdG

Procurorul care a gestionat dosarul cu privire la expulzarea ilegală a cetățenilor turci, Victor Plugaru, a demisionat. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de reprezentanții Procuraturii Generale.

„Pe 11 octombrie curent a fost emis ordinul de eliberare a lui Victor Plugaru din funcția de procuror în Procuratura mun. Chișinău pe motivul demisiei din propria inițiativă, începând cu 18 octombrie”, a declarat pentru ZdG comunicatoarea PG, Mariana Cherpec.

Procurorul Victor Plugaru nu a vrut să-i confirme reporterului ZdG faptul că a demisionat din funcție.

„Deocamdată nu confirm că am demisionat. Dacă o să decid să-mi dau demisia o să vă informez. Când îmi dau demisia, neapărat, în primul rând informez Ziarul de Gardă”, a declarat pentru ZdG Victor Plugaru.

Pe 6 septembrie 2020, s-au împlinit trei ani de când autoritățile R. Moldova au desfășurat o operațiune prin care, în doar câteva ore, șapte angajați turci de la rețeaua de licee Orizont” au fost reținuți și expulzați în Turcia. Toți cetățenii turci au primit sentințe cu închisoarea.

Din septembrie 2020, cauza penală se află pe rol la Curtea de Apel Chișinău, dupa ce soția lui Feridun Tufekci – directorul filialei liceului Orizont din Ceadâr-Lunga care a fost expulzat acum trei ani împreună cu alți șase cetățeni turci a atacat la CA Chișinău sentința secretă de condamnare a fostului șef al Serviciului de Informații și Securitate Vasile Botnari – singurul figurant în dosar.

Pănă astăzi, nimeni nu a fost pedepsit pentru această operațiune. Singurul responsabil de expulzarea profesorilor turci de pe teritoriul R. Moldova, potrivit procurorului general, ar fi fostul șef al SIS, iar Vasile Botnari și-ar fi recunoscut vinovăția.

PG anunța 10 septembrie 2020, că după ce s-a aflat că fostul șef SIS Vasile Botnari nu a fost condamnat la închisoare cu suspendare, așa cum dădea asigurări procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost deschisă o anchetă de serviciu pe numele procurorului de caz, Victor Plugaru.

Victor Plugaru a venit în organele procuraturii în anul 2008 și prin decret a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău.

În 2016, Plugaru, fiind procuror în Secţia exercitare şi conducere a urmăririi penale a Procuraturii mun. Chişinău, a primit calificativul „ATESTAT”, semnat de șapte membri ai Colegiului de calificare, iar peste o lună Consiliul Superior al Procurorilor a validat Hotărârea Colegiului de calificare privind rezultatele atestării ordinare a procurorului Victor Plugaru.