Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procuratura Generală, despre amânările în…

Procuratura Generală, despre amânările în lanț de la Curtea de Apel în cazul lui Plahotniuc: „Nu ne îngăduim a crede că sunt intenționate”

Vladimir Plahotniuc a părăsit R. Moldova la 14 iunie 2019, zi în care partidul pe care-l conducea, PDM, a cedat guvernarea

La Curtea de Apel Chișinău se țin în lanț amânările recursului apărătorilor lui Vladimir Plahotniuc împotriva deciziei luată de prima instanță prin care a fost admis demersul procurorilor de arestare a fostului lider al PDM, precum și anunțarea acestuia în căutare. În acest context, Procuratura Generală (PG) a emis un comunicat de presă prin care își exprimă îngrijorarea în legătură cu acest fapt.

„Amânările, despre care nu ne îngăduim a crede ca sunt intenționate, zădărnicesc eforturile organelor de drept în procesul investigării fraudei bancare – subiect de o rezonanță și importanță majoră, restanță la care așteaptă răspuns nu doar cetățenii Republicii Moldova, dar și partenerii externi de dezvoltare”, este menționat în comunicatul de presă al instituției.

Totodată, reprezentanții PG susțin că, în aceste condiții, lasă loc pentru interpretări și aprecieri ambigue poziția Curții de Apel Chișinău care a cincea oară consecutiv amână examinarea și luarea a unei decizii pe acest caz: „Mai mult, în contextul refuzului de ieri al instanței de apel de a sechestra averile de peste hotare ale învinuitului, se generează în societate falsa percepție că aflarea adevărului, tragerea la răspundere a tuturor beneficiarilor de pe urma devalizării sistemului bancar național și recuperarea prejudiciului cauzat, nu sunt o prioritate a Justiției din Republica Moldova”.

PG mai precizează că odată ce va obține decizia Curții de Apel Chișinău, toate materialele ce-l vizează pe Vladimir Plahotniuc vor fi expediate autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii pentru a-l extrăda.

„Fără a pune presiune pe magistrați și cu respectarea strictă a principiului independenței justiției, Procuratura va utiliza toate căile legale de reacționare de care dispune pentru accelerarea investigațiilor pe acest caz”, mai adaugă reprezentanții PG.

Plahotniuc a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: „crearea și conducerea unei organizații criminale”, „escrocherie” și „spălare de bani”, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari.