Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorii au cerut mandat de…

Procurorii au cerut mandat de arestare, în lipsă, pentru fostul democrat Constantin Botnari, poreclit „borsetka” lui Plahotniuc. Detalii de la acuzatorul de caz: „A folosit o instituție a statului în scopuri personale”

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale (PCCOCS) au solicitat mandat de arestare pentru fostul democrat Constantin Botnari, poreclit „borsetka” lui Plahotniuc, anunțat luni în căutare internațională de Interpol.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Dumitru Raileanu, procurorul care instrumentează cazul, ne-a comunicat că Botnari este învinuit că, la solicitarea fostului său șef de partid, Vladimir Plahotniuc, a interacționat cu fostul șef al Agenției Servicii Publice (ASP), Serghei Railean, pentru a perfecta documente de identitate pentru mai multe persoane din anturajul lui Plahotniuc.

„A interacționat cu fostul șef al Agenției Servicii Publice (ASP) și a făcut documente pentru mai multe persoane din anturajul lui Plahotniuc, în lipsa lor. Deci aceste persoane erau plecate peste hotare deja, erau fugiți, și s-au perfectat acte în lipsa persoanelor. Oamenii stau de regulă în rând, achită taxe, însă ei foarte lejer au folosit o instituție a statului în scopuri personale”, a menționat procurorul Dumitru Raileanu.

Tot acuzatorul ne-a comunicat că astăzi a avut loc prima ședința de judecată în cadrul căreia urma să fie examinat demersul procurorilor privind arestarea lui Botnari, în lipsa acestuia, însă la solicitarea apărătorului fostului democrat ședința a fost amânată.

„Am avut deja o ședință de examinare a demersului privind aplicarea arestului. Noi solicităm arestul lui, în lipsa sa. Astăzi, la ora 14:00 a avut loc prima ședință în acest sens. Apărătorul lui Botnari a solicitat amânarea pentru a face cunoștință cu materialele. A fost stabilită o altă ședință pentru sfârșitul acestei săptămâni”, ne-a mai comunicat acuzatorul.

Fostul democrat Constantin Botnari, poreclit „borsetka” lui Vladimir Plahotniuc a fost anunțat luni, 21 decembrie, în căutare internațională de Interpol. Biroul Interpol de la Lyon a acceptat solicitarea biroul Interpol de la Chișinău de a-l anunța în căutare pe Botnari, care în anul 2019 a fugit din R. Moldova, după ce Partidul Democrat din care făcea parte a cedat puterea.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Viorel Țențiu, șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională a IGP (Biroul național de Interpol) a menționat că solicitarea autorităților de la Chișinău a fost acceptată de Biroul Interpol de la Lyon, astfel că autoritățile britanice urmează să întreprindă măsuri pentru localizarea lui Botnari.

Potrivit unui comunicat emis de PCCOCS, Botnari, împreună cu Plahotniuc sunt învinuiți de complicitate la depășirea atribuțiilor de serviciu și instigare la falsificarea actelor publice, în iunie 2019, în privința fostului director al Agenției Servicii Publice.

„Mai exact, la indicația cetățeanul Plahotniuc, deputatul afiliat dânsului și-a folosit autoritatea conferită prin poziția sa socială din acel moment, ca să obțină buletine de identitate și pașapoarte de călătorie, cu încălcarea prevederilor legale, pentru persoane din anturajul lui Vladimir Plahotniuc. Astfel, actele de identitate au fost perfectate în lipsa solicitanților, prin contrafacerea cererilor acestora, fără semnătura lor și fără prelevarea amprentelor digitale sau captarea imaginilor fotografice a persoanelor. Mai mult decât atât, actele de identitate le-au fost eliberate învinuiților în aceeași zi. Prin faptele comise, au fost încălcate un șir de acte și proceduri obligatorii pentru toți solicitanții. Prin urmare, așa cum învinuiții se eschivează de oamenii legii, procurorii i-au anunțat în căutare, iar în privința apropiatului lui Vladimir Plahotniuc a fost solicitată și aplicarea arestului, în lipsă”, se menționează în nota PCCOCS.

În perioada guvernării PD, Constantin Botnari a fost numit mâna dreaptă a liderului democrat de atunci Vladimir Plahotniuc. În 2019, atunci când PD a cedat puterea, Botnari a dispărut din spațiul public.

Anterior, Ziarul de Gardă a scris despre „Casa Albă” a lui Constantin Botnari. Mai multe detalii avem aici – (VIDEO) Filmare cu drona // „Casa Albă” a lui Constantin Botnari