Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorii anticorupție oferă detalii despre…

Procurorii anticorupție oferă detalii despre rezultatul perchezițiilor efectuate la ex-președintele Curții de Apel Chișinău: „Procurorii nu au depistat și ridicat careva obiecte și documente relevante pentru cazul examinat”

Procuratura Anticorupție anunță că în rezultatul perchezițiilor efectuate la ex-magistratul, fost președinte al Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, „procurorii nu au depistat și ridicat careva obiecte și documente relevante pentru cazul examinat”.

„Ex-magistratul, a fost citat la Procuratura Anticorupție, unde urmează să fie audiat în calitate de bănuit în săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită. Concretizăm că, la această etapă, în privința ex-magistratului nu a fost aplicată nici o măsură procesuală de constrângere. Subsecvent informăm că, la moment, în cadrul cauzei penale vizate supra, se efectuează mai multe acțiuni de urmărire penală pentru asigurarea investigării complete, obiective și sub toate aspectele a circumstanțelor cazului sesizat”, anunță Procuratura Anticorupție.

Luni seara, pe 11 aprilie, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul și automobilul unui ex-judecător de la Curtea de Apel Chișinău, vizat într-o cauză penală de îmbogățire ilicită. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG).

Potrivit unor surse ale ZdG, perchezițiile au avut loc la ex-judecătorul și fostul președinte al Curții de Apel Chișinău Vladislav Clima.

Pe 21 martie curent, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul privind eliberarea lui Vladislav Clima din funcția de judecător și de președinte al Curții de Apel Chișinău.

Pe 18 martie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat cererea de demisie depusă de către președintele Curții de Apel (CA) Chișinău Vladislav Clima. Decizia a fost adoptată cu 7 voturi pro a membrilor CSM.

Cererea de demisie a fost depusă de președintele Curții de Apel (CA) Chișinău, magistratul Vladislav Clima la 17 martie.

În cererea de demisie, magistratul Clima nu a indicat motivele plecării din sistemul judecătoresc.

La 5 mai 2021, fostul deputat comunist, activistul Grigore Petrenco a formulat o cerere către Președinție prin care i-a solicitat președintei R. Moldova, Maia Sandu, să anuleze decretul din 2 septembrie 2020 prin care judecătorul Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

În argumentarea solicitării făcute, Petrenco a acuzat conflicte de interese între judecătorul Veaceslav Clima și două membre ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Carolina Ciugureanu-Mihailuță și Elena Belei. Activistul a menționat că cele două membre al CSM ar fi trebuit să se abțină de la procedura de vot în cazul lui Clima întrucât acestea se aflau atunci în conflicte de interese cu judecătorul.

MAI MULTE DETALII AICI: DOC/ Fost deputat comunist invocă conflicte de interese între judecătorul Vladislav Clima și doi membri CSM și îi solicită președintei Sandu să anuleze decretul prin care magistratul a fost numit președinte la Curtea de Apel

În mai 2021, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anulat decretul ex-președintelui Igor Dodon, prin care magistratul Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Detalii aici

Ulterior, Vladislav Clima a expediat o cerere în adresa Președinției prin care solicită anularea decretului prin care a fost demis din funcția de președinte al Curții de Apel. Pe 14 iulie 2021, magistratul Vladislav Clima a acționat-o in judecată pe președinta R. Moldova, Maia Sandu. Clima a solicitat Judecătoriei Chișinău sa verifice legalitatea decretului prin care a fost demis din funcția de președinte al Curții de Apel. Detalii aici