Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările ANP și PCCOCS despre…

Precizările ANP și PCCOCS despre perchezițiile de la Administrația Națională a Penitenciarelor: Au fost ridicate înscrisuri, dispozitive de stocare a informației și alte obiecte

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) confirmă informația publicată inițial de ZdG despre percheziții care au avut loc în după-amiaza zilei de vineri, 19 februarie 2021, la sediul ANP și la Direcția securitate internă a ANP, aflată la o altă adresă. În comunicatul PCCOCS se menționează că au fost ridicate înscrisuri, dispozitive de stocare a informației și alte obiecte care prezintă importanță pentru obiectul investigației.

„În după amiaza zilei de vineri, procurorii PCCOCS, cu sprijinul ofițerilor de la Inspectoratul Național de Investigații, au desfășurat percheziții într-un anumit număr de birouri de serviciu ale Administrației Naționale a Penitenciarelor. Motivul perchezițiilor ține de investigarea unuia din adjuncții Administrației de către PCCOCS pentru abuz de serviciu în interesul unei organizații criminale (dosar diferit de cel investigat de Procuratura municipiului Chișinău la subiectul escrocheriilor cu cardurile bancare din Penitenciarul nr. 18 Brănești). Au fost ridicate înscrisuri, dispozitive de stocare a informației și alte obiecte care prezintă importanță pentru obiectul investigației”, se menționează în comunicatul PCCOCS.

„În contextul informațiilor publicate în mai multe surse mass-media despre percheziţiile desfășurate la Administrația Națională a Penitenciarelor, precizăm că acestea nu au legătură cu dosarul escrocheriilor cu carduri bancare”, a transmis și ANP într-un comunicat.

ZdG a scris luni, 15 februarie 2020, că procurorii din cadrul PCCOCS l-au reținut preventiv, pentru 72 de ore, pe Serghei Demcenco, unul dintre directorii adjuncți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, și au efectuat un șir de percheziții la domiciliul, în automobilul și în biroul de serviciu al acestuia.

Demcenco este bănuit de comiterea abuzului de serviciu în interesul unei organizații criminale.

Miercuri, 17 februarie, judecătorul de instrucție a admis parțial demersul procurorilor dispunând arestarea preventivă a lui Demcenco pentru 15 zile.

Potrivit legii penale, informează Procuratura Generală, comiterea infracțiunilor de care este bănuit Demcenco, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 8 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

ZdG a scris anterior o serie de articole despre problemele cu legea și de integritate ale lui Serghei Demcenco.

În iunie 2020 ZdG a scris că Serghei Demcenco, cel mai longeviv dintre actualii conducători ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, locuiește de mai mulți ani într-o casă dintr-o zonă selectă a Chișinăului, care nu se regăsește în declarațiile sale de avere. Directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor declară însă, începând cu anul 2014, „donații de la rude” în valoare de 60 de mii de euro.

Serghei Demcenco a fost declarat vinovat de admiterea unui conflict de interese, însă a fost achitat pentru că a intervenit termenul de prescripție. Într-o altă cauză în care figurează numele său, fiind acuzat de maltratarea unei persoane, Demcenco, de asemenea, nu a fost tras la răspundere de instanțele naționale, deși pe acest caz R. Moldova a fost condamnată la CtEDO, fiind obligată să plătească daune de aproape 30 de mii de euro. 

Demcenco mai figurează și într-o cauză penală deschisă în noiembrie 2019, fiind bănuit de intimidare și presiuni psihologice asupra unui subaltern.

În august 2020 ZdG a scris că Demcenco este și coproprietarul unei alte case, amplasată tot în municipiul Chișinău. Acest imobil, la fel nu se regăsește în declarațiile de avere și interese personale.

Totodată, deși a fost găsit vinovat de admiterea conflictului de interese de către instanțele de judecată, ANI a încetat controlul pe care îl inițiase în privința acestuia.

Între timp, ZdG a intrat în posesia unor înregistrări audio din care rezultă că Demcenco l-a telefonat repetat pe unul dintre subalternii săi pentru a-i ordona să-i angajeze nepotul într-o funcție la un penitenciar. Demcenco a refuzat și de această dată să răspundă la întrebările ZdG.

Citiți și:

VIDEO/ Portretul unui șef de la ANP: Trăiește în casa mamei pensionare, primește donații de zeci de mii de euro de la rude și figurează într-un dosar pierdut de R. Moldova la CtEDO

VIDEO/ Portretul unui șef de la ANP (II): încă o casă nedeclarată și indicații licențioase date unui subaltern