Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Primele rețineri în dosarul parcărilor…

Primele rețineri în dosarul parcărilor cu plată în capitală

Procurorii și ofițerii Anticorupție au reținut pentru 72 de ore administratorii a trei firme de parking care au participat la licitațiile cu privire la parcărilor cu plată în Chișinău. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către purtătoarea de cuvânt a Centrului Național Anticorupție (CNA), Angela Starinschi.

Totodată, până la acest moment nu a fost reținut niciun funcționar.

Purtătoarea de cuvânt a CNA a refuzat să ofere alte detalii la această etapă despre dosarul parcărilor cu plată în capitală, inclusiv despre numele administratorilor și companiilor vizate. Angela Starinschi nu a putut spune dacă a fost reținut administratorul firmei austriace „EME Parkleitsystem GmbH”, care a încheiat în decembrie 2015 un contract cu Primăria pentru amenajarea, organizarea și gestionarea parcărilor cu plată în Chișinău.

În dimineața zilei de 25 aprilie, Centrul Național Anticorupție a anunțat că efectuează percheziții la domiciliul lui Nistor Grozavu, viceprimarul mun. Chișinău, dar și la alte adrese ale unor funcționari din cadrul Primăriei mun. Chișinău. Acțiunile au loc în cadrul unui dosar penal deschis anterior pentru depășirea atribuțiilor de serviciu în cazul parcărilor cu plată din Capitală.

Ziarul de Gardă a scris acum 3 săptămâni că Nistor Grovazu, viceprimarul mun. Chișinău, a semnat contractul de parteneriat public-privat pentru implementarea sistemului de parcări cu plată în capitală, fără ca acesta să fie aprobat, mai întâi, de Consiliul Municipal Chișinău, așa cum prevedea o decizie a Consiliului aprobată anterior, la acest subiect. Între timp, pe rolul instanțelor de judecată din R. Moldova sunt deja două litigii cu implicarea companiei care ar urma să perceapă peste o sută de lei pentru o zi de parcare pe străzile din Chișinău. Totodată, firmele din Cipru și Malta, care figurează în calitate de fondatori ai companiei, provoacă mai multe semne de întrebare vis-a-vis de integritatea acestui proiect.

Tot atunci, Centrul Național Anticorupție (CNA) confirma că a deschis o cauză penală în privința contractului de parteneriat public-privat între primăria municipiului Chișinău și firma austriacă „EME Parkleitsystem GmbH”,  încheiat în decembrie 2015, pentru amenajarea, organizarea și gestionarea parcărilor cu plată în Chișinău. Într-un răspuns adresat consilierului municipal din partea PSRM, Vadim Filipov, CNA informea că, pe acest caz, a fost pornită o cauză penală, în baza articolului 328 Cod Penal, și că, atunci, cauza se afla la atapa desfășurării urmăririi penale.